用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 黙書明明有温
go

黙書明明有温

你哋有無試過, 明明係屋企温咗黙書, 明明同佢試黙時係識晒。黙之前個日都重有再温, 係識既。但到返到學校黙, 就重會錯。究竟係點解?
囝囝小一, 幼稚園時K2開始已有黙書。當然, K時唔會黙太多野, 通常幾個詞語加一句句字。K時黙書, 無論中定ENG, 10次都有9次100分。但到咗呢家小一, 當然黙既句字會多咗, 所以用來温黙書既時間都有多到。但我就係唔明, 點解係屋企温時係識, 返到去就係另一回事?

若係careless mistake個啲, 我明, 我唔係要100分, 但都應該有會8/90分, 究然得6/70分。有沒其他人遇過, 究竟係點解? 我想知點可以幫到小朋友。

派默書番黎,錯既地方係因乜事?筆劃不清楚、完全唔識寫个字、聽錯老師讀乜野、漏標点……定寫得太慢?係学校老師讀同俾学生寫既时间、速度未必同你-样,佢或者紧張得滞腦闭塞諗唔到?开学兩个月啫,俾d时间揾个问題出黎对症下葯。

k2 開始有默書? 人類又進化了

太緊張嗎?

回覆 Clarkie 的帖子

才小一,還在適應中,唔好咁緊張,有6/70分已經寫啱好多喇。默書冇乜大不了,讀書十幾二十年,小一算什麼!多鼓勵,讚下小朋友認真準備,保持學習興趣才重要。

若非讀障、聽障、過度活躍、專注力失調等問題,咁通常有四種原因:
1. 寫字慢,老師唔等人
2. 突然失憶唔記得個字點寫,不斷糾結,老師講下一句佢都未回魂。
3. 筆劃,你冇嚴格執,但老師穿少少都圈。
4. 老師讀默,但會跳過部份字詞,小朋友懶醒/緊張寫曬落去,每個字扣分。

望下小朋友失分位係乜,1、2、4 好明顯係漏/多左,但 1 就啲字體貫徹但擦痕可能少(都趕唔切擦),2 就同一個地方好多擦痕,甚至擦到黑曬,4 就字體貫徹/多一條直線擦痕,3 就好多圈圈,

Clarkie 發表於 19-11-6 17:44
你哋有無試過, 明明係屋企温咗黙書, 明明同佢試黙時係識晒。黙之前個日都重有再温, 係識既。但到返到學校黙 ...

樓主,我曾經都有呢個疑惑。

我仔小一時都係明明有温,番學前明明都識,但次次番黎都冇100分,搞到我以為佢學障。

但升到小二,呢排默書唔駛温好耐,都連續幾次有滿分,就算唔記得温默書都有70分。

樓主,我冇咩心得,或者不負責任咁講句,時間係最好的良藥 (***其實孩子亦要適應期的***)

不要給他太大壓力,我時常跟女兒說付出過,盡了力就可以,重要是過程,分數只是結果,我們拿高分,目的是少改正,省下時間來玩才是最大的誘因。

回覆樓主:

我仔小三都仲有呢個情況出現,溫好晒岩晒,但結果事與願違

我地大人寫字都會寫錯字啦, 細路寫錯真係一D都唔出奇. 而且, 而家好多中文字同我地寫法唔一樣, 可能你以為温啱晒的, 老師都仍認為錯.
問下你仔係咪太過緊張定係其他原因再幫佢諗辦法.

回覆 tantanmama 的帖子

小朋友好多時在家媽媽會慢慢讀他慢慢寫, 但在學校老師不會等全部學生, 一緊張可能就會有錯漏.  在家溫默書時媽媽嘗試讀一句或半句叫小朋友記著然後默出來, 不可逐個字讀等他

逐個字寫, 因為老師都是一句句咁讀.  另外叫小朋友讀下默書內容加深下句子印象, 因為好多時深的字不會錯, 反而忘記了淺的字.  

加油!  默書只佔好少分, 只要找對方法打好個底, 高小默書可以好輕鬆, 因已經累積了很多詞彙了.

以前我都好火滾,點解我同囝囝既付出同收穫吾成正比,不過見到迫死佢都吾系辦法,依家反而睇開左,仲有最緊要系佢學校默書只系當練習,吾計落成績表

錯字扣幾分?
錯標點扣幾分?
有無UNSEEN?
中英文默書安排喺同一星期?  
默書成績差果次,會否除了默書仲有測驗?
默書時老師讀幾多次?

默書成績高低,除咗溫習,還有好多原因。