用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中、英文書推介
go

中、英文書推介 [複製鏈接]

仔中、英文寫作弱,可以介紹睇咩書籍?謝謝!
   7    0    0    0

中幾?

回覆樓主:

中四

回覆樓主:

Rick Riordan, Harry Potter.. .

Snoopy211 發表於 19-11-11 12:33
中四
書名, 30 Strokes of Stars呢本書有歷屆英文DSE題目的範文, 係由24個讀法律的學生寫, 我建議可以一路睇一路highlight靚字佳句, 甚至搵本簿抄低, 時常溫習, 嘗試係寫作中用返出來

Snoopy211 發表於 19-11-8 08:25
仔中、英文寫作弱,可以介紹睇咩書籍?謝謝!

佢邊部份弱呀?
中文:佢邊類文體好啲,邊類文體弱啲? 我女就議論文同自由題好啲,記敍文死硬。老師話佢記敍同抒情永遠分開。
你可以攞 DSE 舊卷睇吓,一般作文有三題,一題記敍文,一題自由題,一題議論文。我女對策係盡避記敍文,主攻議論文,自由題為次選。
英文:一般評分有 content, organization, language, style 四項,你睇吓佢邊部份低分再對症下藥吧。記佳句,背靚字對 language 大幫助,但如果係弱 content, 要多啲見識多啲思考,如果弱 organization, 要起大綱才寫文,如果係 style, 多閱讀或英文 YouTube 都有幫助。
‹ 上一主題|下一主題