用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 為咩讀國際學校
樓主: mindfulmom
go

為咩讀國際學校   [複製鏈接]

mindfulmom 發表於 19-11-22 14:19
我都好同意呀!咁其實國際學校學生的家長有咩特質呀?我都想思考一下自己有無呢d qualities
...

重視親子時間,重視小孩感受,視小孩為獨立個體,不和他人比較,再加少少懶惰唔喜歡跟功課

cheercheer 發表於 19-11-22 12:20
因為我大女話玩夠,好想真正讀書,所以我俾佢試吓考,竟然有傳統名校敢收佢,佢適應得好快,其他同學需要 ...

其實國際學校中學都好辛苦,要好認真讀書,不過已經賺左個童年同文化性格,語言基礎,,不過我相信你女其實去邊度讀都一樣咁叻的。

mandy_ng207 發表於 19-11-22 15:35
重視親子時間,重視小孩感受,視小孩為獨立個體,不和他人比較,再加少少懶惰唔喜歡跟功課
...

Can’t agree more! 完全係講緊我自己

cheercheer 發表於 19-11-22 12:42
我兩個女幼稚園到小學讀國際學校,日日都係好開心咁返學,幾乎冇功課,冇壓力,到中學嘅時候,我大女自己 ...

你千金嘅故事非常勵志相信佢本身一定係好聰明,但係你嘅栽培亦都功不可沒,你容許佢自由發揮自己作決定。亦都印證左一樣野:贏在起跑線唔代表贏到尾,應該好好培養小朋友學習興趣,先至會真正「贏到開巷」
(只係打個譬如,我認為學習唔係一場比賽。)

mindfulmom 發表於 19-11-22 14:22
我都覺得有呢個可能性,去到中學比小朋友自己考慮佢想用咩學制去學習,可以係IB、英國課程、AP、甚至local ...

Think唔同一般IS, 佢比較似bilingual school, 到中學轉番LS是可以,因為都有近似本地的中文課程有得追,而在think的英文語境去到local 就算名校都巳經好top. 但如果你係傳統IS, 如ESF, CDNIS 呢D,一般不會轉LS DSE, 就算唔洗讀中文,去到cultural shock都幾大。

回覆樓主:

見大家討論呢個 話題討論得咁高興,等我都講兩句先。

本人係喺近呢幾個月先至開始睇國際學校版,之前一向都係爬開本地學校版,亦冇打算轉個國際學校嘅。 轉國際學校嘅念頭,係今年先至開始。研究多咗,知道多咗。開始接受國際學校,可能會啱自己小朋友讀。

雖然我而家都開始比較buy國際學校,但都想藉機喺度分享下我欣賞本地學校嘅地方。 畀樓主作個參考。

首先第一我唔認同本地學校只有死讀書。 其實今時今日嘅,本地學校再唔係我哋以前嗰陣咁死板。 教學模式其實都好活動化, 例如會帶你去field trip學嘢, 讀歷史嘅時候 唔係淨係叫你死記,而係要你提出觀點, 教physics嘅時候 好生活化,例如教density嘅時候,會叫同學研究點解牛丸煮熟咗會浮喺水面度等等。

第二 本地學校亦都有提供大量嘅課外活動選擇 。我參加過唔少小學簡介會。本地小學所提供嘅我課外活動選擇, 唔俾is少。而且仲要有校車接送,呢一點已經唔係間間國際學校都做到 。

第三本地學校都會因材施教,將唔同學生嘅才華發揮, 再建議同學參加唔同嘅課外活動,以一展所長。 對於 資優嘅學生亦有唔少配套。 但至於其他sen嘅學生就真係唔夠國際學校全面。

總括而言,本地學生 畀人覺得讀書死板,好谷。 講到尾係 源自於家長。 學校嘅改變,某程度上都只係反映出家長嘅要求。 可悲嘅係,唔係個個家長都有能力去擺脫呢個香港家長自己造成嘅學習環境。

近來越嚟越多本地家長跳船到國際學校,將本地嘅學習文化帶到國際學校裏面。睇嚟已經成為在一個趨勢。 其實唔止香港 由於中國大陸 越嚟越開放。裏面好多 尖子都去外國留學,令到外國好多學校嘅競爭性都大咗好多。以前我外國讀大學嗰陣邊有聽過鬼仔會補習㗎,而家喺外國一樣有。 所以呢個世界不斷變。

香港嘅國際學校亦都唔係間間一樣。 自覺要挑選一間啱自己嘅國際學校 係比起本地vs國際呢個決定更加之緊要。

既然我講咗一啲本地學校嘅好嘢,我點解會決定考慮國際學校? 其實只係一個字diversity.

