用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
樓主: sharonso2
go

F1 測驗成績...   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-12-12 16:20
我唔認同喎!

唔認同唔緊要既,反正眾人皆醉你獨醒,舉世皆濁你獨清。你堅持就得㗎啦

little_yolky 發表於 19-12-12 15:47
咁繡花做乜鬼呢你話!佢仲羨慕同學繡咗個蠟筆小新響圍裙度好靚

手眼既靈活运用、耐心、創意、減压……对小朋友有时idle time發白日夢都係好。

Yanamami 發表於 19-12-12 17:18
手眼既靈活运用、耐心、創意、減压……对小朋友有时idle time發白日夢都係好。 ...

減壓???佢學針步時做功課做到爆喊呀!!學咗好似6-7個針步,老師叫每個縫十針,佢個個針步縫到8-9針就失手。咁其實失手咪算囉,佢又拆咗從頭縫過,如是者縫咗一日半!!一邊喊一邊縫,見到佢就淒涼

Yanamami 發表於 19-12-12 17:18
手眼既靈活运用、耐心、創意、減压……对小朋友有时idle time發白日夢都係好。 ...

好同意,我都想教我女縫吓嘢或者織冷領巾。可惜我唔太識,中學果條都係老死幫我織的

little_yolky 發表於 19-12-12 17:22

減壓???佢學針步時做功課做到爆喊呀!!學咗好似6 ...

学到克服困難、坚持、不認輸……
其實典解佢样样野係你眼中都係唔好既?

Yanamami 發表於 19-12-12 17:33
学到克服困難、坚持、不認輸……
其實典解佢样样野係你眼中都係唔好既?
...

係呀,佢上咗中學之後真係無樣順眼架!我無理佢好耐架啦。

little_yolky 發表於 19-12-12 17:40

我同你相反,佢地小学時我好挑剔,上左中学反而順其自然得多,要教要落葯要mould既小学已做哂,上到中学,佢地开始為自己既決定同行為承担後果,就算未必每样野我認同,但我接受佢同我会有唔同睇法做法。

little_yolky 發表於 19-12-12 17:40

若要人似我,除非兩個我。
諗下自己都年青過,人係要有經歷才能慢慢成長,多向好方面看,女兒亦有自己個人之處吧!

Yanamami    發表於 19-12-13 09:55

Yanamami 發表於 19-12-12 18:10
我同你相反,佢地小学時我好挑剔,上左中学反而順其自然得多,要教要落葯要mould既小学已做哂,上到中学, ...

Agree. 培養小朋友性情只能於幼/小學階段,到高小後基本上已定型,好難會再改變。
所以從小培養良好品格/責任心非常重要。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-13 08:15
Agree. 培養小朋友性情只能於幼/小學階段,到高小後基本上已定型,好難會再改變。
所以從小培養良好品格/ ...

係呀~之前功夫做得足,佢地錯極有个譜,唔会偏離軌跡太遠。小事就唔再計較,真係若要人似我~

洋蔥頭媽咪    發表於 19-12-13 10:23

IloveJJ 發表於 19-12-12 16:22
我意思係,英文响呢啲科既要求唔係好高,唔駛好好就可以應付到。但英文科既要求就高好多,應付到呢啲科, ...
我睇英文十分之重,因為自己讀書時眼見同學們讀書非常輕鬆而自己需要背到死死下。阿仔小學是中小,所以唯一補英文這一科。今年改為私補,專補creative writing,目標係中六時能夠寫出英文報紙同等水平的文章。
英文好做功課真係好快,見他做Project,上網找資料後自己重寫,不一會已經做完,出來分數又唔低,我都佩服佢。

簽名被屏蔽

中學強調小學基礎,小學強調幼稚園園基礎。

基礎就在當下。

Danielhk 發表於 19-12-13 13:10
中學強調小學基礎,小學強調幼稚園園基礎。

基礎就在當下。

基本功固然重要,但去到中學,成功關鍵在於能力與態度,學習態度差欠責任感,就算小學成績幾好都冇用。

Yanamami    發表於 19-12-13 16:37

jli008 發表於 19-12-13 13:03
冇話重唔重,你看到對方快衹是因為習慣了及基礎底子好,所以便輕鬆些.這些一定要在小學時候攪好,不然中學就會 ...

基礎底子是什麼?我認為就是語文水平和一些軟性技能,例如技巧,運用,理解能力等。小學數學其實係不斷重複,加減乘除,由個位去十位再去百位,只要明白+理解就可以應付。

當年小一面試,我坦白和校長說未來八年,我只會將重點放在兩科語文上,數學跟得上就算(主要是他理科理解能力唔錯),有時間加強軟性技能的培育,估唔到大家意見一樣,Overrun咗一倍時間。

‹ 上一主題|下一主題