用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行20分落空,備取生會否在大抽獎有優先? ...
go

自行20分落空,備取生會否在大抽獎有優先? [複製鏈接]

請教各位前輩20分報區內一線落空(冇公佈備取名單),江湖傳聞備取生名單上嘅學生如果於大抽獎再揀返同一間會易d中唔知可唔可信?

有人往年20分唔入但大抽獎中返嘅case嗎?(或相反即20分111都唔入)諗緊仲值唔值得追定011報另一間,thanks~!

0    0    0    0

kisani 發表於 19-11-18 10:37
請教各位前輩20分報區內一線落空(冇公佈備取名單),江湖傳聞備取生名單上嘅學生如果於大抽獎再揀返同一間 ...

不可信。

大抽獎係另一階段洗牌再玩過。

kisani 發表於 19-11-18 10:37
請教各位前輩20分報區內一線落空(冇公佈備取名單),江湖傳聞備取生名單上嘅學生如果於大抽獎再揀返同一間 ...

不可能

絕對唔會

gracelam 發表於 19-11-18 10:48

不可信。
我都覺。不過都真係有一線校喺大抽獎前call備取生註冊,因為有人take 直資offer而唔去自行中獎果間註冊或之後去取消,所以備取排頭幾位都有機會後補補上

kisani 發表於 19-11-18 11:08
我都覺。不過都真係有一線校喺大抽獎前call備取生註冊,因為有人take 直資offer而唔去自行中獎果間註冊或之 ...

自行註冊完咗咁耐才call備取?

唔可信,大抽獎已是另一round.
我上年 自行20唔中,on waiting list但無被call, 因只有頭兩位補上。 大抽獎時再抽回此學校。我是111。 但後面發現有收110,早知乙一我試第間

一定不會,朋友早2年係自行備取生,最後無call到,大抽獎去左最尾志願

kisani    發表於 19-11-20 00:13

你就想!話明大抽獎,就當然係人人機會平等,冇分先後。
依家可以做嘅係幫小朋友儲定「彈藥」等叩門。爬文睇下心儀學校往年有冇 000 叩入/是否一定要有其中一個 1 /全餐 111 先可以入。

春秋大夢

醒目開學勳章 王國長老

江湖傳聞備取生名單上嘅學生如果於大抽獎再揀返同一間會易d中唔知可唔可信

從無聽過,亦不是真的

醒目開學勳章 王國長老

kisani 發表於 19-11-18 11:08
我都覺。不過都真係有一線校喺大抽獎前call備取生註冊,因為有人take 直資offer而唔去自行中獎果間註冊或之 ...

你d料邊度收返黎
官津校只有在自行註冊後果一兩日會call人註冊
之後全部位要交返出黎大抽獎,無可能大抽獎前call後備生註冊
直資私校就得

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

20分一呂失手,前面一堆25分都未入
就算有備取名單,都唔係20分果批

Charlotte_mom 發表於 19-11-19 10:40
你d料邊度收返黎
官津校只有在自行註冊後果一兩日會call人註冊
之後全部位要交返出黎大抽獎,無可能大抽獎 ...

因為要肯定從計分辦法所收嘅學生人數達總學位嘅不少於20%,如果有已註冊嘅人(計分果條stream)之後withdraw offer, 理論上係要由備取生補上。如果係世襲超收嘅必收生withdraw offer, 個位應該會落返大抽獎因本身就蠶食左大抽獎嘅位。
暫時又冇聽各津小表明過備取生只得兩日效用,過左期就要交返位比教育局嘅說法,唔知有冇歷屆official備取生係註冊日一兩星期後至大抽獎填表前被call補上呢?
‹ 上一主題|下一主題