用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應唔應該投資每月一萬蚊讀私幼?
樓主: YokoS
go

應唔應該投資每月一萬蚊讀私幼?   [複製鏈接]

回覆樓主:

swytca 發表於 19-12-10 13:35
媽媽小學用心教啦,其實不用那麼早開發仔女,我仔happy 幼稚園,什麼都不補,上小學果陣26個字母都認不全 ...

說得好。

家長努力才是最重要。

swytca 發表於 19-12-10 13:45
心態好重要達,我地一開始就上屋村的學校,雖然落後,但我知道總有一天會上來的,一點都不著急,慢慢趕,我 ...

厲害啊, 父母同小孩都好有耐性, 抱住總有出頭天的心態。  
請問轉淚點在哪裏呢?
最後找到怎樣的學習方法?

MS10 發表於 19-12-10 09:45
全日班其實唔會多左好多學術成份,成萬蚊一個月唔係問題,個問題係你覺得要動用儲蓄,但之後係上返必收津 ...

學術應該相差無幾,係自理會好d,係屋企個個都就晒佢,我番工又唔話得幾多。

swytca 發表於 19-12-10 13:35
媽媽小學用心教啦,其實不用那麼早開發仔女,我仔happy 幼稚園,什麼都不補,上小學果陣26個字母都認不全 ...

我要番工,放工後同假期所有時間已經俾晒我大仔,跟功課默書考試,考測日子我日日仲請半日假同佢溫,自問已無偷懶,一點私人時間都無晒。有時都覺對細果個唔住,無時間陪佢。

而且我係由happy k升谷小,個gap大到你未必會明白,一點緩衝時間都無,由小一開學每日從沒停過係咁追,但讀私幼入嚟的全都輕鬆自如,而學校亦為升中成績從沒理會跟唔上的學生,實分實名下想轉校唔非易事,你明我果種灰到落谷底想走又走唔到果種感受嗎?

依家都細佬,其實可以的話都唔想佢升阿哥果間,睇下K2尾係點再決定,依家我只係唔想細的再走阿哥的路。

如果你出得起成萬蚊,不如讀York 嘅am ,下午就再俾學費上York 嘅多元智能班,咁咪仲好,都係喺幼稚園入面上堂,咁咪解決左接送問題囉!

好過俾錢返全日班,返去午睡,全日班放學又冇時間去外補。weekend 留嚟做親子活動好過去外補啦。

MrsPerthLiu 發表於 19-12-10 19:46
如果你出得起成萬蚊,不如讀York 嘅am ,下午就再俾學費上York 嘅多元智能班,咁咪仲好,都係喺幼稚園入面 ...

尼個建議唔錯,York學術都幾好,唔怕銜接唔到
Think都有類似安排,學術唔差,尤其英文唔洗點擔心

YokoS 發表於 19-12-10 19:21
我要番工,放工後同假期所有時間已經俾晒我大仔,跟功課默書考試,考測日子我日日仲請半日假同佢溫,自問 ...

你先生可唔可以分擔一下?一人跟一個
聽到你講都feel到你好大壓力

各有好處。 我大仔是免費學校, 阿女是私幼。
如果俾我回頭選, 我會給大仔都選私幼。

LADDER2 發表於 19-12-10 23:27
如果俾我回頭選, 我會給大仔都選私幼。  ...
如負擔到,又要返工,揀私幼較好,在校學深d學術好d,如要用積畜交學費,真係要再三考慮,讀三年,或學其他媽媽suggest, 讀津幼半日,下午外補,咁又可用少d錢又可學多d英文

MrsPerthLiu 發表於 19-12-10 19:46
如果你出得起成萬蚊,不如讀York 嘅am ,下午就再俾學費上York 嘅多元智能班,咁咪仲好,都係喺幼稚園入面 ...

因老公同事個小朋友係York讀,又咁岩發生左一些不愉快事件,所以我老公好反感,一聽到個名已反對

NNbaby 發表於 19-12-10 22:17
尼個建議唔錯,York學術都幾好,唔怕銜接唔到
Think都有類似安排,學術唔差,尤其英文唔洗點擔心
...

Think已經截左止報名

NNbaby 發表於 19-12-10 22:22
你先生可唔可以分擔一下?一人跟一個
聽到你講都feel到你好大壓力
...

佢比我仲忙,夜一夜先番,放假都仲要係屋企做公司的野,所以真係幫唔到幾多。

LADDER2 發表於 19-12-10 23:27
如果俾我回頭選, 我會給大仔都選私幼。  ...

已經升上小學嗎?分別大不大?

happybbpig 發表於 19-12-11 03:49
如負擔到,又要返工,揀私幼較好,在校學深d學術好d,如要用積畜交學費,真係要再三考慮,讀三年,或學其他 ...

因為我比較穩陣所以先話用積蓄,要讀三年,萬一中間有咩事交唔到學費我就煩,所以我先打算用積蓄,預留足夠的學費,當然唔會係用晒果隻,有起其他事都仲有積蓄頂得陣。

不過始終血汗錢,都想花係值得的地方,話者平d的選擇,而現有offer中應該SJC相對較平而有學術。

YokoS 發表於 19-12-11 08:19
Think已經截左止報名

think學費應該仲貴,半日近7k,全日超過9k

回覆 YokoS 的帖子

睇咗你D回復真係完全明白你,依家都輪到我細女選讀津幼定私幼,雖然今年未出offer。我同你掉轉,大女係樓上所提到的學術好幼稚園畢業,依家入到一線津小的確係算輕鬆的,好多一年級甚至二年級的知識幼稚園已經教過。但係當時讀書我女都係有外補的,學校仲有其他針對性的校內補習班。所以我覺得無論讀邊要學術好都要外補,而且家長要跟貼d唔係我女以前返咗補習等於無返。
所以如果要動用積蓄黎讀SJC我就唔會選擇了,畢竟好可能讀完全日有d嘢仲係要針對性外補,又一筆錢。何不留係屋企附近的學校讀,然後半日搵d補習班呢。小朋友又舒服d,經濟壓力又細好多。畢竟兩個小朋友係好多非常規性開支的。

請問大家點睇崇真呢啲私幼? HAPPY SCHOOL, 但課外活動多, 想女女開開心心,壓力讀完個幼稚園; 但想女女入讀一線直資小學, 是否應考慮學之園同根德園呢啲學校 ?

bbellchung 發表於 19-12-11 09:04

think學費應該仲貴,半日近7k,全日超過9k

全日應該over10k,但佢口碑可能好過SJC,分校多學生較多,易d獲得用家的訊息。同埋可選半日,SJC到K2開始只得全日。
‹ 上一主題|下一主題