用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS vs SPCC vs LS
go

DBS vs SPCC vs LS  

真心想聽意見,我仔讀得書,又很好動,喜歡自由奔跑,但都接受管教,學費及地點都不重要,還有他不太喜歡中文科,因很難。

Ls唔啱你仔,因要讀dse。spcc 同dbs 比,應該dbs較啱好動小朋友。

回覆樓主:

似較適合DBS讀IB

linlai 發表於 19-11-7 21:29
真心想聽意見,我仔讀得書,又很好動,喜歡自由奔跑,但都接受管教,學費及地點都不重要,還有他不太喜歡中 ...

不喜歡中文科即係成績點?
隨時可一科而你不在頂級位置當中

而且無論以上你揀邊間,正常面試都有需要用中文應對,這方面有咩打算?

好動即係咩?能轉化成學校需要的東西嗎?

Arabellahk    發表於 19-11-8 00:29
我是護書簿

似乎,最適合係DBS,可以又玩得又有IB ~~~

Poyau 發表於 19-11-7 22:00
似較適合DBS讀IB

你以為中文屎的話會好易過到面試中文果部分?

有好多騎呢怪誕的字要讀
又要吟詩
又要成語故事

讀IBDP前都起碼有三年要讀一般程度中文
我是護書簿

回覆樓主:

不是這意思,現在中文都 ok, 見他不喜歡,怕將來太深難應付。我也偏向DBS, 但又怕太自由 (聽聞), 他還不能很自律,經常要提醒。LS是自行,若不選也沒有其它更好的選擇,所以才一併問。

02413124 發表於 19-11-7 21:42
Ls唔啱你仔,因要讀dse。spcc 同dbs 比,應該dbs較啱好動小朋友。

就算學校有IB,學校認爲本身學生唔「適合」亦會向外招收讀兩年IB課程嘅學生,唔係話讀就可以讀。樓上有講,DBS、SPCC嘅學生頭四年都要讀中文,而且成績唔好,唔好話想讀IB,連選科主動權都失優勢,就算順利讀IB亦唔可以避開中文。如果冇興趣又想避開中文,讀國際學校會比較實際~

linlai 發表於 19-11-7 23:10
不是這意思,現在中文都 ok, 見他不喜歡,怕將來太深難應付。我也偏向DBS, 但又怕太自由 (聽聞), 他還不能 ...

如果對中文興趣唔大,可能比較少睇中文課外書,去喇沙面試會睇學生對小學課程以外兩文三語嘅能力同認識,唔止睇小學中文科成績咁簡單。學校可能會問睇過什麼中英文課外書,對書本內容有什麼見解。畢竟去申請呢尐學校嘅叻人實在太多,所以只係成績表上中文成績好並不足夠。

linlai 發表於 19-11-7 23:10
不是這意思,現在中文都 ok, 見他不喜歡,怕將來太深難應付。我也偏向DBS, 但又怕太自由 (聽聞), 他還不能 ...
怕太自由的意思係掛住玩唔讀書?定係怕其他方面?DBS好多人都係又玩得又讀得,讀書氣氛互相影響,唔使太擔心

Soundervolt 發表於 19-11-8 01:23
就算學校有IB,學校認爲本身學生唔「適合」亦會向外招收讀兩年IB課程嘅學生,唔係話讀就可以讀。樓上有講 ...

只不過樓主問呢3間比較,客觀條件分析有得選同無得選。正常分析同推理下,樓主問得呢3間都應該級頭,中文真係唔得都唔會級頭啦,樓主只係話唔鍾意無話成績唔好。

三間之中應該 SPCC 較不適合

02413124 發表於 19-11-8 07:46
只不過樓主問呢3間比較,客觀條件分析有得選同無得選。正常分析同推理下,樓主問得呢3間都應該級頭,中文 ...
yes, 應該三間都頗有信心先會咁問。如果真係有的揀,正常來講都應該去直資兩間,因為有IB讀。不過入DBS,如果最終讀唔到IB,就有些麻煩,可能還要再轉去國際學校,因為DBS的DSE暫時唔係好樂觀。SPCC就無論兩個stream, 都可以放心讀。不過SPCC對中文的要求好高,如果頂唔順,都係要去國際學校。

Arabellahk    發表於 19-11-8 14:41

02413124 發表於 19-11-8 07:46
只不過樓主問呢3間比較,客觀條件分析有得選同無得選。正常分析同推理下,樓主問得呢3間都應該級頭,中文 ...

明白,我並非話樓主囝仔中文成績唔夠好,我意思係話學校揀學生唔係單單睇成績,仲會考慮其他因素去選擇學生,例如是否讀死書或對各科目嘅興趣等等嘅條件,如果單純只衡量成績,根本唔需要面試~

b3410 發表於 19-11-8 08:14
yes, 應該三間都頗有信心先會咁問。如果真係有的揀,正常來講都應該去直資兩間,因為有IB讀。不過入DBS,如 ...

其實喺香港讀書,除咗讀國際學校,無論什麼DSE或IB,根本唔可以避開中文,尤其讀任何top school,真正叻嘅學生需要十分全面,畢竟讀小學同中學有好大分別,唔單止勤力就足夠~

Arabellahk    發表於 19-11-8 14:42

Soundervolt 發表於 19-11-8 08:53
其實喺香港讀書,除咗讀國際學校,無論什麼DSE或IB,根本唔可以避開中文,尤其讀任何top school,真正叻嘅 ...

又有可能,DSE/IB前放咗洋呢,唔使咁做驚喎~~~

b3410 發表於 19-11-8 08:14
yes, 應該三間都頗有信心先會咁問。如果真係有的揀,正常來講都應該去直資兩間,因為有IB讀。不過入DBS,如 ...

SPCC IB 的中文是否比 DBS的深很多?本來 SPC也想考慮,因可選GCE IAL不用讀中文, 但校舍比較細,又不肯定將來一定去 UK讀。

linlai 發表於 19-11-8 09:35
SPCC IB 的中文是否比 DBS的深很多?本來 SPC也想考慮,因可選GCE IAL不用讀中文, 但校舍比較細,又不肯定 ...
IB 中文唔知,因為學習,考核內容與DSE唔同。不過DSE stream, SPCC中文要求頗高。而且初中未分IB,DSE時,對中文要求也高。

linlai 發表於 19-11-7 21:29
真心想聽意見,我仔讀得書,又很好動,喜歡自由奔跑,但都接受管教,學費及地點都不重要,還有他不太喜歡中 ...

SPCC好似太大著重運動

Ak112318 發表於 19-11-8 10:59
SPCC好似太大著重運動

我自己覺得 SPCC 不太著重運動, 反而著重 academic多啲, 而且中文要求高