用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學 好唔好?
樓主: waiwaisir2046
go

德萃小學 好唔好?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 20-9-8 01:05

乜咁睇小人呀?!佢地話先開五班S7同兩班S8,將會有1500 ...

對於一間唔係行本地課程,唔會考本地DSE嘅學校,要循non JUPAS申請本地大學又如何有優勢?

回覆樓主:

睇嚟香港今年應該少咗expat,連ESF都喺EK落廣告招生...俾十萬一年學費,如果又冇諗過將來考DSE,不如讀ESF好得多啦。

Soundervolt 發表於 20-9-8 01:05

乜咁睇小人呀?!佢地話先開五班S7同兩班S8,將會有1500 ...

噢!我曾經去參觀過校舍,佢冇提開幾多班,我以為咁新,開四班 warm up 下!

佢辦學團隊的確幾進取和雄心勃勃。

要係香港教育界殺出一條血路,佢的 curriculum  必需要有特色至有人 buy.

你話不如入 ESF,  當然好!
佢學校就係 target 果班想入 IS 又入吾到,但想要 IS 教育的家長嘛!

睇佢小學畢業生都好多人外闖成功,只要佢賺$得來,俾番正常教學和師資,都吾好睇少佢!

但萬三四元學費來說,校舍就略為簡陋。仲有,俾得呢個學費,D家長都吾介意補習,到時睇下係邊個發功?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆樓主:

仲有,IB 難申請,老師又貴,所以佢又加個 GCE,  呢個等於英國會考,到時冇 IB 就一定有 GCE,  佢地真係幾聰明的!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 20-9-8 09:19
噢!我曾經去參觀過校舍,佢冇提開幾多班,我以為咁新,開四班 warm up 下!

佢辦學團隊的確幾進取和雄心 ...

小學畢業去向,我覺得好普通。
其他帖子有提到。

德萃今年第一屆小六畢業
2020年升中名單17間之中有6間B1

Band* 官津+直私
B1 4+2=6
B2A-1C 2+2=4
B2 1+3=4
NR 0+3=3
總數: 7+10=17間

B1 4+2=6間
SRL | 莫壽增 王肇枝 華英
直貨: SPC | 赤提

B2A-1C 2+2=4間
沐思 體藝
直資: 培基 李國寶

B2 1+3=4間
陳瑞祺
直資: 德信 | 培中 羅定邦

NR 0+3=3間
直私: 大光德萃 宏信
國際: The Habour School

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

第一屆小六畢業生中學派位結果
https://www.sthilarys.edu.hk/30590-2

Soundervolt 發表於 20-9-8 01:45
睇嚟香港今年應該少咗expat,連ESF都喺EK落廣告招生...俾十萬一年學費,如果又冇諗過將來考DSE,不如讀ESF ...
(睇嚟香港今年應該少咗expat)  Seem yes.

https://www.esf.edu.hk/applyesf-school/
Year 3,4, 7+ also has vacancy available.  

lovebb2 發表於 20-9-8 10:20
(睇嚟香港今年應該少咗expat)  Seem yes.

expat 減少相信會持續,歷史耐D的 IS 會多位,近年新開學校收生壓力會大咗

b3410 發表於 20-9-8 09:45
小學畢業去向,我覺得好普通。
其他帖子有提到。

辦學團體想畢業生讀佢中學多過想佢地派 band one 吧!
第一年派位,係咁上下啦!
梗有 band 1-3。
佢都有學生考到直資呀。
不過,得咁少畢業生揀大光德萃,有D大失預算哩!

virgokaren 發表於 20-9-8 23:38

辦學團體想畢業生讀佢中學多過想佢地派 band one 吧!

呢個辦學商業團體之前未準備搞中學前有個訪問,其中內容喺關於呈分派位,學校領導人話說佢地嘅學生強項除咗成績外,會係非常出色嘅面試能力,應該循自行階段已經有十分好中學嘅offer,唔使等派位喎。照佢咁講唔應該派成咁,仲更加唔願直升自己學校點解呢?

