用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學 好唔好?
樓主: waiwaisir2046
go

德萃小學 好唔好?   [複製鏈接]

lyflyk 發表於 20-9-10 21:27
Oh also good in the long run... if you have a rich daddy with lots of connections especially with C ...
then you need no education, just play :D

vickycy6 發表於 20-9-11 08:59
作為用家,我覺得學校教材很好,中英學習程度都很足,數學都係英文教。老師十分盡责,網課期間,夜晚10點老 ...
老師十分盡责,網課期間,夜晚10點老師都會回復家長疑問。所有老師都很想辦好教學,這個齊心力,我很欣賞。

意味著朱校長唔得? 唔怪得長期, 同年年都請校長啦...
其實我好想幫SH, 因為永遠UNDERDOG的故事係最吸引人嘅.

可惜唔寫字真係怪怪地. 不過可能10年後有人搵返依個POST出來鞭... @_@

islz 發表於 20-9-11 09:32
老師十分盡责,網課期間,夜晚10點老師都會回復家長疑問。所有老師都很想辦好教學,這個齊心力,我很欣賞。 ...

定解話唔寫字?一年級中文就學習拼音,寫字練習,成語故事,教材都係自己學校編寫,我覺得很贊。一年級英文除了每天功課紙,每週要寫40單詞以上的journal. 當然如果小朋友中意抄寫,也許這個學校就不適合。

vickycy6 發表於 20-9-11 16:54
定解話唔寫字?一年級中文就學習拼音,寫字練習,成語故事,教材都係自己學校編寫,我覺得很贊。一年級英 ...
see #71 - comments by a parent

vickycy6 發表於 20-9-11 08:59
作為用家,我覺得學校教材很好,中英學習程度都很足,數學都係英文教。老師十分盡责,網課期間,夜晚10點老 ...

其實我同意,老師很好的。你覺得教材好都好正常,香港大部分學校都係用出版社的textbook,可惜是我們朱校長來前的家長,開頭就是覺得跟其他local school 唔同因為比如,學英文不是跟textbook,現在呢?佢上任就即刻用返textbook. 你會問textbook有什麼不好對嗎?當然我解釋你都不會明因為你已經覺得教材很好。你覺得中英很足,估你都是朱校長來之後的家長。

其實我都不想解釋,也不需要解釋,現在大家家長對學校的情況,的行政,其實都知咩事。好簡單,我個仔個老師未開學又話唔做啦,普通話老師上Zoom講廣東話,現在book list有書都仲未有但已經開左學喇。。。不過小朋友讀得開心咪得啦,係唔係?

其實呢D都係我的睇法,我講出來都係分享下,總會有人覺得好覺得唔好。校董會,校長都sell得非常好,入左來,你覺得學校適合你小朋友就最好,但讀讀下,覺得唔岩,除非小朋友好出色,而教材,教法,和總curriculum程度,就不知道能轉去第二間私校喇。到升中學。。。唉。。 其實呢家都唔洗擔心喇,又中學升。。。

Vicky,見你那麼滿意,希望你可以滿意到小朋友畢業啦,因為我有2個小朋友就讀,兩級的家長都有好mixed feelings。 足你好運!

lyflyk 發表於 20-9-13 08:52
其實我同意,老師很好的。你覺得教材好都好正常,香港大部分學校都係用出版社的textbook,可惜是我們朱校 ...

之前我在另一帖提過,kg/初小階段家長較注重愛心、教學方法,去到高小若要呈分升中有期望就realise 都是求分數,成功雖苦干,有龍的話,苦干可以推遲少少,但前提是中學/辦學團體有track record,冇的話就好似踢死啦autopilot 咁,攞自己條命來較飛
咁新校成功例子都有,eg, cky, 不過頭一兩年ib 成績也不是很標青,始終新校就算點好都會有地方需要磨合

MrBeast 發表於 20-9-13 10:45
之前我在另一帖提過,kg/初小階段家長較注重愛心、教學方法,去到高小若要呈分升中有期望就realise 都是求 ...

未來成就無限可能 TKH vs CKY

CKY用了19年達到IB平均分40分(琴日briefing講),要相提並論應該要好耐好耐

回覆 lyflyk 的帖子

其實學校又冇想像中咁差,但英文同科學課程質素下降,呢個係事實。如果係創校家長,用過陳校長喺王錦輝引入嘅英文課程,相比依家嘅課程,感覺差好遠,學校都嘗試過用呢套課程,可惜失敗,可取嘅都重有一個英文語境。

DengCK 發表於 20-9-13 12:08
CKY用了19年達到IB平均分40分(琴日briefing講),要相提並論應該要好耐好耐

CKY 2020年IB平均分再創新高

Diploma Average
2020 39.71
2019 38.98
2018 37.92
2017 37.05
2016 36.13

http://cky.edu.hk/academic/ibdp/ibdp-results-2020/

回覆樓主:

佢巳經請左好多香港出名的學校的校長加盟,大家點解覺得佢唔係幾得?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

foxli 發表於 20-9-13 12:34

其實學校又冇想像中咁差,但英文同科學課程質素下降,呢個係事實。如果係創校家長,用 ...

請問英文同科學課程質素下降是指那一間學校?

foxli 發表於 20-9-13 12:34

其實學校又冇想像中咁差,但英文同科學課程質素下降,呢個係事實。如果係創校家長,用 ...

絕對同意。但學校'試過用呢套課程'我就唔同意。從第一年現任就話為左新學生(可能是佢舊校學生)可以適應,英文課程的程度要降低去accomodate新學生。不是很好笑嗎?其實新校長來,好老師離開,課程有改變都好正常,但真係諗唔到會係咁。最諗唔到係都已經幾年啦,以為settle down會有改善,但現在?

virgokaren 發表於 20-9-13 19:06
佢巳經請左好多香港出名的學校的校長加盟,大家點解覺得佢唔係幾得?

出名又如何?請幾位出名的校長唔代表有一間好的學校,不過當然好多家長包括我自己會覺得因為咁一間學校點都會有質素。我自己覺得一間學校好唔好,首先睇佢為什麼開學校。為錢同名利?或真教育?然後學校請的老師。NET教英文又如何?內地教師教普通話又如何?沒有或小學校經驗,講得幾流利都無用。當然每間學校都會有fresh grad,其實完全沒有問題,全部老師一開頭都係fresh grad, 所以重要的是,你請fresh grad,只有補習班經驗或大學唔係教育係畢業的老師都無問題,但就要好有經驗的科主任帶領新老師。然後就係課程。學校用咩課程都好重要。課程係唔係對所有學生都inclusive?可唔可以挑戰到學生去think outside the box?最後,上課時間。上半日定全日好?AM上堂,PM就Dreamstarter。Dreamstarter 好唔好?用Dreamstarter取代原本上堂時間好唔好?呢個自己可以決定。

其實每間學校都有好同唔好。有人覺得好得,亦有人覺得可以更好。

回覆 Poyau 的帖子

- deleted -

Poyau    發表於 20-9-15 10:04
‹ 上一主題|下一主題