用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖心定跑馬地聖保碌好呢 ?
go

聖心定跑馬地聖保碌好呢 ? [複製鏈接]

聖心定跑馬地聖保碌好呢 ?

朋友心大心細, 你話邊間 呢 ?
Msma

Re: 聖心定跑馬地聖保碌好呢 ?

I will choose Sacred Heart

點解呢 ? 

聖心上中學要兩間(上, 下午) 爭, 聖保祿唔使窩!   
Msma

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

聖保祿

聖保祿

聖心的程度好好多, 看我對面的"妹妹"的成績便知道一二.

I will say you need to compare the English level of both school.  The English level at Scarted Heart is much more demanding than St. Paul's.  It all depends on what you would like your daughter way of learning.  

Both schools I have experienced on their teaching method since I got relatives studied there before.

Pulsar :
:-D

簽名被屏蔽

SH is better in terms of academic
St Paul Primary is better in terms of moral education
and discipline
Have you check chance of promoting to secondary school in SH

Should be SH is better overall.

ckwliu 寫道:
St Paul Primary's English is very good.  SH is too demanding.  too much homework!

My sister graduated from SHCC and her English is very good. She told me that SH is very demanding and discipline is quite strict at school.  Those graduates tend to be diligent at job too.    

好難講,每個人的要求不同。

我有朋友的女兒以前在聖心讀,現在插班到聖保祿。她比較喜歡聖保祿,她說認識不少聖心小朋友都是考不到聖保祿才到聖心的。

她說聖心較著重讀書。聖保祿的學生比較活潑, 讀得又玩得,亦不需要擔心升不上中學。

我在工作上遇過數位聖保祿的舊生,她們英文非常好呀!

chanwyf

聖保祿的中學校長很著重給予學生presentation的機會。學校有很多朗誦、辯論的機會。這對日後學業/工作都非常重要。聖保祿小學/中學都是英文的,所以她們英文很好,初小階段已看英文小說了。

妳朋友的女兒真幸運,有兩間好學校向她招手!不知羡慕死多少家長了! :

twokidsmum

chanwyf & twokidsmum,

Are you talking about SP Convent or SP Happy Valley?

跑馬地
Msma

我講緊嘅係St. Paul's Convent呀! 睇錯標題添!   

不過跑馬地聖保祿都好好嘅, 我認識幾位聖保祿嘅老師都送D小朋友去跑馬地聖保祿!不過我唔太了解跑馬地聖保祿,所以比較唔到邊間好.

chanwyf 寫道:
她說認識不少聖心小朋友都是考不到聖保祿才到聖心的。

她說聖心較著重讀書。聖保祿的學生比較活潑, 讀得又玩得,亦不需要擔心升不上中學。

chanwyf

又幾奇怪,考唔到聖保祿才到聖心?以我所知,如第一二輪政府派位,都無選擇過聖心,想叩門既機會都幾細,除左某些特別原因,所以基本上考唔到聖保祿,都唔會考到聖心的....因為無左個誠意.......我意思係小一入學階段.............

不過擔心升唔到中學...........你既意思係中學收既banding比聖心低?如果係全數收晒,會去到band2尾咁濟架啦喎

另外,聖心每一天只有兩樣功課,最多三樣,我都好想知有乜學校仲會少過佢,我諗除非國際學校,中文字亦無過份要求,所以唔需要乜乜字形表,我都好唔明,好多人所認識既聖心,唔同而家架啦...................

如果話兩間都係不相伯仲既學校......我好同意.........但如果話邊間高d,而係聽人講的,我就不敢苟同啦..

有事出街,等等再傾

我跟聖保祿都有點緣份。

我有朋友十幾年前在聖保祿讀commercial,她說以前commercial都好嚴。她們當年二年制,有幾位同學升不上聖保祿的第二年就會考聖心的commercial,不會重讀。她說程度應該相若。

我自己就識得聖保祿小學和中學嘅朋友仔,她們很乖、很自信,讀得好開心。不過聖心都一定唔差,最少四太這些名人都會讓女兒在聖心唸書啦!

我選聖保祿的原因是我懶,一條龍,唔使煩(聽說還可選跑馬地或銅鑼灣,不過唔肯定)!我大女去年有同學從聖心幼稚園轉來,她媽咪說兩間都不錯,平日留意兩間小學中學的學生都很乖, 不過原因跟我一樣 – 怕煩!當然,如果女拔收我個女,我會走架!   

比較學校係好主觀嘅,不過親自去了解吓。我媽咪以前都讓我兩間小學選擇一間,好民主,現在都記得呀! :

twokidsmum

My daughter will go to St Paul's Convent for P.1 in the coming Sept.  Any current SPC's parents can tell me whether SPC uses Mandarin to teach Chinese? Thanks!
‹ 上一主題|下一主題