用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2020入讀Year 9
go

2020入讀Year 9 [複製鏈接]

想聽聽大家嘅意見,呢幾間學校,大家會點揀?

Bromsgrove

Cheltenham College

Lancing College

Monkton Combe

Sherborne Girls

5    0    0    0

大家有冇收到offer?

Visit them all, then you will have your own choice.

我地去唔到visit,這是最大的問題(emoji)

你是準考考 ? 考了 ?還是收到Offer ?

我已收到其中一間offer, 月底前要覆,但女兒心怡嗰間又未出,所以心大心細中

donald1368 發表於 19-11-14 00:42
我已收到其中一間offer, 月底前要覆,但女兒心怡嗰間又未出,所以心大心細中
...

其實你比多少少資料 , 女兒喜歡科目  ,收到Offer 係邊間, 最想入又邊間 , 咁先比較到,值唔值得放棄Offer 去等喜歡那間 。

同時 幾間學校當中,要了解一下 , 香港和國際學生比例。機場往學校的距離車程 和交通安排 。 宿舍房間人數比例 。 Exeat /Long weekend 要否離校。 GCSE / AL 成績  ,會否% 相差好大 。

katrinafu 發表於 19-11-14 00:51
其實你比多少少資料 , 女兒喜歡科目  ,收到Offer 係邊間, 最想入又邊間 , 咁先比較到,值唔值得放棄Of ...

女兒性格活潑開朗,好動,今年剛升中,好多科目佢都唔太清楚,好難講佢鍾意咩科目,不過對Chemistry 有啲興趣。
睇學校環境佢喜歡Lancing, 同Bromsgrove多啲。
睇成績又好似Monkton好啲(剛收到offer)
所以有啲唔知點揀

donald1368 發表於 19-11-14 11:58
女兒性格活潑開朗,好動,今年剛升中,好多科目佢都唔太清楚,好難講佢鍾意咩科目,不過對Chemistry 有啲 ...

請問已經收到 bromsgrove offer? 因我沒收到result

我暫時只收到Monkton Combe嘅offer

女兒性格活潑開朗,好動,今年剛升中,好多科目佢都唔太清楚,好難講佢鍾意咩科目,不過對Chemistry 有啲 ...

Lancing, Bromsgrove 兩間也是好學校, Bromsgrove 大校 ,過千人 。兩間成續其實都好的 。

女兒Year 9 她想要男女校 ?  了解寄宿生比例 , 有時太少 ,一到星期六日 孩子會好悶 。  

兩間學校我都冇細心 的了解過 , 我只能說 多上上學校的FB IG 睇下學校活動,未能Visit YouTube  google 了解一下學校環境和 外圍。

Lancing 的環境真的是相當吸引,學校很大,有一間好靚嘅Church在學校內,一大片草地在學校可以騎馬,遠處有見到海。
因為學校附近有個小型飛機場,所以他們有一個課外活動類似 Air Force ,是其他學校沒有的。這間學校 oversea student 也很多,多數來自歐洲,香港/中國學生算是不太多。無可厚非相當吸引,成績也ok。

angelleungyp 發表於 19-11-15 02:41

Lancing 的環境真的是相當吸引,學校很大,有一間好 ...

你真是幫到好多家長,你去過很多學校參觀 , 也很了解各學校,由其在於在香港的我們 , 真是有點隔山買牛的感覺, 因為你們的資訊,幫到很多的家長 , 感謝

katrinafu 發表於 19-11-15 02:47
你真是幫到好多家長,你去過很多學校參觀 , 也很了解各學校,由其在於在香港的我們 , 真是有點隔山買牛 ...

我老公很緊張三個小孩子的學業,基本上的所有成續好學校的數據來自我老公,但是也不是很齊全,他只會去一些成績亮麗和他感興趣的學校參觀,今年去了很多學校的open day,我當作旅行呀!
下一年也來緊了,不過今次不是參觀中學了,是繼續參觀大學 Open day ,雖然兒子已經是大學生,但是還有一個中間的孩子,因她選的科目同兒子不一樣,所以繼續Open Day,繼續取資料,因為每間大學年年收生的要求不同。

katrinafu 發表於 19-11-15 01:35
Lancing, Bromsgrove 兩間也是好學校, Bromsgrove 大校 ,過千人 。兩間成續其實都好的 。

女兒Year 9  ...

謝謝,女兒現讀女校,想改讀男女校,轉一下模式

katrinafu 發表於 19-11-15 02:47
你真是幫到好多家長,你去過很多學校參觀 , 也很了解各學校,由其在於在香港的我們 , 真是有點隔山買牛 ...

同感,謝謝各位

月底無乜特別, 就take offer 

lancing 收生應易。 我見過igcse 英文不合格都收

sixth form

bromsgrove 多西班牙學生,收好多非英國的歐洲學生

女校就不了, 因為好多是非, bromsgrove 執學業執得緊
你i/gcse 要有a 或a星, alevel 才能選返讀那科

Cheltenham College 讀緊sixth form 開心 都算

但成績一般,

你可以等下去, 間間都會有offer 

year 9 多位

女校不熟, 但頭三間, 你肯等, 應該最終有offer 

三間位都好相當多, 應該在制做氣氛, 攪到你緊張

月底無消息, 就讀Monkton Combe

hehehaha2017 發表於 19-11-15 04:05
月底無乜特別, 就take offer 

lancing 收生應易。 我見過igcse 英文不合格都 ...

謝謝

收到 bromsgrove offer, 諗緊可唔可以等到其他offer

angelleungyp 發表於 19-11-15 02:41

Lancing 的環境真的是相當吸引,學校很大,有一間好 ...
你好,見到你visit 過好多學校,請問你有冇Royal Russell School這間學校的資訊呢?
‹ 上一主題|下一主題