用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新加坡小一
go

[其他] 新加坡小一 [複製鏈接]

如題
小朋友依家K3, 升小都有offer, 但想過新加坡讀小一,有冇媽媽都有此想法1齊傾下?新加坡可陪讀,媽咪亦可在當地搵工,佢地係7歲先讀小一,我仔係細B,所以點都要係香港讀一年小一先過去。。
   9    0    0    0

Makchunju 發表於 19-11-17 16:21
如題
小朋友依家K3, 升小都有offer, 但想過新加坡讀小一,有冇媽媽都有此想法1齊傾下?新加坡可陪讀,媽咪亦可在當地搵工,佢地係7歲先讀小一,我仔係細B,所以點都要係香港讀一年小一先過去。。

呢幾個星期才知,報新加坡政府學校小一係唔洗考AEIS, 但一過了小一,小二至初中三年級如想讀政府學校,一定要考AEIS,要留意。

MOE Primary One Registration for international students
https://beta.moe.gov.sg/primary/p1-registration/

MOE Primary Admission for international students https://www.moe.gov.sg/admissions/international-students/general-info#primary-level-admission
Age Criteria for Admission of International Students
Level seeking admission to

Appropriate age
            (as at 1st January of year of admission)

Primary 1

6 to 6+

小學幾年級去新加坡留學最合適 https://kknews.cc/education/v8qelxl.html

但想問一下,考得到ARIS , 係咪都未必有top school 讀架?

因為佢地派位先派citizen, 再PR ......

回覆 小時了了 的帖子

這個我都知呀,所以下年我會做依part, 入紙申請睇下抽5抽得中,必然唔會咁易中啦,所以我又唸下讀c 校或者國際,但好貴啦,因為我地咩都唔係嘛,而且有大量資料需要睇,所以睇下大家有冇多啲idea.... 果邊咩都貴呀,但好唔想同老公分開因為個仔會唔捨得,唉。。。。

回覆 Makchunju 的帖子

係咪一定要經agent?可以自行辦理的嗎?

回覆樓主:

請問有冇agent可以介绍,有興趣俾呀仔去新加坡留學

mokstick 發表於 19-11-20 21:44
請問有冇agent可以介绍,有興趣俾呀仔去新加坡留學

呢個帖內有幾間做新加坡留學 agenthttps://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3789605&fromuid=1539350

小時了了 發表於 19-11-22 20:45
呢個帖內有幾間做新加坡留學 agenthttps://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3789605&fr ...

唔該晒!

我小朋友都係今年K3,下年小一,啱啱都諗緊留學問題,睇緊新加坡,馬來西亞,台灣,可以一齊交流吓

回覆 stpeh 的帖子

據我所知,就算AEIS考得入,都冇得揀學校. 星加坡政府根據你報名的住址同埋學校嘅空位率來分配. 期間不可插班去其他心儀學校. 不過呢個考試實在唔簡單。

回覆樓主:

你們點樣準備?

ILOVEBEAN 發表於 19-11-26 14:52
回覆 stpeh 的帖子

據我所知,就算AEIS考得入,都冇得揀學校. 星加坡政府根據你報名的住址同埋學校嘅空位 ...

謝謝你,我都望過下,真係好難

我仔今年K3 , 都打算送他去新加坡 大家交流下

waiyan03 發表於 19-11-25 15:50
我小朋友都係今年K3,下年小一,啱啱都諗緊留學問題,睇緊新加坡,馬來西亞,台灣,可以一齊交流吓
...

你最後選了哪處?

https://beta.moe.gov.sg/primary/ ... /indicate-interest/
小一開始接受網上申請喇

我仔黎緊9月在香港升小一,都想去新加坡讀書,之前睇post話新加坡7歲先讀小一,而小一係唔洗考AEIS個試,咁是否現在都可以報定?

利申:香港人,去新加坡讀中學,有新加坡親人照顧
新加坡讀書壓力勁過香港,精英制,自己係top school讀,但親戚小朋友讀普通學校,小學要分流,如果分流去到普通小學,從此不用諗可以去番top中學或junior college,從此top的大學科目也與你絕緣,出黎做野都會俾人問你讀邊間小學中學,比香港更小心眼,如果都係諗住讀普通學校,留番香港仲好些

jamhappybobo 發表於 20-6-10 11:02
利申:香港人,去新加坡讀中學,有新加坡親人照顧
新加坡讀書壓力勁過香港,精英制,自己係top school讀, ...

請問可以從那裡有資料睇到邊間小學係好?

每年都有公布小學,中學及junior college排名,基本上只有頭五名是被重視,排六至十名都被睇唔起,其他不用提

醒目開學勳章

Singapore is going to have education reform, so parents should do some research in this as previous experience would not be applicable when your child is studying in SG
‹ 上一主題|下一主題