用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
樓主: sharonso2
go

F1 測驗成績...   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-12-15 10:47
唔明點解覺得錢有問題,大人返工唔係為錢咩?視賤財如糞土係好事咩?

做運動唔會攞嚟罰,因為响我屋企, ...

講$失感情ma,除了運動,我仲試過用睇書,當然是平時唔會睇個d,the pt is 既然有其他選擇,點解要罰錢呢?再者,我都唔會用$做奬勵,咁做法對我們來說會較consistent

little_yolky 發表於 19-12-14 20:05
算啦,反正妹妹都係B2尾B3頭成績,我已經搵緊相應既學校。跟住隻大既又嚟料:點解妹妹可以讀直資咁唔公平 ...

你或者試吓將S1 每個月使喺佢身上同預計 S1 駛喺妹妹身上嘅錢列個表自己心中有數係咪真係差好遠先?如果相差無幾嘅咪俾佢睇證明自己冇偏心囉,如果差好遠嘅咪睇吓可唔可以將差額折現俾佢囉。

IloveJJ 發表於 19-12-15 10:47
唔明點解覺得錢有問題,大人返工唔係為錢咩?視賤財如糞土係好事咩?

做運動唔會攞嚟罰,因為响我屋企, ...

罰錢間唔中來一次okay, 不過下下都罰錢就唔好。我仔之前因為講大話,被罰到清零,第一次好傷心,第二次已經冇所謂。佢依家一定還是會講大話,例如家姐究竟有冇男朋友問題 佢哋之間應該有mutual agreement, 互相心領神會,就係唔話俾我哋知。
既然罰錢失去效果,我就用獎勵的方法。例如屋企太亂,亂七八糟,我就會揀最乾淨整齊的房入去坐。佢哋都希望溫書時我入去佢哋房間,咁就好快快手拾乾淨等我

IloveJJ 發表於 19-12-15 10:45
你唔聽就算啦!第時唔好後悔就得。

我唔理佢聽唔聽,原則一定要企硬,點解可以唔理細妹讀書自己嘈?成績 ...

唉,有啲人,你越企硬佢越抗拒呀!我女就係咁嘞,對付呢啲人要用軟功,對準佢弱點一嘢吽落去㗎。
我女先兩年都又爆瘡又爛面㗎,明明係細碼人啲衫褲買到鬼咁大,件衫個膊塌落嚟,條褲甩到每十分鐘用手抽一次。佢仲要唔理人點睇佢外表,自己話自己醜樣。呢啲人俾你應該會懶啋佢,但我真係頂唔順呢。
咁點呢?因為佢好重視自己成績同埋第日揾唔揾到銀行工或政府工,我就揾啲文章俾佢睇,又同佢研究 DSE 口試評分標準,等佢知道儀容風度係口試評分標準之一,另外求職時唔少情況第一印象(外型)決定咗一半求職是否成功。前後引導咗佢年幾兩年佢先至的起心肝護膚同戒小麥(佢中度過敏)咋。

b3410    發表於 19-12-15 15:08

YolandaTam 發表於 19-12-15 14:40
你或者試吓將S1 每個月使喺佢身上同預計 S1 駛喺妹妹身上嘅錢列個表自己心中有數係咪真係差好遠先?如果相 ...
交唔交學費已經差一大截,點可能一樣其他課外活動大家也差不多,飯錢交通都係必須。差額拆現好似太大數額。

little_yolky 發表於 19-12-14 19:02
錯一次扣幾多?

講就天下無敵,佢都唔俾零用個仔,但有錯就扣個仔錢,好現實

初中前都仲可以控制小朋友,但孩子再大啲就唔係咁容易,唔好以為小朋友細唔識,你點對佢佢會記得將來就點對你。青春期一定要互相尊重同溝通,唔好一言堂,唔太過分無關痛癢嘅就由得囡囡啦。

b3410 發表於 19-12-15 15:11
交唔交學費已經差一大截,點可能一樣其他課外活動大家也差不多,飯錢交通都係必須。差額拆現好似太 ...

唔係喎,乜唔係話妹妹退咗粵劇咩?嗰度差幾遠吓㗎喎。

IloveJJ 發表於 19-12-15 16:20
咁係你罰既方式唔好,點會咁易清0呢?無論獎罰,都要有適當力度,過強過弱都無用。

就好似體罰,成日打, ...
我好少罰,不過,罰就希望嚴重D,希望佢記住。

你或者試吓將S1 每個月使喺佢身上同預計 S1 駛喺妹妹身上嘅錢列個表自己心中有數係咪真係差好遠先?如果相 ...
偏唔偏心,愛唔愛,唔可以用錢去衡量啩……我大女夠係同yolky同一间中学,細女夠係讀直資啦~佢地都唔会用交唔交学費去比較我有無偏心。反而大女有好介意我係佢細时有体罰,但阿妺就少之又少,呢个係佢眼裏係偏心。不过我有鄭重同佢道歉,我話我都係边做人阿妈边学,發觉体罰唔好,所以修正唔做。佢後來話佢咪好蝕底?我話無計,人总要从錯唔中学习……

我唔係咁睇喔,D錢唔係佢既,我點解要折俾佢?呢D唔係佢應得的。依家我都要佢自己出去唱比賽賺書卷買自己鍾意既書。無咁多不勞而獲。

回覆 little_yolky 的帖子

我都係,阿女想買某本故事書/小說,佢唔會問我攞錢,佢會自己儲,儲到夠至買,聖誕童軍去camp,佢都係自己比錢,我同過佢講,佢食飯錢我會比佢,但佢係冇零用錢的。佢要買野或去camp,只可以自己儲

回覆 妹妹頭 的帖子

佢無零用錢,咁仲有咩收入來源可以令佢有錢儲?

YolandaTam 發表於 19-12-15 15:19
唔係喎,乜唔係話妹妹退咗粵劇咩?嗰度差幾遠吓㗎喎。

要到三月呀!因為唔小心報咗校際。點止粵曲,仲有鋼琴,剩學費都二千一個月,仲未計佢D表演費同置裝費!我依家買咗幾萬蚊戲服俾佢,未計頭飾!妹妹都想我幫佢做頭飾,但佢唔會扭計,呢D佢好乖,無咁計較。

little_yolky 發表於 19-12-15 19:07
我唔係咁睇喔,D錢唔係佢既,我點解要折俾佢?呢D唔係佢應得的。依家我都要佢自己出去唱比賽賺書卷買自己 ...

點解要折現俾佢:否則佢永遠用呢一點話你偏心阿妹。不過實際上我估喺明年阿妹退咗粵曲之後你列出晒使喺佢同阿妹身上嘅錢,應該差距唔大啩。
另外,家姐有能力「賺」書卷買書,咁之後你打算有咩途徑俾阿妹「賺」佢嘅心頭好呀?
唉,做人父母真艱難,尤其多過一個小朋友。

YolandaTam 發表於 19-12-15 21:02
點解要折現俾佢:否則佢永遠用呢一點話你偏心阿妹。不過實際上我估喺明年阿妹退咗粵曲之後你列出晒使喺佢 ...
好難用金錢去做到持平,其實只要你心中對佢哋一樣,佢哋feel 到。雖然有時會有爭拗,不過轉頭就唔記得喇。
‹ 上一主題|下一主題