用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家會否改變小朋友教育的計劃
樓主: Dongs
go

大家會否改變小朋友教育的計劃   [複製鏈接]

Pigmama1012 發表於 19-11-21 17:46
有聽聞,某些知名誇國投行已經落order 話未來幾年嚴選香港畢業生入職。

其實誇國投行本身都吾係請好多本地大學出黎大學生,就算請,都係最多請三大。

mingwing5 發表於 19-11-22 17:11
其實誇國投行本身都吾係請好多本地大學出黎大學生,就算請,都係最多請三大。
...
請三大仲要係好尖好尖好尖的那幾個, 一向投行多數請外國名牌大學畢業生和達官貴人的子女(任何國籍的達官貴人子女)

pccw2017    發表於 19-11-24 20:27

naicha 發表於 19-11-22 17:15
請三大仲要係好尖好尖好尖的那幾個, 一向投行多數請外國名牌大學畢業生和達官貴人的子女(任何國籍的達官貴 ...

我見三大個d好多時係大陸人。可能係靠關係入都未定。
利申:本人在誇國投行工作十年所見。

mingwing5 發表於 19-11-22 17:18
...

千祈唔好輕視喺香港讀書嘅大陸學生,全大陸每年高考人數以百萬計,淨係廣東省已經七十幾萬,勤力又叻嘅人多的是,如果覺得嚟香港讀書嘅大陸人都係靠關係,呢種睇小對手嘅思想只會害死自己仔女~

arianne9999 發表於 19-11-18 10:10
唔捨得份糧同housing...冇特別技能又揾唔到好的工種稅務公民香港d樓收租都要交稅
度來度去未諗掂
...

same,全家都有外國passport,我係新制,返到去2公婆加埋都未必有我現在人工咁高,好難走,抵晒10年housing allowance先算

karllambb 發表於 19-11-16 10:20

無錢讀國際學校,有的話唔洗諗唔讀直私慳啲等早啲送外國 ...

除非全家移民,初中以下太細,就算家長捨得,小朋友那麼細沒父母在身邊,分隔兩地,得不償失!

...

未必靠關係入投行,但投行請得佢就係想靠佢網絡攞大陸生意

如果一家人移民唔成功,我想比囡囡早少少(F2-3)去外國讀寄宿學校,但老公唔捨得個囡

醒目開學勳章 王國長老

...

你做投行,點會唔明近十年請大陸人呢個trend?
而家最有錢做投資果班,邊度黎?大陸尖子尖起上黎唔係講笑,語文得態度得,打得又捱得(根本就係金字塔式擠身上頂),搵到好工好正常

Charlotte_mom 發表於 19-11-24 11:16
你做投行,點會唔明近十年請大陸人呢個trend?
而家最有錢做投資果班,邊度黎?大陸尖子尖起上黎唔係講笑, ...

完全同意,斷估佢唔係做前線
‹ 上一主題|下一主題