用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果學費差唔多,北愛爾蘭定紐西蘭?
go

[其他] 如果學費差唔多,北愛爾蘭定紐西蘭? [複製鏈接]

其實我一向都只打算比個仔去紐西蘭升學,無乜特別原因,只因為我舅父一家都在嗰邊生活,而佢兩個仔都讀到博士,出嚟做嘢份工唔錯。基於呢個原因,我想亞仔去到都起碼有人照顧一下和知道佢讀書情況。
但係最近上呢度睇下,原來去愛爾蘭嘅學費又唔係咁貴,所以十五十六中。
亞仔唔鐘意讀理科,佢而家中四選咗商科。
請問大家有咩意見比下我呢?
另外,如果去外國讀書,應該完成中四去,抑或嚟緊2020年初去開學?因為紐西蘭係一二月開學。

2    0    0    0

kiu-mummy 發表於 19-11-20 10:53
其實我一向都只打算比個仔去紐西蘭升學,無乜特別原因,只因為我舅父一家都在嗰邊生活,而佢兩個仔都讀到博 ...

既然有親戚在紐西蘭,有人照應點都好d. 佢兩個仔都係那邊成長,應該可以俾到好多意見俾你。除咗費用相約,有冇其他原因揀愛爾蘭?兩個都係好地方。

如果揀紐西蘭,term 1 去好d.   佢宜家中四,一月可以讀year 11.  因為紐西蘭ncea由year 11 至13, 如果讀完中四先去,已經過咗兩個term,  可能追得辛苦d.

回覆樓主:

是,有親戚就選嗰邊,自己都安心

bbba05 發表於 19-11-20 12:32
既然有親戚在紐西蘭,有人照應點都好d. 佢兩個仔都係那邊成長,應該可以俾到好多意見俾你。除咗費用相約, ...

謝謝你的回覆。揀北愛只因讀書制度同香港差唔多,同埋可以繼續在英升大學;揀紐西蘭純粹有親戚方便照顧一下。

kiu-mummy 發表於 19-11-20 14:45
謝謝你的回覆。揀北愛只因讀書制度同香港差唔多,同埋可以繼續在英升大學;揀紐西蘭純粹有親戚方便照顧一 ...

你問緊愛爾蘭還是北愛?

bbba05 發表於 19-11-20 14:49
你問緊愛爾蘭還是北愛?

其實係北愛先啱

kiu-mummy 發表於 19-11-20 10:53
其實我一向都只打算比個仔去紐西蘭升學,無乜特別原因,只因為我舅父一家都在嗰邊生活,而佢兩個仔都讀到博 ...

有親戚照顧就紐西蘭啦!
‹ 上一主題|下一主題