我希望我嘅小朋友視野可以更闊。明白到唔同嘅文化。 尊重到唔同背景嘅人。 真正做到和而不同, 成為一個去到世界任何地方都可以生存到嘅人。

呢樣嘢我相信係本地學校 相比國際學校較難做到的。

Lalaji 發表於 19-11-22 22:02

本人係喺近呢幾個月先至開始睇國際學校版,之前一向 ...

你提到的diversity,如果在某國家的國際學校裡(例如:AIS, CDNIS, AISHK),又會是怎麼樣的一回事呢?有影響嗎?

mandy_ng207 發表於 19-11-22 15:35
...

如果個個父母都可以做得到不比較,小朋友一定幸福得多

本身我小朋友讀國際幼稚園 小學去咗直資 英文口語美式變港式 都唔知中學去國際是否仲有的轉口音

luluhaha 發表於 19-11-23 17:07
本身我小朋友讀國際幼稚園 小學去咗直資 英文口語美式變港式 都唔知中學去國際是否仲有的轉口音 ...

不出奇,朋友女兒DGS中學最top那班oral English也是Chinglish!

兩女小三同小四,讀LS直資小學,真心唔想再谷小朋友,但而家轉IS會唔會太遲?有咩學校可揀?

dicksonon 發表於 19-11-23 17:31
兩女小三同小四,讀LS直資小學,真心唔想再谷小朋友,但而家轉IS會唔會太遲?有咩學校可揀? ...

我同你情況一樣,小女二年級,LS直資

luluhaha 發表於 19-11-23 17:07
本身我小朋友讀國際幼稚園 小學去咗直資 英文口語美式變港式 都唔知中學去國際是否仲有的轉口音 ...

中學轉唔到了

回覆 cheercheer 的帖子

請問係咪九龍塘分校,因為我睇文話九龍塘比較好?

mindfulmom 發表於 19-11-23 12:00
你提到的diversity,如果在某國家的國際學校裡(例如:AIS, CDNIS, AISHK),又會是怎麼樣的一回事呢?有 ...

有國家背景的學校,只會在某些情況,國家觀念可能較強,例如國慶日,但教育模式也仍然類似。
西方教育模式和本地的模式不一樣,即使很多本地學校都在學外國的一套,但老師仍然九成以上是在香港傳統學校教育出來,也九成沒有在外地生活過。
老師自己也未曾在西方教育內學習,他們大都不知道西方教育的精神是甚麼。
聽過有新派學校,以為讓學生任意在上課時自出自入,行來行去就係學外國學校的自由。
Sorry ,西方教育的教堂,課堂 discipline 十分重要,classroom rules 好多,如果曳,一樣會有 detention。

另一方面,中國人深層文化,係怕麻煩怕錯,因此不會輕易接受其他聲音。
西方國家教育比較 open minded,甚麼也可以討論。
老師尊重學生有個人立塲,學生可以有各種古怪意見,即使再不可行的方案,老師也會願意聽。

文學,歷史,藝術等科目,用西方教育方式學習,會有更廣闊的眼光。

Cara2006 發表於 19-11-25 10:28
有國家背景的學校,只會在某些情況,國家觀念可能較強,例如國慶日,但教育模式也仍然類似。
西方教育模式 ...

其實我知有些國際學校會傾向聘請某一國籍的老師。例如九成以上英國聘請。但個人認為最好連老師都有diversity. 始終無論西方教育幾開放,老師們都只較熟悉自己國家文化。多些不同背景老師,學生世界觀都好點。

Lalaji 發表於 19-11-25 12:18
其實我知有些國際學校會傾向聘請某一國籍的老師。例如九成以上英國聘請。但個人認為最好連老師都有diversi ...

呢樣野兩睇,如果學校係行某一國家課程,咁請番果個國家嘅老師嚟教好合理。IB就要有diversity 。

Lalaji 發表於 19-11-22 22:02

本人係喺近呢幾個月先至開始睇國際學校版,之前一向 ...
評論不偏頗

yaijing 發表於 19-11-22 13:17
我表妺當年讀傳統神校, 目標係入牛津法律系。 不過佢冇你個女讀得咁輕鬆。佢好勤力, 因為科科都要求攞第一 ...
\\...一百萬獎學金入牛津,一級榮譽畢業。佢讀書好叻但 EQ 低。\\
好奇一問,EQ真的低嗎?EQ跟她的神校有關?

‹ 上一主題|下一主題