用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為社會問題取消咗校際
樓主: liencheng
go

因為社會問題取消咗校際   [複製鏈接]

mama_fresh 發表於 19-11-14 09:57
聽聞升中履歷大多只會睇學生在高小的校外比賽成績,
所以呢類一年一度的校際賽, 對於高小學生來講, 少左一 ...

有些學校睇小四至小六,有些睇小五小六

有些學校更註明冠亞季軍才需要寫上履歷,只係參加無需要寫,如果只係為履歷有野寫所以小六參加的,之前從未經驗的,有無甘易得獎呢?高小得獎的都通常從小一二開始參賽,經驗豐富的。

mama_fresh 發表於 19-11-14 09:39
可能真係呢個原因,
所以你嘅建議都好啱, 用本地評判的項目, 應該嘗試下在安全情況下作賽,

以我小朋友參加幾年英文項目,每次比賽都係外國評判

wskngai 發表於 19-11-14 08:55
有無交代有無退款?
退唔退款都唔係大數,不過小朋友付出的努力,而且可能請老師教過,train過,呢D先係緊要。評判來唔到,請本地評判,或者改期,就算推遲到明年都可以。

簽名被屏蔽

LeeCC 發表於 19-11-14 09:37
小六的唔會今年才參加吧,大多數人都應該系參加左多年,履歷都一疊

小五學生仲有小六參加的 ...

有些中學唔計小五/小六之前的獎項的, 例如我去年申請"自行"的兩間 (st joe, kings), 就只睇小五/小六那兩年.

jaycee_mami 發表於 19-11-14 10:32
有些中學唔計小五/小六之前的獎項的, 只要求你列出小五/小六那兩年.

有些接受小四至小六履歷

有些只接受小五小六冠亞季軍的履歷

LeeCC 發表於 19-11-14 10:24
有些學校睇小四至小六,有些睇小五小六

有些學校更註明冠亞季軍才需要寫上履歷,只係參加無需要寫,如果 ...
同意, 明白唔同學校有唔同的要求,

亦很明白要得獎絕非易事, 亦唔係只求攞獎, 始終在比賽當中, 能有幸在獲獎的只係少數.

但確實對小朋友來講, 係一個很好的經驗, 希望佢地經過一番練習後, 能有機會去發揮一下,

亦希望學校可以睇到小朋友有努力參與過

LeeCC 發表於 19-11-14 10:29
以我小朋友參加幾年英文項目,每次比賽都係外國評判
對的, 相信英文項目很多都是外國評判,

所以, 我估計粵語及普通話項目反而會本地評判較多.

b3410 發表於 19-11-14 10:31
退唔退款都唔係大數,不過小朋友付出的努力,而且可能請老師教過,train過,呢D先係緊要。評判來唔到,請本 ...
係, 你講得非常啱, 退唔退款已經唔係最重要,

而係小朋友同大人都有努力付出過, 心機同時間都唔係用金錢能夠去衡量.

對的, 改期至明年都無問題, 最重要大家不要白費心機, 可以係安全情況下作賽.

jli008 發表於 19-11-14 10:31
校際始終都係涉及官方的比賽,比其他豬肉比賽係會睇重啲.更何況評審衹得一人決定賽果,好有偏向個人喜好的決 ...
同意, 要拎獎好難, 但真係一個好好的機會比小朋友去發揮,

又係一個很好的平台, 比小朋友見識下其他學生的表演, 亙相觀摩學習.

無錯, 希望大家都可以反映多D聲音比大會, 不要白費了小朋友的努力!

我剛才打左去協會啦, 希望大家如果有小朋友受影響嘅, 都打電話去反映下!

希望大會聽多D意見, 會考慮下另一D好D嘅解決方法!

mama_fresh 發表於 19-11-14 16:39
我剛才打左去協會啦, 希望大家如果有小朋友受影響嘅, 都打電話去反映下!

希望大會聽多D意見, 會考慮下另一 ...

我都打左電話比協會,希望能安排延期,並非一刀切取消頭四天賽事

回覆 jaycee_mami 的帖子

為履歷?好攻利

大家問心,为獎项定为經驗

Saboc 發表於 19-11-14 19:13

我小朋友由二年級參加朗誦節,未得過獎,每次按分數計第四第五名,如果為獎,我會俾錢出去認真學再爭取多幾分,拿個獎返來,而唔會只係系學校跟老師小息練習幾個星期就上台比賽。

Saboc 發表於 19-11-14 19:12

為履歷?好攻利

無獎,擺系履歷只係聊勝於無,好過空白無野寫吧

Saboc 發表於 19-11-14 19:13

其實我地真係唔係為獎項, 真係抱住比小朋友多一D經驗而去比賽, 當然有獎也會非常高興, 錦上添花啦!
不過親身睇過佢地比賽, 佢地能夠完整, 流暢地完成, 已經非常了不起!

自問自己細個時, 也未必做得到!

b3410 發表於 19-11-14 10:31
退唔退款都唔係大數,不過小朋友付出的努力,而且可能請老師教過,train過,呢D先係緊要。評判來唔到,請本 ...

同意係老師和小朋友付出努力,我覺得有好多辦法解决不是這樣退時話取消,其他參賽可如常參加有占兒不公平

mama_fresh 發表於 19-11-14 19:57
其實我地真係唔係為獎項, 真係抱住比小朋友多一D經驗而去比賽, 當然有獎也會非常高興, 錦上添花啦!
不過親 ...

我就係細個有參加過,明白當中訓練過程所得益,所以當老師挑選我孩子參加,我鼓勵孩子嘗試,好彩佢好中意

回覆 LeeCC 的帖子

咁又係
‹ 上一主題|下一主題