Soundervolt 發表於 20-9-9 17:05
呢個辦學商業團體之前未準備搞中學前有個訪問,其中內容喺關於呈分派位,學校領導人話說佢地嘅學生強項除 ...

明顯係疫情問題啦!大部份中學上年都無自行面試。

不過話時話,官津中學大部份都係揀學生見,面試再叻成績唔達門檻,都係連面試既機會都冇。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

alice_lt 發表於 20-8-19 14:49
呢間係英小,9 成用英文教,好唔好真係要問用家
但以我所知,小朋友平時係學校溝通都只可以用英文或普通話
...

“絕對唔係傳統個種教學方法?新校長來左之後,就帶埋佢舊校的教學方法,學英文用返textbook。 不過就無辦法唔用textbook, 好多內地同學仔英文程度無可能只用到之前咁school-based teaching materials學英文。跟返傳統的教法,用textbook就最理想。

唯一我覺得唔傳統就係未COVID之前,就已經一路用iPad學習。用iPad我小朋友就喜歡,功課都唔洗寫,字都唔洗打多隻。讀出來就自動幫你打出來,非常方便,唔識spelling或vocabulary一般的小朋友都會容易完成功課。

lyflyk 發表於 20-9-10 13:41
“絕對唔係傳統個種教學方法?新校長來左之後,就帶埋佢舊校的教學方法,學英文用返textbook。 不過就無辦 ...
"用iPad我小朋友就喜歡,功課都唔洗寫,字都唔洗打多隻。讀出來就自動幫你打出來,非常方便,唔識spelling或vocabulary一般的小朋友都會容易完成功課。"

Is this good or bad in the long run?

poonseelai 發表於 20-9-10 15:15
"用iPad我小朋友就喜歡,功課都唔洗寫,字都唔洗打多隻。讀出來就自動幫你打出來,非常方便,唔識spelling ...

Good = short cut and easy daily operation
Bad = poor spelling abilities

long run = ya need to make sure your kid will never pick up a pen to write :D
good for future CEO. not good for future assistance CEO.

MrBeast    發表於 20-9-13 10:15
poonseelai    發表於 20-9-10 16:11

"用iPad我小朋友就喜歡,功課都唔洗寫,字都唔洗打多隻。讀出來就自動幫你打出來,非常方便,唔識spelling ...

呢種人咪最易俾AI取代囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果像朱校長講,未來世界就係digital的,世界的人唔洗再用自己個腦,in the long run 咪好law。。。但一日世界上的人要用個腦袋工作,學習,寫字串字,你話小朋友呢家已經靠曬iPad,你話good唔good?

Oh also good in the long run... if you have a rich daddy with lots of connections especially with China...then you might become the youngest principal in HK!

lyflyk 發表於 20-9-10 21:23
如果像朱校長講,未來世界就係digital的,世界的人唔洗再用自己個腦,in the long run 咪好law。。。但一 ...

如果係朱校長嘅理念,人類唔需要學行路,所有人都用電動輪椅咪得囉...

俾貴學費學點樣善用iPad?

回覆樓主:

小學讀出來 iPad 幫你寫,孩子好開心完成了功課,這種學習模式的目標是什麼?用這個方法到那年級?用於那些科目?老師如何知道那個孩子唔識 spelling ,份功課睇得出?如何協助孩子過渡由口講到手寫?好多有趣問題,可能我想多咗姐,IT嘅嘢我真的唔識。目前公開試仍是手寫,遲下唔知,但應該唔會比你帶部ipad講答案出來

poonseelai 發表於 20-9-11 07:15
小學讀出來 iPad 幫你寫,孩子好開心完成了功課,這種學習模式的目標是什麼?用這個方法到那年級?用於那些 ...

朱生應該好鍾意 Matrix 呢套劇,想世界好似 Matrix 故事咁。

作為用家,我覺得學校教材很好,中英學習程度都很足,數學都係英文教。老師十分盡责,網課期間,夜晚10點老師都會回復家長疑問。所有老師都很想辦好教學,這個齊心力,我很欣賞。
‹ 上一主題|下一主題