用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 考唔考DSE好
go

考唔考DSE好 [複製鏈接]

依家讀緊中四丶本身諗住出年過紐西蘭讀書丶但亞仔話想考埋DSE丶本身成績麻麻丶佢驚嗰邊讀完上唔到大學丶有冇人考完DSE先過去讀書丶係咪要成績好好先可以上大學?
   1    0    0    0

j.wong 發表於 19-11-24 08:41
依家讀緊中四丶本身諗住出年過紐西蘭讀書丶但亞仔話想考埋DSE丶本身成績麻麻丶佢驚嗰邊讀完上唔到大學丶有 ...

可以參考吓以下auckland university唔同科的要求,
https://www.auckland.ac.nz/content/dam/uoa/auckland/study/applications-and-admissions/entry-requirements/undergraduate-entry-requirements/overseas-secondary-school-applicants/undergraduate-programme-specific-entry-requirements.pdf

回覆 j.wong 的帖子

我仔又系讀緊中四,又係成績麻麻,佢想考完DSE只是吾想咁快去紐西蘭。我覺得吾好嘥時間考DSE了,出年過去紐西蘭讀書,
現在開始搜集資料

j.wong 發表於 19-11-24 08:41
依家讀緊中四丶本身諗住出年過紐西蘭讀書丶但亞仔話想考埋DSE丶本身成績麻麻丶佢驚嗰邊讀完上唔到大學丶有 ...

讀完中五可以轉去嗰邊讀foundation,你可以試吓去問

尼加拉伯爵 發表於 19-11-26 08:44

我仔又系讀緊中四,又係成績麻麻,佢想考完DSE只是吾想咁快去紐西蘭。我覺得吾好嘥時 ...

有冇諗住揀男校定男女校丶有冇心水

同一問題,我仔都是中四,成績好band 1B 學校,級10內。想去英國升學,心大心細考唔考埋DSE?
:wave:

男女校是否好D? 我都未有心水 ..
會開始去Agent 拎資料 ,同埋會search 學校comment 等等 。
不如我們大家一齊分享一下啦
希望大家都能夠搵到合適自己仔女的學校,讓他們好好享受學習和讀書

尼加拉伯爵 發表於 19-11-27 21:32

你指紐西蘭中學嗎?其實之前都有幾個posts有討論,可以search吓。

Btw, 打算幾時去讀?如果諗住term 1 去,要快d喇!

醒目開學勳章

happyapple 發表於 19-11-26 23:25
同一問題,我仔都是中四,成績好band 1B 學校,級10內。想去英國升學,心大心細考唔考埋DSE?
...
我都想知,我個仔都係中四,係 Band 1A 學校讀緊,我都諗緊考唔考 DSE,我都係諗住比佢去英國讀,但我個仔又唔係好想離開佢個 comfort zone
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

bbba05 發表於 19-11-27 22:34
你指紐西蘭中學嗎?其實之前都有幾個posts有討論,可以search吓。

Btw, 打算幾時去讀?如果諗住term 1 去 ...

係呀,下星期開始放暑假⋯
8-)

回覆 esmehouse 的帖子

除非你好肯定仔仔 DSE 死梗(即係冇可能有大學讀),否則我覺得考埋 DSE 走唔遲。
最主要都係當事人願意,勉強冇幸福。多介紹英國中學畀佢,上網睇下有冇 UK Youtuber 係介紹自己高中生涯。

回覆樓主:

如去英國,讀完中三去讀GCSE或讀完中五去讀 A Level 好?如讀完中五先去有無學校收,因無考過公開試?

醒目開學勳章

Isaacmommy 發表於 19-11-28 08:54
如去英國,讀完中三去讀GCSE或讀完中五去讀 A Level 好?如讀完中五先去有無學校收,因無考過公開試?
...
如讀完中五去要比前兩年成績表比學校睇,學校覺得啱就會安排面試和筆試
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 19-11-27 23:39
回覆 esmehouse 的帖子

除非你好肯定仔仔 DSE 死梗(即係冇可能有大學讀),否則我覺得考埋 DSE 走唔遲。
勉強冇幸福我都明白,只係怕佢入唔到佢心義個科,所以諗住早 d 過去對升大學好些

esmehouse 發表於 19-11-28 11:52
勉強冇幸福我都明白,只係怕佢入唔到佢心義個科,所以諗住早 d 過去對升大學好些  ...

佢而家係咪已經好肯定知道自己大學想讀乜?我識有個band 1男生讀完中五,冇考DSE,直接去咗英國讀一年foundation入大學。但大前提係呀仔要好清楚知道自己大學想主修咩科先好,因為之後好難轉科。
8-)

醒目開學勳章

anitawong21 發表於 19-11-28 12:59
佢而家係咪已經好肯定知道自己大學想讀乜?我識有個band 1男生讀完中五,冇考DSE,直接去咗英國讀一年foun ...
佢都幾肯定

esmehouse 發表於 19-11-28 11:52
勉強冇幸福我都明白,只係怕佢入唔到佢心義個科,所以諗住早 d 過去對升大學好些  ...

心儀科目係咩?
‹ 上一主題|下一主題