用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Jupas 玩法
樓主: bestwish
go

Jupas 玩法 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-11-22 13:09
你講得對,我講得唔好,事實上大學會先出offer俾25分先
不過25分同學志不在此,揀另一科做A1,如A1收左果 ...

你舉的例子正確。假設科目X有50個位有200個申通,大學會按分數及各方面考慮排次序,原則上在大學X科目的收生名單首50個會獲派,但50個同學中若有人被多於一個科目收取的,就以學生排位先後定被派到的科目學位。50位後的同學會遞進上前直至學位派完。

主要我想表達jupas是以大學收生名單分派學位給學生,當然學生的band A1-3, band b..也會影響學生獲派結果,但只限有多過一科入選才會有作用;這個機制相對上大學更能揀取想收的學生。

bestwish 發表於 19-11-22 16:02
睇返Jupas 入面既數據, band 2 跟本就收好少, 大部份都係得幾個, 甚至係零。所以 如果 25分 band 1 3個 ch ...

因為三大很多科目會要求學生一定要放band A 先有機會被取錄。其餘大學一些較受歡迎的科目也有相似规定,這個也是令到獲成功派到學位的絕大部份是Band A 的原因之一

bestwish 發表於 19-11-22 16:02
睇返Jupas 入面既數據, band 2 跟本就收好少, 大部份都係得幾個, 甚至係零。所以 如果 25分 band 1 3個 ch ...

按照你說的例子,如果學生25分在選擇的學位原來全部是25分以上的,跟jupas機制係會無學位派到。這和升中派位唔同,升中電腦最後點都會派到一間中學給你,even你沒有選過的中學。

活出彩虹 發表於 19-11-22 16:46
我都有疑問想請教大家一下:

阿仔話如揀三大,一定要放在Band A,Band B已經冇機會了, 所以只需揀Band A ...

咁又唔係Band B 可以亂咁填。因為都有1x%是Band B 入。如果Band A三個選擇學生是按照有效方法揀選,成功獲派機會是極大。
但正如Charlotte mom話齋,所有數據是上一兩年的,根本沒有絕對正確的data,大家只是推算估計收生分數。萬一估錯,有可能派到Band B 學位。

醒目開學勳章 王國長老

hongkeikei 發表於 19-11-22 22:37
咁又唔係Band B 可以亂咁填。因為都有1x%是Band B 入。如果Band A三個選擇學生是按照有效方法揀選,成功獲 ...

上年數字,就係一堆參考數字,點用都係睇用家
有人會參考median,覺得上年中位數收25分,今年25都應該ok;有人穩陣,參考UQ,上年UQ 26今年有26先夠啦!有人心口掛個勇字,睇上年最低分22,咁或者今年21都搏到(覺得面試做得好掂)
所以事實係永遠唔知有咩競爭對手。band A固然好大決定性,但band B及以後都要小心考慮(band A擺得太保守,到時又未必甘心啦)

Charlotte_mom 發表於 19-11-21 18:20
唔係,加5減5係指新添up to 5個「之前沒選的」課程(拎走原本選項so that 總數不超過20)
而呢20個係可以 ...

唔該晒,打去Jupas熱線, 成個星期停工,無人聽電話

醒目開學勳章 王國長老

pswongg 發表於 19-11-23 13:54
唔該晒,打去Jupas熱線, 成個星期停工,無人聽電話

Jupas位職員好好,我上年問左d刁鑽到喊嘅問題,佢都即時答到我(dse appeal後加分候補選科,原有jupas offer排位問題)
現階段,未駛太擔心改選問題,仲有好長時間。主要考慮係有無放榜前面試,因面試表現好有機會有分加,影響派位

Charlotte_mom 發表於 19-11-23 14:26
Jupas位職員好好,我上年問左d刁鑽到喊嘅問題,佢都即時答到我(dse appeal後加分候補選科 ...

