用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越看越迷惘,究竟點知......
樓主: flones5
go

越看越迷惘,究竟點知......   [複製鏈接]

回覆 flones5 的帖子

報多幾間有興趣/OK既學校, 如果收左先揀啦!
如果淨係報心儀幾間, 響競爭咁大既情況下, 有可能一間都冇, 要等到6月架!

karllambb 發表於 19-11-27 01:00
我選校標準同你9成似!

我都好堅持唔補中英數cambridge etc, 唔太谷佢,因為靠谷至考到學校,好大機會上 ...

我都係唔贊成外補,幼稚園果陣淨係補英文,平時都會同小朋友伴讀,唔係讀私幼。

分享下今年考小一既感受,就係競爭好激烈,未到你考果陣可能會唔知咁難考,仲會有少少冀盼間學校會睇性格,結果考6間只有1間waiting(因為有back up所以只考心儀)。

如果真係好想考入好學校,學術方面一定要夠先穩陣,同埋要培養小朋友說話能力(講野有條理)。雖然就算重來一次我都未必會出去補,但如果你目標係直私,感覺唔補就有d難考到心儀學校。

hideseek 發表於 19-11-28 09:51
我唔太同意,我小朋友都無補,但考直資結果幾好,所以外補非必須,主要睇下父母用幾多力同小朋友性格
...

我係在職父母,番到屋企淨係夠時間睇下書,跟下功課,如果父母可以自己教咁又可以自己跟既~

同埋我果間幼稚園學術比較淺,淨係靠學校學術真係唔夠考。同埋小朋友性格都有關係,所以淨係學術ok都唔係一定成功。

我唔係鼓吹要外補,只係過內人有感而發。

flones5 發表於 19-11-28 22:45
各位,真心講,開了這話題,有重覆看各位的回應
有很多肺腑之言
怕自己看漏

我見身邊朋友冇back up會報1x間~
報多幾間冇問題呀,到時唔想去/撞期唔去都得呀。

‹ 上一主題|下一主題