用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年選科
樓主: 妹妹頭
go

下年選科   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 19-11-26 20:20
回覆 Yanamami 的帖子

我就係見佢科科都讀得咁辛苦,雙史最差。
我囡当年PHY CHEM BIO 差一至兩分, 佢唔揀, 廢事做SBA
所以依家輕鬆 HEA 爆, 日日自學弹結他, 唔温書

佢最憎雙史, 反而高分, 因為要極落力花時間温, 一定唔諗
GEOG 佢較鐘意,
佢TAKE  GEOG ECON BAFS 中五 DROP M2,  
BA 最差因為老師教得唔好

YmOra 發表於 19-12-6 10:07
phy、chem和bio差一兩分無揀到,為何散叫也不揀嗎?
其實佢可以任揀, 隨了SBA, 係唔想六年都係同一班

YmOra    發表於 19-12-7 09:15

IloveJJ 發表於 19-12-6 12:02
點解最憎雙史,又會高分?雙史唔係要花時間背嗎?
雖然憎, 但佢背野比較快, 唔鐘意太花時間背

妹妹頭 發表於 19-12-6 09:44
回覆 TwinWong 的帖子

我女都係GEOG 最好, 最唔鍾意兩史, 想問問, ECON 中四難嗎? 阿女都係想揀 GEOG, ECO ...
中四GEOG / ECON 真係易HANDLE,
唔知係咪老師教得比較好
BAFS 全完唔掂, 試過有L5, 趺到L1
好在考試佢認真反, OVERALL 拉出, 佢算係成績比較前

妹妹頭 發表於 19-12-6 14:39

你地學校BAFS 係ACCOUNTS 定係 BUSINESS MANAGEMENT ?
我又無問女,
見佢兩样都讀,
唔知係咪到時DSE至去2選1
ACCOUNTS真係麻麻
但MANGEMENT 個PART 佢OK

妹妹頭 發表於 19-12-6 15:38

樓上D JM話, BAFS 學校只會開ACCOUNTS 或 BUSINESS MANAGEMENT, 我都未去問下我女間 ...
我囡未選時, 都聽過會分,
但見我囡買書, 兩样都要買

‹ 上一主題|下一主題