用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 而家嘅小學不論官津直私,係咪都會學好普通話㗎? ...
go

而家嘅小學不論官津直私,係咪都會學好普通話㗎? [複製鏈接]

我女k2會插一間幼稚園有得選英普或英粵,我們廣東話家庭。我諗住k2-k3就學好英文,小學選間有普通話的,但又驚唔知收唔收。聽講過而家啲小學間間都有普通話學,如真係我就會選英粵班!另外,英文小學嘅小一面試係咪好少用到普通話?
感謝解答
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

98 年開始,所有學校都有普通話科(冇嘅話,中文堂係普通話授課)。

唔少直私點都會考少少普通話,但要求就冇咁高,反而英文要求高啲。小朋友學野好快,請個老師一星期一兩小時同小朋友講普通話,好快學識。每日畀佢睇下 10 分鐘左右普通話卡通,吸收更快。

回覆樓主:

不少直私小一面試有普通話環節
如果想考直私 不妨考慮英普班

回覆樓主:

視乎你target邊間小學,同埋目標小學係咪普教中。面試考PTH 的學校不是真的咁多
我女無論考直私或叩門,都無考PTH 就算有學校係普教中。
不過識PTH 係要嘅,一般小學獨立一科,不用呈分。需唔需要學好自我衡量

我女女一年班讀私小, 有普通話堂但學校無咩要求, 所以女女一直唔鍾意講又唔識聽, 插小二時考津校, 插班試有考簡單普通話對答, 而家上堂中文係普教, 小朋友好快上手, 中文unseen dictation次次都啱晒, 所以唔駛太擔心, 小朋友吸收能力好高
‹ 上一主題|下一主題