用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 香港小五適合考劍橋哪一級英文考試
go

香港小五適合考劍橋哪一級英文考試 [複製鏈接]

請問香港小五適合考劍橋哪一級英文考試?
   12    0    0    0

回覆 200904 的帖子

本身英文程度?可以上英國文化協會做網上測試看看是那一程度
或DOWNLOAD FLYER PAPER試做,如覺得淺就考KET
如果無心水就考FLYER開始

利申: 阿女小五,準備考KET

謝謝(emoji)(emoji)

200904 發表於 19-11-6 11:46
請問香港小五適合考劍橋哪一級英文考試?
好睇個人既實際情況,個個唔同。
試下自己做,Movers:https://www.britishcouncil.hk/sites/default/files/movers-sample-papers-2018-vol1.pdf

同埋 Flyers:
https://www.britishcouncil.hk/sites/default/files/flyers-sample-papers-2018-vol1.pdf

做得掂 Flyers,就報 KET;Flyers 滿分就報 PET。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-11-11 10:30
好睇個人既實際情況,個個唔同。
試下自己做,Movers:https://www.britishcouncil.hk/sites/default/files ...
小5無理由做唔掂movers同flyers掛? 樓主可以做下cambridge assessment site個test your english,小5可以take "for schools"個test,答完會recommend考邊個試,再自己衡量下。
https://www.cambridgeenglish.org/test-your-english/

bobbob 發表於 19-11-11 11:22
小5無理由做唔掂movers同flyers掛? 樓主可以做下cambridge assessment site個test your english,小5可以ta ...
點解小5學生一定做得掂 movers 同 flyers? 我係英國時見過香港去既大學生考唔掂 FCE。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-11-12 09:58
點解小5學生一定做得掂 movers 同 flyers? 我係英國時見過香港去既大學生考唔掂 FCE。 ...

咁梗有非典型大學生嘅,但一般嚟講小5考FCE都未嘗不可,你仔當年小5(定小4?)考都攞A啦。
一係叫樓主小朋友試埋"for young learners"個test,咁應該唔會錯配。

bobbob 發表於 19-11-12 12:25
咁梗有非典型大學生嘅,但一般嚟講小5考FCE都未嘗不可,你仔當年小5(定小4?)考都攞A啦。
一係叫樓主小 ...
我只係講,每個人既情況唔同,有啲人中文勁,有啲人英文勁,有啲人數學勁,有啲人其他野勁,所以最重要係先了解自己既情況,再作決定。

謝謝,這兩天在家補覺之後,去網上做了一下,19/25,建議PET OR FCE,請問通常要準備多久?我打算只讓她們自己做past paper

200904 發表於 19-11-17 16:12
謝謝,這兩天在家補覺之後,去網上做了一下,19/25,建議PET OR FCE,請問通常要準備多久?我打算只讓她們 ...
網上測試不太準,建議去借 pet 及 fce past papers 來試做。

回覆 huba 的帖子

嗯,知道。乘著停課,把手中原有的KET 卷給小朋友做了,幾乎滿分。
打算再去買些PET的卷子,給她們做做看。

200904 發表於 19-11-22 09:55
回覆 huba 的帖子

嗯,知道。乘著停課,把手中原有的KET 卷給小朋友做了,幾乎滿分。

可以從香港公共圖書館借 Past papers, 做完就算毋須留用。
只要在線上目錄分別檢索 Cambridge Preliminary English 及 Cambridge First Certificate 便能找到 past papers 及相關有用資源。

huba 發表於 19-11-21 19:29
網上測試不太準,建議去借 pet 及 fce past papers 來試做。

‹ 上一主題|下一主題