用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀商科,英國定澳洲好?
go

[其他] 讀商科,英國定澳洲好?

細女現在續副學士第一年,其實只係返咗幾個月學便被停課了,感前路茫茫,我們想送她出國,佢想讀商科,DES數4,英 3, 朋友介紹了agent, 說可以趕1月英國開課讀international year 1,  現在速報 了 11尾考Ielts,但但另一些朋友卻說澳洲讀好D,因為之後可以考慮stay係澳洲......
大家可以比D意見我嗎?

Siuchoi 發表於 19-11-19 14:59
細女現在續副學士第一年,其實只係返咗幾個月學便被停課了,感前路茫茫,我們想送她出國,佢想讀商科,DES ...
The best 30 non-local universities for getting a junior banking job in Hong Kong

elbar 發表於 19-11-19 15:36
The best 30 non-local universities for getting a junior banking job in Hong Kong

thank you
a :hammer: :yawn:

Siuchoi 發表於 19-11-19 14:59
細女現在續副學士第一年,其實只係返咗幾個月學便被停課了,感前路茫茫,我們想送她出國,佢想讀商科,DES ...

沒有最好,只有最適合你個女性格。

數 4,英 3, 咁其他科?應該可以用呢個成績去報英國大學啲 Business Foundation Course,普遍 all 3 就可以(即係 3333 或同樣分數)。我上年都係幫師妹搵幾個 business course,之後入左。佢有兩間 Int Year 1 offer,但最後都唔要,要另一間 Foundation,因為 foundation programme 大學肯一次過批 4 年 visa,Int Year 1 只肯批一年。

international year 1 都可以試,但對女女可能應付會辛苦啲,始終女女英文唔係好 top,Int Year 1 升班分數要求緊啲(比如:其他 Year 1 40% 就可以升,但 Int Year 可能要 56%/60% 先可以升)

Foundation Course 都會有要求,但 Foundation 讀嘅野唔太深,會容易應付過 Int Year 1。

英國好似黎緊會畀學生畢業之後留當地兩年搵工。

同 Agent 傾下 Foundation、Int Year 1、澳洲方案先。大 Agent 唔收錢,只會收大學佣金。同埋可以試下 Int Year 1 讀住先,真係唔對路/覺得辛苦就退學,用返 DSE 報返 Foundation,用錢買個機會。

回覆樓主:

商科點解唔諗美國,一定唔係澳洲先

1998Ruby1998 發表於 19-11-20 02:39
數 4,英 3, 咁其他科?應該可以用呢個成績去報英國大學啲 Business Foundation Course,普遍 all 3 就可 ...

我仔上年畢業的同學都可以在英國搵工,仲搵到大公司。另一個朋友仔早三年讀完大學都可以在當地I bank 工作,他們可申請working visa。

1998Ruby1998 發表於 19-11-20 02:39
數 4,英 3, 咁其他科?應該可以用呢個成績去報英國大學啲 Business Foundation Course,普遍 all 3 就可 ...

請問邊間大學的 foundation programme 肯一次過批 4 年 visa?謝謝

回覆 mamee 的帖子

Birmingham,Business Foundation+三年。

回覆樓主:

你呢個情況係睇你打算叫阿女鋪路移民定係求知識讀書

回覆 Siuchoi 的帖子

我個女, 當年都好似你個女一樣, 11月尾先諗住出國讀書, 當時我地只諗去英國, 於是問下agent有無學校收, agent 話, 一月開始, 又要商科, 其實真係唔多學校.

回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝你咁詳細的解答,亞女在 30/11 考 ILETS, 之後仲要等 14日才知結果,我估agent 都應該等有ILETS才知報边間

回覆 LULU-MAK 的帖子

咁請問你女女最後趕到1月開課嗎?

回覆 Siuchoi 的帖子

趕到, 仲被迫轉埋學校.