用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈二後老師話小朋友屬band 1A成績,咁自行⋯⋯ ...
go

呈二後老師話小朋友屬band 1A成績,咁自行⋯⋯   [複製鏈接]

係咪一二志願都應該揀曬band 1A?
如唔想玩大抽獎係咪揀間Band 1C就多數入到

沙田區

求意見,謝謝🙏
   6    0    0    0

边有1A生係自行揀1C㗎?就算自行唔中,抽獎都会入band1, 惊到禁交关咪抽獎唔填1A填1B囉。

蜜蜜斟 發表於 19-11-23 17:20

bk公海答左你,原來係沙田區,就更加唔好咁啦!

沙田band 1位充足,唔需要自行揀間Band 1c, 除非小朋友超級鐘意,非君不嫁。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

沙田區係少數可以盡搏嘅地區,基本上 Band 1 大抽獎肯定得,Band 2 都有得偷雞,你咁浪費吖!

有 Band 1A 成績,當然自一要報 Band 1A。自二咪報 Band 1B。就算到時候抽獎真係出錯,有咁嘅成績,去叩 Band 1BC 都唔難啦

來年沙田band 1 位係唔足夠

gromityaya 發表於 19-11-23 20:21
來年沙田band 1 位係唔足夠

係, 十分唔夠, 所以我小朋友係1A自行都唔敢太進取

某幾間英中會加開一班,學位應該無咁緊張,不過過左自行再打算抽獎事宜

MandyShek 發表於 19-11-24 07:53
某幾間英中會加開一班,學位應該無咁緊張,不過過左自行再打算抽獎事宜
請問邊幾間英中會加開一班?

1998Ruby1998 發表於 19-11-23 19:52
沙田區係少數可以盡搏嘅地區,基本上 Band 1 大抽獎肯定得,Band 2 都有得偷雞,你咁浪費吖!

有 Band 1A  ...

今年沙呂中校長已公開說今年沙田學額比人數少了400,今年開始沙田都唔夠位,可以博都不可以太盡了。尤其誇區入沙田區的真係未必有著數。

abirdma    發表於 19-11-25 10:23

如果係我,會自行博盡,今年自行結果早公報,唔入就大抽獎調整策略,大吉利是派得唔好, 1A成績我出去都叩得返band 1啩

yaumuimui 發表於 19-11-24 10:00
今年沙呂中校長已公開說今年沙田學額比人數少了400,今年開始沙田都唔夠位,可以博都不可以太盡了。尤其誇 ...

學額點少都唔會少得過其他區。更何況小朋友 1A,到時候 touch wood 跌落 Band 2 ,要叩 1C 都冇難度。

1998Ruby1998 發表於 19-11-24 15:53
學額點少都唔會少得過其他區。更何況小朋友 1A,到時候 touch wood 跌落 Band 2 ,要叩 1C 都冇難度。
...

我意思不要太老定,自行除了講成績還要睇面試表現,2間1A無問題但如果兩間都是非常熱門的1A, 都真係要有心理有大抽獎的準備。之前聽過一個真實case沙田區内一間一尾的級一學生,自行落空抽獎亦派得好後,最後抽入了沙田一間1C的中學。

另外,沙田區是有君子協定,9成9無叩門位。沙田區要玩到叩門是異常痛苦。

yaumuimui 發表於 19-11-24 16:09
我意思不要太老定,自行除了講成績還要睇面試表現,2間1A無問題但如果兩間都是非常熱門的1A, 都真係要有心 ...

係人都知沙田君子協議,但可以叩外區嘛!你個 case 都只係跌落 1C,樓主本身都係底線呢度,咁做乜一早 set 死自己係 1C。以佢成績,要叩外區 1C 都唔難。

1998Ruby1998 發表於 19-11-24 16:21
係人都知沙田君子協議,但可以叩外區嘛!你個 case 都只係跌落 1C,樓主本身都係底線呢度,咁做乜一早 set ...

可能在我來說只想在本區就讀,我只想提醒不要老是認為沙田區大把位的人,事實今年已講明不夠位,我係1A都不會㨂1C, 但我也絕不會揀兩間超熱門1A。

蜜蜜斟 發表於 19-11-23 17:20
搏盡就自一、自二都簡B1A校, 保守就自一B1A, 自二B1B. 無理由咁早簡1C校. 大抽獎時先簡1C校乙1.

如果有1A成績,係你揀學校,唔係學揀你 !

沙田培英今年即2020年加一班中一, 即5班 !
係咪意味, 唔夠位,所以加班呢????
其實係唔夠b1位, 定唔夠b1,2,3學位呢?????
另外沙田重有邊間要加班 ????

subb 發表於 19-11-26 17:04
其實係唔夠b1位, 定唔夠b1,2, ...

唔使意味,講到明學額不足所以加班。除培英外,仲有林裘謀丶鄭榮之丶陳震夏丶馬崇同覺光
絕對照顧不同banding學生

subb 發表於 19-11-26 17:04
其實係唔夠b1位, 定唔夠b1,2, ...

因額滿未有去開放日
可否分享多點培英資訊
下年會有5班中一嗎
謝謝

jelly2046 發表於 19-11-28 00:46
因額滿未有去開放日
可否分享多點培英資訊
下年會有5班中一嗎
係,五班中一
‹ 上一主題|下一主題