用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想找中文作文,英文作文班/老師
go

想找中文作文,英文作文班/老師

大家認為好嘅班/老師堂上係點教作文?

回覆樓主:

建議小朋友讀一套書:蔣勛談文學之美

讀完,中文閱讀同作文都不會差。

RiboMM 發表於 19-11-17 15:39

謝謝介紹

中文, 英文老師, 是好難搵
一般 補習社, 及學校老師的敗筆

是你教作文, 要大量的例子

什麼叫好的句子, 好的思考 , 好的論點

睇別人的文章, 學習別人的分析力, 及思考模式

我估你找的野, 應該極難找到

https://www.youtube.com/watch?v=OcxVXw1MDag

英文作文, 也難

因為生字不夠, 句子不夠覆習

學生, 平時睇太少英文報紙及英文書

所以非常難攪, 到真係埋身要用時

唔夠生字用

每天睇一小時南華早報 , 1年後, 英文寫作基礎會開始好

所以, 最後我估

你不斷轉老師, 換老師

都找不到你小朋友要的野

要的是大量時間, 去看書看文章

最好一天, 2小時, 用來閱讀中文及英文 文章及書

hehehaha2017 發表於 19-11-18 00:01
中文, 英文老師, 是好難搵
一般 補習社, 及學校老師的敗筆
一天2小時的閱讀,如果可以做到,真係好幸福!其實如果善用返學放學途中時間,還是可以做到1個小時左右的。

RiboMM 發表於 19-11-17 15:39

謝謝推薦!

最佳方法一定係不斷寫,不論字數多少,有冇老師批改、鞭策。同學樂器一樣,熟能生巧。

同埋睇餸食飯,自己背金句(古今中外例子)唔得嘅得,咁可以專心谷記敘/描寫,自己唔識點樣將橋段變到好似一幅畫/電影咁仔細順暢,就專心背例子寫議論文。中文 DSE 作文肯定有三條題目,一定會有一條議論文,一條記敘/描寫。

英文作文道理就更簡單,知道自己墨水有限,就多背 format (e.g Dear editor, I'm writing to you regarding..../It would be great if you can.../Thank you for your time and consideration...)。英文作文題目十幾個 topic,揀兩三種自己熟悉嘅題材(sports/culture/workplace 之類),然後多練習寫 proposal、letter to the editor、article 嘅 format。練熟肯定有 4,有墨水(適當詞彙)的話,一定有 5。

其實可以同學校老師傾呢方面嘅問題,如果你肯每月交一篇畀老師批改,我諗大部份老師都肯。

至於教作文,上堂都係不外乎介紹詞彙,欣賞佳作,然後自己作。

1998Ruby1998 發表於 19-11-18 09:10
最佳方法一定係不斷寫,不論字數多少,有冇老師批改、鞭策。同學樂器一樣,熟能生巧。

同埋睇餸食飯,自己 ...

謝謝分享!
發覺坊間嘅班/老師不少係講一套做另一套。有啲教材好,但可惜都係流水作業...。

思澄爸爸 發表於 19-11-26 01:48
謝謝分享!
發覺坊間嘅班/老師不少係講一套做另一套。有啲教材好,但可惜都係流水作業...。

其實真係冇乜可以 “教”,係 “做” 多。 但冇理由上堂只教十分鐘然後剩餘時間做。

思澄爸爸 發表於 19-11-14 10:44

英文答唔到你,但中文可以答到你:

中文作文要好,講input同output:首先,你肚入面無墨水,咁你就要多閱讀(input)。當然閱讀D咩係有考究既。

多閱讀後,大約半年至一年啦,跟住就要開始模仿,呢個時間就要output:作文,作文既時候講究點樣將你input (閱讀過唔同類型既野)過既野用番出黎。

然後再研究下作文俾分既比重,你會有所得著;內容究竟點樣勝人一籌?老師接受D咩唔接受D咩?老師其實想見到D咩?

再落黎,點樣閱讀一條題目?點樣拆解條題目?點樣讀懂題目既暗示?點樣將題目每個重點都揾曬出黎,再在文章中一個個重點擊中,明扣暗扣曬題目?

思澄爸爸 發表於 19-11-14 10:44

見你問中文作文,咁就講多少少:

學中文,最少作文同閱讀不分家。即係做閱讀卷,學點作文,因為俾得你做卷,篇文一定係好野!好野就要學:呢個題目,作者選左咩材料?點解選呢D唔選其他?呢D材料佢點剪裁?剪裁好之後佢點鋪排?點解咁鋪排......佢想表達咩主題?佢D材料點樣表達呢D主題?用咩寫作手法表達呢個主題最適合....

用閱讀理解既文章黎學作文,又用番作文時作者既思路同目光去做閱讀理解。

咁你就會發現,閱讀同作文不分家

shannon_fky4186 發表於 19-12-11 20:28
見你問中文作文,咁就講多少少:

學中文,最少作文同閱讀不分家。即係做閱讀卷,學點作文,因為俾得你做 ...