用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多謝某某某家長
樓主: 仔仔錫錫你
go

多謝某某某家長   [複製鏈接]

小乖豬 發表於 19-12-2 15:40
我之前的補習老師說careless mistakes不是無可避免的,他用了些特別方法教我小孩後,數學每次考試就由大約9 ...

請指教,謝謝!!

我女數學素來七、八十分,但呈二跌到落六十幾,請問有什麼方法,可以在呈三進番,真係好希望大家比方向我,已經比她補習,但補完更低分

回覆 bbq2008 的帖子

數學我覺得要一對二或一對一, 我女本身數普通, 7X分左右,轉左1對2,老師好有心機解,又用小計仔令佢減小粗心大意, 見住佢一直升上86-88, 今次已經94(可能卷淺左),起碼令佢信心大左
分數提升方法:
1.做附近程度相近學校的過往考卷
2.找出不懂的問題,老師再找同類問題比佢做
3.計時重做試卷,發覺錯的都一樣,老師
才知道原來有些東西佢還是不明白,換個方法重新解題

講多小小關於-計仔
老師每次上堂會計分, 達到某一個分,可以FREE換禮物(淘寶玩意)
我就撥行火話呢個東東幾得意喎(本身無聊野我唔會買), 佢就開始想用考卷分數換分
係強大的推動力下, 佢覆卷, 睇有無計錯, 寫漏.....

呢個係我女個CASE, 但我都有朋友話-我小朋友無野想要,唔WORK架.....也有說:老師有責任都無用,我仔唔肯做架....咁我都幫你唔到, 因為你小朋友就是你最清楚, 終究佢會為咩而努力,真係無人知, 我有個朋友話佢至中意LEGO, 咁就GO GO GO 啦.....

希望我小朋友的親身經驗幫到你

數學是最易取100分的科目, 但就偏有不少學生害怕計數或腦筋不靈活不喜計數, 在小學階段, 真是得數學得天下!

小乖豬 發表於 19-12-4 05:35
數學是最易取100分的科目, 但就偏有不少學生害怕計數或腦筋不靈活不喜計數, 在小學階段, 真是得數學得天下! ...
點解我覺得係得中文得天下。之前我D小朋友,數,英,常識科科好好,不過也就可以高1-2分,因為普遍成績都好,例如數學,全班幾個100,你就算再叻,都係100。而中文加作文,有人都可以去到接近100的成績。我哋就算再努力,都係94-95,作文過唔到90。最後總分都係低分過中文叻的同學。當然呈分會計埋視藝音樂等,乖巧小朋友易取高分。

我地都係, 呈2英文 99, 開心左一天  !
原來全級99多的是....,
睇來要在其他科目
中文作文,反而好多人唔高分~離題! 
一向中文強的同學,也唔高分 !

仔仔錫錫你 發表於 19-11-25 21:02
呈2完成,阿女首嘗數學滿分,在此多謝幾位家長指引,希望大家都有好成績 ...
Congra, 我女數到好似妳囡囡吟,危下危下,但未到呈分,囡囡考得吟好,自行有冇心水,可分享下嗎?其實係咪數唔檼定就一早要唸定數好和不好的學校選擇?

小乖豬 發表於 19-12-2 15:40
我之前的補習老師說careless mistakes不是無可避免的,他用了些特別方法教我小孩後,數學每次考試就由大約9 ...

好老師

FATSHIT 發表於 19-12-4 10:50
Congra, 我女數到好似妳囡囡吟,危下危下,但未到呈分,囡囡考得吟好,自行有冇心水,可分享下嗎?其實係咪 ...
補習話我女成績可試英華,因他以前有學生跟我女排名差不多都自行入到,但最後選咩都會以“合適”及阿女意願為終,even band 1B/C 都無問題。
經過這半年的調教,阿女對數很有信心。所以選校不會理會數好不好的學校。

FATSHIT    發表於 19-12-9 13:23

小乖豬 發表於 19-12-4 05:35
數學是最易取100分的科目, 但就偏有不少學生害怕計數或腦筋不靈活不喜計數, 在小學階段, 真是得數學得天下! ...

即是數學高分會令名次大大提升?

仔仔錫錫你 發表於 19-12-4 21:37
補習話我女成績可試英華,因他以前有學生跟我女排名差不多都自行入到,但最後選咩都會以“合適”及阿女意願 ...
今年英華女搬回新校舍,熱度有所增加wor,B1b/c自行有機?唔信!

HappiMom 發表於 19-12-4 22:02
動下腦都知係唔係堅啦

仔仔錫錫你 發表於 19-12-4 21:37
補習話我女成績可試英華,因他以前有學生跟我女排名差不多都自行入到,但最後選咩都會以“合適”及阿女意願 ...

有冇報YWG升中講座?

medicine 發表於 19-12-4 22:05
今年英華女搬回新校舍,熱度有所增加wor,B1b/c自行有機?唔信!

佢話如果合適,降去1B/C都冇問題 唔係話女Band1B/C。

HappiMom 發表於 19-12-4 22:02
“得數學得天下” 也有其他版友引用過,意思不是說數學比中英文重要,而是說數學比中英文容易取高分,但當然有個別例子除外

kirstyau 發表於 19-12-4 22:30
佢話如果合適,降去1B/C都冇問題  唔係話女Band1B/C。
係wor。
誤會,去左個層意思添。

medicine 發表於 19-12-4 22:05
阿女係band 1A, 但我地唔介意佢讀band 1B/C, 只要“合適”便可。

仔仔錫錫你 發表於 19-12-4 23:04
阿女係band 1A, 但我地唔介意佢讀band 1B/C, 只要“合適”便可。
明白。已經有版友提醒了。

小乖豬 發表於 19-12-4 22:38
“得數學得天下” 也有其他版友引用過,意思不是說數學比中英文重要,而是說數學比中英文容易取高分,但當 ...

不過我覺得如果其他科不相伯仲,數學系起決定性作用呢

HappiMom 發表於 19-12-4 23:44
不過我覺得如果其他科不相伯仲,數學系起決定性作用呢
我反而覺得中文是決定性作用, 特別是作文, 可以好考起學生!

‹ 上一主題|下一主題