用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資收咗,係咪仲可以大抽獎
go

直資收咗,係咪仲可以大抽獎

如題, THANKS

Kikobaby 發表於 19-11-6 08:16
如題, THANKS

不可以

如題, THANKS

收左又take offer, 冇份大抽獎
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

咁收左可以玩自行嗎?

如題, THANKS
直資一般唔可以,但係截止交名單之後收既 waiting list 學生可以。

櫻花公主 發表於 19-11-6 08:58
咁收左可以玩自行嗎?
你可以玩自行,但係如果直資交咗名單,而你又喺名單上,自行收咗你,派位既時候,都係派返原本既直資俾你。

請問今次2020年3月尾公佈自行結果,假如3月前有直資offer而又接受,如果自行公佈前直資交咗名單,而你又喺名單上,就算自行收,也是直資學校名??

男仔頭 發表於 19-11-6 10:41
請問今次2020年3月尾公佈自行結果,假如3月前有直資offer而又接受,如果自行公佈前直資交咗名單,而你又喺名 ...
我們小學今年的升中講座這樣說:
如3月31日收到自行中學的通知收左, 可以在4月7日前到直資中學取回小六學生資料表和承諾書。

櫻花公主 發表於 19-11-6 08:58
咁收左可以玩自行嗎?

自行可照去in, 但如你不取回直資的承諾書,自行in得好都無辦法收你

回覆 Ak112318 的帖子

想確定下,如果直資在一月初取錄,我仍可以報自行嗎?還可以in 自行哪兩間中學?thanks.

現行收取《家長承諾書》及《小六學生資料表》的安排,是基
於善用公共資源的大前提下作出,藉此確認有關家長的選擇,
以免學生同時擁有兩所公帑資助中學的學位。在新的通知安
排下,如有關家長決定放棄非參加派位直資中學的學位,他
們須於指定時間內(即收到學校通知後一星期內,而 2020 年
度在一般情況下的最後通知日期為 2020 年 4 月 7 日)通知有
關學校,並取回《家長承諾書》及《小六學生資料表》的正
本,學校必須按家長的要求退回有關文件。惟《家長承諾書》
一經取回,即表示家長放棄該學位,因此家長在作出決定前,
必須謹慎考慮。

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... ents_revised_TC.pdf

wcpcelia    發表於 19-11-12 14:33

如題, THANKS
如果你個直資offer係5月先需要註冊,係可以hold住直資個位繼續大抽獎。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

艾艾 發表於 19-11-8 17:13

想確定下,如果直資在一月初取錄,我仍可以報自行嗎?還可以in 自行哪兩間中學?tha ...

可以,我亞女年初有學校收了,3月中仲見了自行,另一間自行仲打來問為何不交面試回條

明白,謝謝你

hkpapa852 發表於 19-11-8 19:07
如果你個直資offer係5月先需要註冊,係可以hold住直資個位繼續大抽獎。
請問咁如果直資已註冊, 而在大抽獎又中獎後, 想要大抽獎學校有冇咩程序要做? 謝謝

Ming_Tse 發表於 19-11-9 22:48
請問咁如果直資已註冊, 而在大抽獎又中獎後, 想要大抽獎學校有冇咩程序要做? 謝謝 ...
要同直資中學攞返學生資料表同書面確認取消註冊。

Ming_Tse    發表於 19-11-12 15:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-11-10 10:20
要同直資中學攞返學生資料表同書面確認取消註冊。
另外想請問如已註冊直資, 到七,八月份才有另一間心儀直資打黎話有位, 想問是否一樣要同已註冊嘅直資中學攞返學生資料表同書面確認取消註冊,再去心儀直資中學註冊? 謝謝.