用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Harrow 哈羅 求家長意見
樓主: elainL
go

Harrow 哈羅 求家長意見   [複製鏈接]

elainL 發表於 19-11-24 21:46
回覆 HHHR 的帖子

我兩公婆都只係普通中產、每月教育開支可用到2.5左右(大家經驗覺得夠嗎?)...所以想知 ...
學費經常會調整(加),可能有些緊。

elainL 發表於 19-11-25 07:26
回覆 細佬Bebe 的帖子

另200萬比佢將來留學...吾知夠吾夠?

去幾多年?邊度?英國現在都50萬一年,未計通脹

2萬5一個月,小學時就夠。但到中學,只係學費都20萬一年,仲唔計年年加學費。

又另有學體藝開支、遊學,同埋可能有少少補習,咁會唔夠。

b3410 發表於 19-11-25 08:09
學費經常會調整(加),可能有些緊。

呢個budget 讀國際學校係夠 但Harrow 有啲炆 Harrow 好似學費都20萬一年? 即1.8萬一個月

同上 低年級應該無問題 但將來搞唔搞得掂要睇下家庭收入有無上升空間

會唔會考慮平啲既國際學校?大部份都平過Harrow
你住得好近harrow所以鍾情於佢?

細佬Bebe 發表於 19-11-25 11:14
呢個budget 讀國際學校係夠 但Harrow 有啲炆 Harrow 好似學費都20萬一年? 即1.8萬一個月

同上 低年級應 ...
唔係我

b3410 發表於 19-11-25 11:46
唔係我

Sorry 引用錯

elainL 發表於 19-11-25 07:26

另200萬比佢將來留學...吾知夠吾夠?

同上 低年級應該無問題 但將來搞唔搞得掂要睇下家庭收入有無上升空間

會唔會考慮平啲既國際學校?大部份都平過Harrow
你住得好近harrow所以鍾情於佢?

係呀,住附近。佢網頁寫170,000萬一年,即平均$14500一個月。(當然capital levy 另計)..我以為2.5萬一個月會夠..

elainL 發表於 19-11-25 20:28
係呀,住附近。佢網頁寫170,000萬一年,即平均$14500一個月。(當然capital levy 另計)..我以為2.5萬一個 ...

每年60000levy
除返開每月五千
加埋學費20000
但仲未計每年加價(levy or tuition fee)
仲有雜費
Yr 6後如果寄宿,每年又十幾萬
我覺得條數忟忟地

係,去咗英國讀大學。我同太太比較早入政府,仲可以有海外教育津貼。

Sumsumsum123 發表於 19-11-25 20:39

每年60000levy
Capital levy 另計,我只計每月$2.5萬...夠吾夠?佢網上寫明一年$171000,平均$14xxx一個月... 點解$2.5萬吾夠架..佢仲有咩雜費要成萬蚊一個月呢

elainL 發表於 19-11-25 21:44
Capital levy 另計,我只計每月$2.5萬...夠吾夠?佢網上寫明一年$171000,平均$14xxx一個月... 點解$2.5萬 ...

如果寄宿,每月就多好多錢

elainL 發表於 19-11-25 21:44
Capital levy 另計,我只計每月$2.5萬...夠吾夠?佢網上寫明一年$171000,平均$14xxx一個月... 點解$2.5萬 ...

如果冇寄宿,基本上只有午餐費三、四千一季度,及一年一、兩次的戶外活動,三、四千一次。海外活動就自由選擇參唔參加,及校服費和高年班買手提電腦。

朋友話入面好多都係普通人!生日會都係去下同學屋企!冇咩特別貴重禮物!有錢人個班都好低調!朋友話讀左幾年都吾知大家咩身份!因為個個坐校車!家長甚少接送交流!小朋友都吾會分!

回覆 cheerskatty 的帖子

感激你的回覆,想問下有考試測驗嗎?

回覆 elainL 的帖子

Hi, may i know if you have the offer yet?Which grade is your kid?
Y1?

HHHR 發表於 19-11-24 20:57
回覆 elainL 的帖子

囝囝係Harrow HK 畢業。讀Harrow 唔平,要好好規劃家庭開支,不過稍為平過去英國讀Top ...

請問你學校對課外活動多支援嗎?我小朋友小四,一體一藝全靠學校校隊帶領,他非常之享受和同學們一起經歷的苦與樂。揀中學的其中一個criteria就係注重體藝培養,你認為Harrow 合適嗎?

回覆 小加子 的帖子

唔係好明你指多支援是甚麼意思。我嘗試回答一下:

香港哈羅同英國傳統寄宿學校一樣,十分重視體藝。我囝囝幾年前就讀時每名學生都最少一體一藝,學校亦在時間表上有足夠空間讓同學參與體育和藝術活動。除咗學校體育和藝術課安排的項目外,學生可自費參加校外的體藝活動,我囝囝就學咗幾年騎馬同帆船。

學校網頁有多一點資料,想要詳細D可以電郵學校查詢。

你囝囝鍾意體藝及喜歡團隊活動就啱晒!
‹ 上一主題|下一主題