用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教各位
go

請教各位 [複製鏈接]

好想問吓各位,如我小朋友中文8O幾,英文6O幾,數學5O幾,常識7O幾,林大輝會唔會呢類成績,我仔有學障的,但他真係好想入讀,唔知面試會問D乜呢?好想做好D準備,各位可否教導我一下!感激各位
   0    0    0    0

回覆 kitkit2204 的帖子

老師有無講到佢BANDING, 如果有就可以決定搵到幾間

回覆樓主:

請問知唔知成績所屬Banding

kitkit2204 發表於 19-11-26 22:24
好想問吓各位,如我小朋友中文8O幾,英文6O幾,數學5O幾,常識7O幾,林大輝會唔會呢類成績,我仔有學障的, ...

明白你想做好D件事。但,你先要向班主任多D溝通下先,先要知道孩子屬何Banding和貴校一般咩成績嘅人入到林大輝。你要做嘅資料搜集可不少呢!努力呀!

間間學校嘅 80 分都唔一樣「價值」 wor,一定要知大概排名同 banding 先可以答到你。

1. 同班主任多溝通,問仔仔成績屬於中中、中下、下上、下中、下下游
2. 班主任唔肯透露的話,問仔仔呢類成績過往多數能夠考/派入乜學校3. 問下過往有冇師兄姐入過林大輝,如有,班主任可否透露師兄姐大概成績。
4. 再問班主任,知唔知邊啲中學對學障有支援
5. 爬文研究下,過往入林大輝嘅學生,各科分數、banding 如何,來自乜學校
6. 研究下林大輝面試考乜
‹ 上一主題|下一主題