今年有些學校被破壞得好嚴重,唔知點安排面試。有些學科只有某間大學開辦,無得選擇,除非放棄心儀轉其他,煩惱中

醒目開學勳章 王國長老

pswongg 發表於 19-11-23 14:32
今年有些學校被破壞得好嚴重,唔知點安排面試。有些學科只有某間大學開辦,無得選擇,除非放棄心儀轉其他 ...

今年家長的確好頭痕
我都慶幸一個揀完,細仔仲有幾年時間觀望
希望各位都順順利利啦

回覆樓主:

想再確認即係band A收哂先,例如乙同學21分係band A入左,甲同學太進取band A入唔到,去到band B都未必有位入,即這科有人21分入到,而25分都入唔到,我理解有錯嗎?

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 19-11-24 00:26
想再確認即係band A收哂先,例如乙同學21分係band A入左,甲同學太進取band A入唔到,去到band B都未必有位 ...

https://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/648/
呢個video 應該幫到你(雖然睇完都係一舊雲)
1. 每個課程,按院校spec,學生有個次序(成績、面試、排位全部有影響)——睇完其實係無答案
2. 排序後,電腦會做matching,由申請人A1開始派
3. 即係話,有機會25分在某科排名好高,但會唔會派B,都要睇佢之前揀左咩科。正常黎講,申請人已有晒dse成績,要好搏/好唔理智至會排A123都唔入(學校好想收,系統都要按申請人選科排序意願)。所以機會係有,但實際上唔會高(因25分申請人正常band A已揀d自己想入而又有把握的)

回覆 bestwish 的帖子

應該大部份係Band A收晒, 例如20分的人會揀20分左右的學科放BAND A,  到Band B, 即使你25分都無位或者得1,2個位, 所以A3要揀一定入到的科.

pswongg 發表於 19-11-25 13:57
回覆 bestwish 的帖子

應該大部份係Band A收晒, 例如20分的人會揀20分左右的學科放BAND A,  到Band B, 即 ...

但有好多學科都係得幾十個學位, 就算放 BAND A 都未必收 wor

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 19-11-26 09:20
但有好多學科都係得幾十個學位, 就算放 BAND A 都未必收 wor

咁當然啦,所以都會將學生排序派位

越熱門科目,越快派晒,這是一定的,你睇下OU果d,派到band DE都有呀
咁band A196人申請收得4x個,有機會成績太差,揀唔落手了

Charlotte_mom 發表於 19-11-26 10:20

呢一科係OU邊科??? 派到去band E都仲有位?  

我睇唔到 OU nursing Band 2 仲有冇位

bestwish 發表於 19-11-26 09:20
這樣就會按成績收生, 所以A3一定要揀比中位數高,即肯定夠分入的選擇.

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 19-11-26 13:07
呢一科係OU邊科??? 派到去band E都仲有位?  

我睇唔到 OU nursing Band 2 仲有冇位

好似social science之類非熱門科目,隨便撳

請問12月要upload 20 科, 是否放A1,A2, A3 該科先有機會面試其他B1,2,3 冇 ? 另外放榜後可重新排A1,A2..... 如夠分但沒有面試會吾會吾收, 或夠分到時先放A1, A2 得吾得?

醒目開學勳章 王國長老

BS129 發表於 19-11-26 17:47
請問12月要upload 20 科, 是否放A1,A2, A3 該科先有機會面試其他B1,2,3 冇 ? 另外放榜後可重新排A1,A2..... ...

放B有無面試,真係睇院校做法,老土直接講,越高竇咪越揀學生,無100%肯定答案
至於放榜後A12擺心儀科目,係可以的,一般科目有機會放榜前面試,亦有機會放榜後又俾另外一批人面試
聽過有dse家長分享,港大醫科面試完後(放榜前),出co都有唔同分數,有家長好傷心自己個仔女被要求高分過人地,覺得係自己做得唔好被嫌棄 (不過一般科目一般考生係唔會有co,醫科比較特別),所以面試係肯定有影響的

回覆 Charlotte_mom 的帖子

出co都有唔同分數? 意思係咪面試完出co比學生, 每人不同,要放榜後有指定分數先收?
‹ 上一主題|下一主題