用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大BC 省讀2年 Associate Degree/ Diploma銜接BC省大 ...
樓主: 小時了了
go

[加拿大] 加拿大BC 省讀2年 Associate Degree/ Diploma銜接BC省大學 [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-22 12:50
UBC 同 Simon 都唔易入,就算入咗亦唔容易讀,因為呢兩間我仔都有申請所以都略知 。你還要考慮囡囡意願是 ...
嘩, 真佩服你好用心仔細搵資料. 因從前一直無想過要離港或囝囝出國讀書, 我好多野都唔知. 現在真係頭都大埋.我囝囝報名2022的SFU, 希望順利入到, 趕到2026 steam A啦.
其實都有考慮過先讀兩年college, 攞左PR後才再入返大學, 但一來都怕唔知理攪幾耐先畢業到U, 二來因囝囝已在香港讀完兩年HD, 再讀college 似乎duplicate左.
亦都有考慮過行steam B, 但對無工作經驗及隻身到未去過的加拿大搵工的確十分唔容易及唔知會點, 囝囝都有擔心.

洋蔥頭媽咪    發表於 22-2-23 20:47

vkzone 發表於 22-2-23 17:45
嘩, 真佩服你好用心仔細搵資料. 因從前一直無想過要離港或囝囝出國讀書, 我好多野都唔知. 現在真係頭都大埋 ...

你囝囝用 HD 成績 apply SFU 嗎?畢業剛剛好趕得及 Steam A.世界好大年青人係應該出去闖闖,比多個機會自己多條出路,青春無悔嘛,加油

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

係呀, 用hd成績申請, 希望入到又趕到STEAM A.不過我想問下, 若讀SFU 的Burnaby Campus, 是否和downtown相距好遠呢? 意思是不適合住downtown.

vkzone 發表於 22-2-24 11:04

係呀, 用hd成績申請, 希望入到又趕到STEAM A.不過我想問下, 若讀SFU 的Burnaby Ca ...

Sorry .我都唔係好清楚,不過 SFU 交通都方便,點解唔一併申請宿舍?佢好大有山上同山下,有宿舍應該會方便啲。

小時了了 發表於 21-6-24 09:30
https://myfindschools.net/tc/加拿大社區學院
加拿大college常見問題
你的資料好多呀,
我都在想, 如果SFU唔收囝囝, 咁之後好唔好報讀兩年college. 一來希望兩年後可申請PR, 同時睇下會唔會有機會入返大學year 3. 不過唔知在申請PR途中情況下, 大學係咪都係俾海外生學費.
本來報SFU的同時, 都想報fraser international college, 但agency話囝囝因有HD學歷, 報唔到fraser international college的AD........
若4年大學, 唔知準備150萬俾佢算唔算足夠呢?

vkzone 發表於 22-2-25 10:54
我都在想, 如果SFU唔收囝囝, 咁之後好唔好報讀兩年college. 一來希望兩年後可申請PR, 同時睇下會唔會有機會入返大學year 3. 不過唔知在申請PR途中情況下, 大學係咪都係俾海外生學費.
本來報SFU的同時, 都想報fraser international college, 但agency話囝囝因有HD學歷, 報唔到fraser international college的AD........

不過唔知在申請PR途中情況下, 大學係咪都係俾海外生學費.<<< 坊間傳聞 係俾國際學生學費

介紹您睇睇本討論帖以下P.3相關樓層資料:
P.3 #60
有幾間 College 我顯示咗學費,FIU 係最貴學費的,我幾過月料搜尋及純個人意見,唔值得去FIU 讀 Associate Degree。讀 FIU 賣點及agency 極力sales 係 University Transfer Program Stage II (UTP)

Fraser International College https://www.fraseric.ca/academics/undergraduate/ 係呢間 Navitas 公司https://www.navitas.com/who-we-are 其中一個課程

你的資料好多呀,

如樓上我講,FIU (Navitas 公司) 主力 sales UTP Stage II 課程,佢唔積極及唔係好想人哋報佢 Associate Degree.

