用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 支援ADHD中學
go

支援ADHD中學

想問吓黃大仙,九龍城 band1 中學有邊間有support 倒Sen嘅學生? 女仔,專注力不足+焦慮傾向,好似唔覺有,跨區又怕佢搞唔掂

wenwen_chan 發表於 19-11-24 10:23
想問吓黃大仙,九龍城 band1 中學有邊間有support 倒Sen嘅學生? 女仔,專注力不足+焦慮傾向,好似唔覺有, ...

間間學校都有支援的,政府會因應sen人數撥款(按人數,按sen級別決定撥款多少),band one學校相對sen人數會少好多。

wenwen_chan 發表於 19-11-24 10:23
想問吓黃大仙,九龍城 band1 中學有邊間有support 倒Sen嘅學生? 女仔,專注力不足+焦慮傾向,好似唔覺有, ...

其實有焦慮唔係應該去band2比較好嗎?始終band1成績都鬥得厲害,雖然佢集中唔好但有band1成績,所以在band2應該成績會好好又無咁大壓力!

In2c68 發表於 19-11-25 19:44
其實有焦慮唔係應該去band2比較好嗎?始終band1成績都鬥得厲害,雖然佢集中唔好但有band1成績,所以在band ...

我有諗過,但聽咗啲簡介會後,發覺我地呢區band2嘅學校基本上都幾進取,都係想升返上一線。我女女而家二線小學嘅例子,就係因為佢喺所謂嘅拔尖,所以就會特別chur,特別多功課,咁變相同讀一線無分別,而且啲老師一聽倒我有呢個諗法已經stop我,大概意思係讀咗band 2怕佢會跟住啲同學hea咗,而且除非band 2尾 band 3,如果唔係間間呢方便support 都係差不多,佢話咁不如試返band1 ,等佢早啲適應中遊嘅樂趣喎!

29XX86 發表於 19-11-25 19:06
間間學校都有支援的,政府會因應sen人數撥款(按人數,按sen級別決定撥款多少),band one學校相對sen人數 ...

我都有聽過官津係應該有呢方support ,但喺啲網頁都搵唔倒,親口問怕一陣標籤

wenwen_chan 發表於 19-11-25 20:04
我都有聽過官津係應該有呢方support ,但喺啲網頁都搵唔倒,親口問怕一陣標籤
...

你入教育局網站, SEARCH SEN, 就會出左好多關於SEN的MEMO, 但間間學校SEN組處事手法不一樣, 其實, 入學最好通知班主任, 應有封信比班主任, 咁班主任會幫你轉介SEN TEAM/ 社工跟進/支緩。

醒目開學勳章 王國長老

你去中學概覽睇返心儀學校資料, 有一部份係寫師資資料, 會有列出幾多 % 係有特殊教育資格

中學概覽

搵左協和做參考

中華基督教會協和書院

特殊教育培訓:26%

Annual School Report 2017-2018

P.23 有寫 SEN Support

The Student Support Committee used the funding to employ a SEN teacher and a 0.5 school social worker to support the students with special educational needs. On top of these, it provided speech therapy services to help diagnose and support students with audio and speech difficulties. Arts therapy was employed to enhance students’ communication and social skills. The committee also worked closely with other committees or departments to provide holistic development to students. The programmes conducive to social integration and self-efficacy included ‘S4 Life Education Camp’, ‘S2 Wild Camp’, ‘After-school Learning Support’,
‘Animal Assisted Therapy Workshop’, ‘Juggling Ambassadors’, ‘Board Games Activities’,
‘Shooting Team’, ‘Silent Corner’, etc. Besides, services to arouse awareness to mental and physical disability were conducted to promote respect and acceptance of differences in the society such as joining the ‘Health in Mind’ programme and services for Caritas Jockey Club Lok Yan School.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

wenwen_chan 發表於 19-11-25 20:04
...
要搵資料要係校網睇校務報告, 或者其他既報告先知, 就咁係大版面係搵唔到
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

29XX86 發表於 19-11-26 16:15
你入教育局網站, SEARCH SEN, 就會出左好多關於SEN的MEMO, 但間間學校SEN組處事手法不一 ...

我試吓搵,唔該你啊!我都諗住會通知學校,只係怕呢個階段問影響自行結果啫

miriam 發表於 19-11-26 18:31
你去中學概覽睇返心儀學校資料, 有一部份係寫師資資料, 會有列出幾多 % 係有特殊教育資格

中學概覽

係呀!我就係想搵類似呢啲資料啦!我試吓搵先。 Thank you

醒目開學勳章 王國長老

wenwen_chan 發表於 19-11-26 21:20
係呀!我就係想搵類似呢啲資料啦!我試吓搵先。 Thank you
想搵邊幾間既資料?

我都慣左係校網左搵右搵, 可以幫你睇睇

以我所知,九龍塘中學對sen做得唔錯,band幾我就不肯定了

deen 發表於 19-11-26 23:53
以我所知,九龍塘中學對sen做得唔錯,band幾我就不肯定了

請問九龍塘邊間,我都想知,謝謝

呢間

https://www.ktsss.edu.hk

deen 發表於 19-11-26 23:53

呢間band2

wenwen_chan 發表於 19-11-26 21:19
我試吓搵,唔該你啊!我都諗住會通知學校,只係怕呢個階段問影響自行結果啫
...

自行面試同小組討論多,如果band1大多用英語討論,而band2有機見你成績好已收你!所以自行選擇支援時重有好多策略要諗!

miriam 發表於 19-11-26 21:26
想搵邊幾間既資料?

我都慣左係校網左搵右搵, 可以幫你睇睇

黃大仙 保一/協和  九龍城 何明華銀禧

In2c68 發表於 19-11-28 07:39
自行面試同小組討論多,如果band1大多用英語討論,而band2有機見你成績好已收你!所以自行選擇支援時重有 ...

黃大仙/ 九龍城  band 2A嘅唔多,我都睇咗,我住山頭,心水唔就腳,就算頭一年我陪住佢返都怕轉車搞唔掂。所以大抽獎先會攞嚟救命

醒目開學勳章 王國長老

wenwen_chan 發表於 19-11-28 07:55

黃大仙 保一/協和  九龍城 何明華銀禧
食埋早餐先幫你睇

wenwen_chan 發表於 19-11-28 07:59

黃大仙/ 九龍城  band 2A嘅唔多,我都睇咗,我住山頭 ...

山頭?新界喎!咁為何唔揀番屋企附近,始終中學多活動又多專題報告要同同學做,放學時間唔定,近d易控制時間喎!