用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 行AP的REAL IS
go

行AP的REAL IS

除咗HKIS,香港仲有邊間IS係行AP?求指教
如果想插本年度,仲有冇可能

Cais

American International School (AIS)
但係有咩特別理由要咁急轉校呢?

ICS

Radiomama 發表於 19-11-20 16:02
American International School (AIS)
但係有咩特別理由要咁急轉校呢?
其實有諗梗ASHK,但覺得佢真係太新,無任何TRACK RECORD。因為囡囡唔係去考小學,依家讀梗G6,係MIDDLE SCHOOL了,所以真係冇時間去等睇ASHK將來會點發光發亮,亦唔想再轉校了。
坦言覺得ASHK算近近地,亦感覺不錯,只是感到有點賭大細。
想插今年係因為唔想等一年,怕囡囡去到新校追唔到,習慣唔到,又怕出年先轉,要佢留一年級 (如讀IB),早啲過去新校適應好過(如果可以嘅話)。
其實我哋一家都係加拿大籍,最心儀其實係CDNIS,但地區問題,我哋住新界,學校對我哋嚟講好遠,日日長途跋涉,怕囡囡會好攰,再加埋現在社會狀況,交通係一大問題了。
CDNIS係行IB,我哋PREFER AP多啲,因為MATHS強啲,本身係直資轉去IS,冇讀過IB嘅小學,驚囡囡讀IB無法適應,跟唔上,大壓力,搞到要補習就無謂,不如讀番直資考GCSE+A LEVEL。佢又唔係主動嘅細路,好文靜,想像唔到佢點讀IB!因此我哋先放棄咗ESF嘅OFFER。
MCHK校舍真的不錯,但又是行IB,基本上新界區,間間都係行IB,所以好頭痛!
AIS,囡囡唔鐘意,咁亦冇謂逼佢,冇意思。

amy671 發表於 19-11-20 17:01
ICS

del

OLAF1023 發表於 19-11-20 17:25
正就讀,但ICS只係PRIVATE SCHOOL,唔係IS!

唔係IS有咩所謂? Or 唔係教徒適應唔到ICS 呢?

貝珠 發表於 19-11-20 18:12
唔係IS有咩所謂? Or 唔係教徒適應唔到ICS 呢?
老公覺得唔係IS,只係PRIVATE SCHOOL,LOCAL佔至少70%,唔值呢個學費喎!同埋我同老公都唔係教會家庭長大,對聖經理解好皮毛,無法在聖經方面解答女兒,亦諗應該唔會有人請補習聖經?
我哋覺得,聖經會成為女兒學習嘅一個障礙,所以想轉走。
加上上星期响街,我老公見到啲佢好意外嘅嘢,驚阿女學壞!

yaijing 發表於 19-11-20 18:26
有無睇過 Stamford? 唔選 IB 可以選 high school diploma 或 IB certificate 加 high school diploma.  ...
聽說STAMFORD英文水平不太高,同埋記得睇過條片,啲小朋友講英文唔太有自信,唔夠膽講,所以不會考慮了。謝謝你的意見。

OLAF1023 發表於 19-11-20 17:24
其實有諗梗ASHK,但覺得佢真係太新,無任何TRACK RECORD。因為囡囡唔係去考小學,依家讀梗G6,係MIDDLE SCH ...

CAIS?新界本身不多選擇

回覆樓主:

唔要IB 已經好少選擇,仲要多外國人,只有Harrow , hkis ,kellet , Australian ( 可skip IB 考HSC) , cais 更加冇外籍學生

964000 發表於 19-11-20 20:12
CAIS?新界本身不多選擇
CAIS 應該都要讀BIBLE?我有點怕怕了!

貝珠 發表於 19-11-20 20:17
唔要IB 已經好少選擇,仲要多外國人,只有Harrow , hkis ,kellet , Australian ( 可skip IB 考HSC) , cais ...
請問HSC是什麼?

OLAF1023 發表於 19-11-20 20:38
請問HSC是什麼?

Higher School Certificate
澳洲New South Wales 省(Sydney 所在)的中學文憑考試。

Activehealth 發表於 19-11-20 20:45
Higher School Certificate
澳洲New South Wales 省(Sydney 所在)的中學文憑考試。
OIC,THX

貝珠 發表於 19-11-20 20:17
唔要IB 已經好少選擇,仲要多外國人,只有Harrow , hkis ,kellet , Australian ( 可skip IB 考HSC) , cais ...

樓主的要求,近乎無選擇。
ICS-嫌不是IS, 又要讀聖經,所以想轉走;但請留意,這校在沙田區口碑甚佳,不少家長就是欣賞其宗教氣氛及AP成績不錯。
AIS-九龍塘區小班AP課程,老牌國際學校,但女兒不喜歡,所以不揀。
ASHK-大埔區新校,無track record, 所以心大心細。
Stamford-IB school,未有業績,不㨂。
ESF-IB school, 有業績,但擔心自己的女兒成績和性格適應不了。不揀。
CAIS-有AP, 不知揀唔揀。
CDNIS-雖然是IB school, 但因是加拿大籍,所以想揀。可惜在港島區,太遠。
HKIS-相信也是因為地區問題,所以不揀。

強烈建議樓主想清楚才轉校,有些事情可以妥協、有些就要堅持。例如聖經科,咪當聽故事,考得不好也無所謂,考大學時,也不是所有科目的成績都計算,唔驚喎。

IB/AP/A level, 好視乎你的Target, 將來想在香港/美國/英國讀大學?性格不阻礙讀上述哪一個課程,反而能力更為決定因素。如果側重某一方面發展,似乎AP/A level較適合。

HC-Mum    發表於 19-11-22 08:18
h0146406    發表於 19-11-21 17:52
winterpolaris    發表於 19-11-20 21:47

Radiomama 發表於 19-11-20 20:57
ICS-嫌不是IS, 又要讀聖經,所以想轉走;但請留意,這校在沙田區口碑甚佳,不少 ...

CAIS 因為有bible, 所以也不揀,
應該all out 了。

Radiomama 發表於 19-11-20 20:57
ICS-嫌不是IS, 又要讀聖經,所以想轉走;但請留意,這校在沙田區口碑甚佳,不少 ...

964000 發表於 19-11-20 21:25
CAIS 因為有bible, 所以也不揀,
應該all out 了。
所以話諗梗ASHK