個人經驗,幾個月前係啲留學 agent  辦公室 及 展銷會同 Navitas 職員傾過幾次我想幫孩子報 Associate Degree,Navitas 職員幾次回覆講申請讀 Associate Degree  但好大機會到時會批UTP STAGE 課程。當時我有講因為 Stream A,UTP Stage II 唔符合 Stream A 必須要讀 Associate Degree,職員當時回覆若是這原因叫我申請時交 Study Plan 清楚寫明因 Stream A  故必須申請 Associate Degree FIU 才會批准申請讀。。

後來,我發現交移民局申請 Study Permit  時的 Study Plan 千萬不可以透露及顯示任何移民加拿大意向,如果我照用申請FIU 嘅 STUDY PLAN 交加拿大移民局申請 Study Permit,到時必定 reject 唔會批 Study Permit。呢件事,令我對FIU有非常非常壞印象,從而我更加唔信 agent 講嘅野, 佢哋純粹打份工,賺佣金只以佢哋賺錢為目的。

你的資料好多呀,
我都在想, 如果SFU唔收囝囝, 咁之後好唔好報讀兩年college. 一來希望兩年後可申請P ...
2022 年 3 月 27 日 加拿大教育展覽 參展學校名單如下: https://www.fsshongkong.com/participant-list

小時了了 發表於 22-2-25 12:37
明天有 Virtual Information Session ,不如你直接問 College,好過問 agent

Virtual Information Sessio ...
謝謝你呀, 我登記左明天info session啦.係呢, 你係咪計劃今年暑假過去開學呢? 你已經申請緊study permit 啦?
我乜都唔多識, 現在靠爬文惡補一下, 但發現似乎我起步得太遲, 時間上好似好緊張.

小時了了 發表於 22-2-25 12:20
如樓上我講,FIU (Navitas 公司) 主力 sales UTP Stage II 課程,佢唔積極及唔係好想人哋報 Assocaite Deg ...

Study Plan 千其唔可以提你有意留低唔走,如果唔係一定唔批。須然明知 Stream A 最終目的都係想留低,但移民同讀書完全係兩件事。

等下等下好心急, 到現在sfu都未有消息, agency話可能5月先有結果. 有D擔心怕study permit 又唔知會唔會申請切..... 萬一SFU reject左, 到時college又報唔切或者full左咁點算. 好擔心兩頭唔到岸. (不過個agency好老定喎)

vkzone 發表於 22-3-27 22:55
等下等下好心急, 到現在sfu都未有消息, agency話可能5月先有結果. 有D擔心怕study permit 又唔知會唔會申請 ...

College 呢方面我個人睇法真係唔洗驚,趕唔切9月,咪改為明年1月入讀,College 好容易收架有位就收, DSE 科目分數只要求Level 1好低分咋,所以真係唔洗擔心College,College 可以報多幾間做back up後備,真係有位就收架收生要求唔高

除咗College, BC 省亦有啲公立大學提供Associate Degree, 以下呢間好多辦加拿大Agent都會sales 的,又係BC省市中心好方便,呢間學生成功 trasfer 去UBC 及SFU 學生數目都好多 (top 3 學生人數成功transfer)
Kwantlen Polytechnic University https://www.kpu.ca/find-your-program & https://calendar.kpu.ca/programs-az/arts/ & https://www.kpu.ca/international/future-students
https://www.youtube.com/user/KwantlenU
Campus video: https://www.youtube.com/watch?v=LLV9AWkmn4w&list=PLxxQVdMboGIMnZWBkzb-1a3HZYksMAdmr

祝你孩子SFU 早日有好消息

vkzone 發表於 22-3-27 22:55
等下等下好心急, 到現在sfu都未有消息, agency話可能5月先有結果. 有D擔心怕study permit 又唔知會唔會申請 ...

唔好太擔心,通常最遲5月左右會有消息,估計派offer應該會由學校最想收嘅學生開始派,例如中學畢業生。
我仔今年DSE明年升大學,可能佢成績好,幾間U最早去年11月到今年1月巳收曬CO,一般大部份會3月打後陸續收到,其他途徑申請者都會陸續派,例如college/HD 上。或者最好有兩手準備,college 可以早啲 apply 定,佢收你到時咪多個選擇囉。

今天收到一個令我地心大心細的消息.  就係囝囝心義大學@HK出左year 3 的offer 俾囝囝. 但又想取得加拿大PR喎, 點算好呢?如果香港兩年U畢業後先過去讀兩年dip 或 master, 唔知又有無可能性或趕唔趕到呢?
咁樣會平好多而且讀到心義大學及科目.
點算好...點算好...

如果係你地, 你地會點揀呢?

vkzone 發表於 22-4-1 18:18

今天收到一個令我地心大心細的消息.  就係囝囝心義大學@HK出左year 3 的offer 俾 ...

