用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 令父母心痛的事
樓主: skysealand
go

令父母心痛的事 [複製鏈接]

skysealand 發表於 19-11-28 13:13
其實最唔明是你為何仍在這裏作無建設性的發言。
從你的回覆就知你唔願聽別人的意見. 你只想數呢間學校的不是.圍爐取暖,
我由頭到尾都無攻擊你. 只係想你明白, 有時學校的問題, 往往是家長縱容的.
希望你日後能夠幫你孩子走出陰霾! 開心學習!

kk1979 發表於 19-11-28 14:16
從你的回覆就知你唔願聽別人的意見. 你只想數呢間學校的不是.圍爐取暖,
我由頭到尾都無攻擊你. 只係想你明 ...
係lor...咁奇怪咁都忍3年, 又唔係名校

唔知會唔會影響將來返學同學習嘅興趣

kk1979 發表於 19-11-28 14:16
我由頭到尾都無攻擊你. 只係想你明 ...
我已多謝了幾位有建設性意見及分享的家長。

malsuryc 發表於 19-11-28 14:24
要有同理心才能明白別人的想法。名校的定義是甚麼?離了題,建議你開另一個帖子去討論。

skysealand 發表於 19-11-28 17:46
要有同理心才能明白別人的想法。名校的定義是甚麼?離了題,建議你開另一個帖子去討論。
...

沒同理心便不答你啦
就是因為你既然覺得間學校無愛心.又唔係你心目中好既學校
你當初是為了什麼留係度讀3年?!   你一路都沒有說明你鐘意呢間學校D乜? 小黃鴨出晒名係無愛心. 先前聽第2區都有老師掉學生書包,

點解要個小朋友忍足個老師成年冷言冷語? 同埋你主題講到咁心痛. 真係唔明仲咩唔轉校..你比左個答案我地先啦, 如果唔係無人會明白你

malsuryc 發表於 19-11-28 14:24
應該會好大陰影, 如果個小朋友一路仲記得以前K1老師點對佢, 佢成長對其他老師都會唔信任. 都有可能令佢係學習上會無咁大興趣!

分享此事的目的是為了公義及祝福,如有人藉此乘機向別人爭論及咒詛,上天會看到,不需要去回應。希望日後有其他機會再跟有心的家長互相分享,再見。

希望小朋友升小學後有個愉快的環境。
過去的無法翻轉頭,都無謂blame the victim. 論壇分享一來可以呻下鬆下,二來可以提醒其他家長。

kk1979 發表於 19-11-28 18:33
沒同理心便不答你啦
就是因為你既然覺得間學校無愛心.又唔係你心目中好既學校
你當初是為了什麼留係度讀3 ...

Agree, 樓主果間學校一向出名無愛心,唔明點解要繼續讀。

幼稚園同小學唔同,真係唔適合好多人讀幾個月就走。不過,好多人話迦南學術好,就不捨得走。幼稚園最重要是愛心。

小朋友讀得開心,自然會主動學習,呢d比學校教的更重要。

唔評論樓主呢件事,呢間學校PN 升 K1嘅安排,已經令好多家長失預算。名幼如LH, PN升K1係直升。

聽到描述好似覺得係老師的素質唔太得,所以講嘢唔恰當,雖然家長無意聽到好唔開心,但我覺得唔係小朋友特別提起就唔好再同佢講了,費事搞到佢印象越來越深刻。
其實越係大的連鎖學校就越容易遇到未如理想的老師,可能因為人手眾多難以管理。反而感覺細校老師會好d。
‹ 上一主題|下一主題