用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2020年DSE考试應否降低水準?
go

2020年DSE考试應否降低水準?  

近期暴力升級,學生上课及補課時間减少,又無心向學,考评局是否應作出调整,以免下年放榜成绩下降!请多發表意見。

Mikeyuen 發表於 19-11-27 16:55
近期暴力升級,學生上课及補課時間减少,又無心向學,考评局是否應作出调整,以免下年放榜成绩下降!请多發 ...

其實卷就已經出咗,所以都好難調整,不過我認為可以調整分數與等級,例如:之前要80分才有5,今年可考慮70分就有5

如果因為咁而刻意把題目出淺啲,對其他屆嘅學生並唔公平喎

Yanamami    發表於 19-11-28 13:26
Arabellahk    發表於 19-11-28 00:22

諗多咗

基本上正常學校 Form 6 係操卷期,唔少 12 月已經放 study leave,唔會教書,要學嘅,Form 5 都已經學完。更何況,一早已經出曬卷,冇可能改。

回覆 Mei 的帖子

據我了解,1、2、3 、4 嘅分數 cut off 係一早定好,5-5** 係拉 curve。

人性"大部份"是這樣,叻人想出深的,水皮想岀淺的.有錢人想安定的,冇錢人想亂的.

Arabellahk    發表於 19-12-29 12:18
esmehouse    發表於 19-12-4 14:31
2jkidsfather    發表於 19-11-28 10:55

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 19-11-28 02:15
回覆 Mei 的帖子

據我了解,1、2、3 、4 嘅分數 cut off 係一早定好,5-5** 係拉 curve。 ...

Cut off score 呢樣,我到而家都唔明
係好似你講咁一早訂好,定計晒果年嘅分至訂?如果係後者,其實咪即係拉curve?

Charlotte_mom 發表於 19-11-28 11:04
係好似你講咁一早訂好,定計晒果年嘅分至訂?如果係後者,其實咪即係 ...

佢話就話係水平參照,但你睇返每年的cut off 都唔同,而且份卷深D個年個cut off 又低分D,所以表面就話係水平參照,但我覺得根本係有拉curve

1998Ruby1998 發表於 19-11-28 02:14
基本上正常學校 Form 6 係操卷期,唔少 12 月已經放 study leave,唔會教書,要學嘅,Form 5 都已經學完。 ...

我又未見過有學校12月就放study leave喎,不過已經教完書而操卷就有好多,但都要返學

1998Ruby1998 發表於 19-11-28 02:15
回覆 Mei 的帖子

據我了解,1、2、3 、4 嘅分數 cut off 係一早定好,5-5** 係拉 curve。 ...

似乎唔係一早定好

醒目開學勳章 王國長老

Mei 發表於 19-11-28 11:13
佢話就話係水平參照,但你睇返每年的cut off 都唔同,而且份卷深D個年個cot off 又低分D,所以面於話係水 ...

我理解都係咁,不過好老實我無太深入研究,好難明
我理解即拉curve得黎,但唔會好absolute咁一定某一個%考生拎某一個grade咁囉,但會大路調整distribution

我理解係語言藝術

goodmama2003 發表於 19-11-28 16:35
點解唔睇成一個上位的機會呢, 人地在掘磚, 你在刨書, 高低立見啊, 仲唔科科5** .
一下想起張愛玲最 ...
有危先有機?

回覆 Mei 的帖子

我響網上見到有個表,唔知係真唔係,中文68-9就5**,中史5**都係77咁上下,但理科就唔同,phy要成90分,乜差咁遠

Charlotte_mom 發表於 19-11-28 11:04
係好似你講咁一早訂好,定計晒果年嘅分至訂?如果係後者,其實咪即係 ...

呢層我都唔知,大型補習老師係咁同我講。我估一早 set 好,會稍微調整。主科 3 係大學門檻線嘛,所以一定係 50% 左右,4 就大約 60%。

little_yolky 發表於 19-11-28 19:03
我響網上見到有個表,唔知係真唔係,中文68-9就5**,中史5**都係77咁上下,但理科就唔同,phy要成90分,乜 ...

咁你有冇睇埋 Econ 5** cut off ,冇 9 字肯定冇 5**,要安全有 5**,起碼要有 93%

但各科 3-4 都係 4X-5X% 呢個位,所以我估係有條線,視乎表現而做出少少調整。

Maths 5X%都係得3, 咁EK成日話中學求合格,其實都幾危。