先恭喜你囝囝收到 HK offer,又係佢心儀學系,可喜可賀,距離成功機會又跨越一大步

條條大路通羅馬,衹要有目標總會有方法。
個人意見,既然HK有offer又係心儀,可以 accept 咗先再等SFU,他是否衹申請了SFU一間? 如果最終 SFU成功取錄當然選 SFU,不成功的話就留港讀,定個目標比自己兩年後畢業就申請讀 Master,Master最快年半至兩年便能畢業,如加國政府沒更改救生艇途徑的話,應該趕得切行 Stream A。

當然如果SFU收的話,直入大學始終比較理想,不過HK嘅留位費就冇得退,但個人覺得點都要有兩手準備,少少錢買個後備完全值得,錢可以解決嘅問題就不是問題了。

我大仔在港讀大學今年畢業,佢亦申請了當地 Master 亦已有CO,所以我知道最快年半時間便可畢業,如無意外我大仔亦可以在年半後可申請 PR。

vkzone    發表於 22-4-5 22:11

vkzone 發表於 22-4-1 18:18

今天收到一個令我地心大心細的消息.  就係囝囝心義大學@HK出左year 3 的offer 俾 ...

溫馨提示,如果最終選擇留港讀大學,鼓勵囝囝一定要比心機,為自己定個目標畢業後再讀 Master,畢業後就能提升自己嘅競爭力。如果畢業後又走去讀番 college 即係倒讀,你就要向移民局解釋倒讀嘅原因,否則有可能唔批。
提囝囝如果選擇行呢條路,要比心機爭取好成績,另外要響 Yr 4果年就要開始申請 Master,你地嘅目標係行 Stream A,建議囝囝要申請多幾間,唔好揀曬排名高嘅大學,咁中嘅機會就會更大  Good Luck

小時了了 發表於 19-11-15 12:27
Transfer Credit System
Alberta 省: http://transferalberta.alberta.ca/how-to-transfer/alberta-transfe ...
Associate Degree 課程太淺易, 考試又有review, 可是一考上大學便跟不上, 我認識不少學生畢業GPA低於 2.5,畢業後找工困難, 又考不上研究所,  我絕對不會給小孩入讀。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-2 15:05
先恭喜你囝囝收到 HK offer,又係佢心儀學系,可喜可賀,距離成功機會又跨越一大步 :ex ...

真心多謝你地俾意見, 心得&鼓勵.
雖然yr 3 offer 係心義大學@HK (其實我無諗過佢會入到, 可能太多學生離港+無海外生), 不過唔係乜野神科, 都係俾hd/ad 學生銜接學位.
有得揀就多心, 現時都心大心細, 努力分析各利弊.

Plan 1: 2022-24 大學@HK -> 2024-25 Post graduate diploma@Canada -> Stream A
Plan 2: 2022-24 大學@HK -> 2022用HD學歷申請OWP (聽講多數批3年) -> 2024-25 打工@Canada -> Steam B
不過Plan 1 & 2時間上都有D趕, 但都勝在洗少D錢同埋可以係心義大學畢業, 但時間拖耐左就好怕政策會變囉. 同埋搵工都唔可以耐.

Plan 3: 2022-24 Diploma@Canada -> Stream A
這方案就比較全, 快PR, 但就未能或耐D先大學畢業, 同埋要放棄心義大學@HK

Plan 4: 2022-2026 SFU@Canada -> Stream A
這方案似乎係最趕好危亦最貴

vkzone 發表於 22-4-7 12:57
真心多謝你地俾意見, 心得&鼓勵.
雖然yr 3 offer 係心義大學@HK (其實我無諗過佢會入到, 可能太多學生離港 ...

人係咁㗎啦有得揀就心多多,不過有得揀點都好過冇得揀。

你嘅 Plan 1,3,4 我都覺得可行,4用錢係多但我唔認為係最趕同最危,我反而覺得響當地大學畢業更容易找到工作,始終僱主都喜歡優先請番本地畢業嘅大學生,競爭力較有優勢,比我選若 SFU 收的話一定揀先。

1就等同我上面提到留港大學畢業後再讀,衹是讀 Master定 Diploma 啫。
3的話就要暫時放棄大學學位先,我個人就唔會咁揀唔想浪費孩子時間,除非佢對讀大學都唔係好大信心。
至於 2 個人覺得係最危,存在最大變數,唔建議咁行。

當然最後點行就睇孩子意願啦 !
‹ 上一主題|下一主題