用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想兒子在英國寄宿,但之後讀美國大學,容易適應嗎? ...
go

想兒子在英國寄宿,但之後讀美國大學,容易適應嗎? [複製鏈接]

打算2021送兒子去英國讀Year 10, 喜歡英國boarding school 有discipline D, 但由於兒子想大學讀電腦programming, 美國應該優秀過英國,會否唔適應?難考嗎?
   0    0    0    0

適應不會有問題。如果不是美國籍的oversea students 要入讀好大學的電腦科是難的。就算在英國,電腦都是非常熱門科。如果有心去美國讀大學,應該去美國讀high school。

長今媽媽 發表於 19-11-16 23:10
打算2021送兒子去英國讀Year 10, 喜歡英國boarding school 有discipline D, 但由於兒子想大學讀電腦program ...

我大仔也是在英國完成IGCSE過美國CC, 無問題呀,網上問人不作準,應該找幾個Agent比較下

回覆 scso 的帖子

感謝指點!

長今媽媽 發表於 19-11-17 22:37
回覆 scso 的帖子

感謝指點!

好睇你小朋友成績,如果唔係Focus去最top果兩三間大學咁可以唔使讀High school 慳返錢及時間

讀programming一定係去美國啦,就算唔係MIT美國讀programming勁既大學都數之不盡。不太認同外國生係美國讀programming難入d既講法喎。。我自己美國翻黎,大把同學讀programming/computer,都有好幾個係英國讀完中學去

這裡有些科目 2018 UCLA acceptance rate (overall 14%, computer engineering 6%, computer science 8% 包括所有國藉)。樓主可以參考一下。

https://dailybruin.com/2019/09/1 ... -schools-is-harder/

如果是2019 Fall (包括所有科), 整體 acceptance rate 是 12%。而international 是8%。

http://www.admission.ucla.edu/prospect/Adm_fr/Frosh_Prof19.htm

長今媽媽    發表於 19-11-26 23:21

長今媽媽 發表於 19-11-16 23:10
打算2021送兒子去英國讀Year 10, 喜歡英國boarding school 有discipline D, 但由於兒子想大學讀電腦program ...

唔會唔適應,我姐就係英國讀再去美國讀大學,又係為咗佢想讀個subject。

‹ 上一主題|下一主題