用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 佐x 樂X 面試班
go

[其他] 佐x 樂X 面試班

佢哋揀細路……名幼就收……非名幼就等通知,話你個小朋友學術唔夠,請問剛升k2 小朋友可以有甚麼學術?當年比佢哋叫番屋企等通知的小朋友、報考直資私小……全部有2nd in.....如何解釋?佢哋用甚麽標準來評選小朋友?佢哋專業嗎?
佢哋miss W 叫我朋友的2個孖女重讀k2 ..再來報面試班。
讀了2年k2 的孖女讀足一年面試班,最後一個offer 都無,要大抽獎。

Funnydad 發表於 19-11-5 21:10
佢哋揀細路……名幼就收……非名幼就等通知,話你個小朋友學術唔夠,請問剛升k2 小朋友可以有甚麼學術?當 ...

咁又慘D,但呢D野真係冇得包。

佢哋揀細路……名幼就收……非名幼就等通知,話你個小朋友學術唔夠,請問剛升k2 小朋友可以有甚麼學術?當 ...

係呀,我朋友曾經喺呢間上過面試班。呢間老師態度好差,尤其個miss w。佢個仔好似係DBS定SPB, 對眼生喺額頭上。

因為朋友的不快回憶,我冇報面試班,因為朋友上完的經驗係面試老師幫唔到乜,佢教我勤力d上ek 搜集資料,屋企train 吓學術和對答,仲有用過上面試班。

雖然佢d 老師比較inch, 不過朋友話佢tip 題好準

回覆 毛毛寶寶 的帖子

我這位有一對孖女的朋友次次都有d brief...如果tips 咁準……為何連一個2nd in 都無?佢哋仲係超大B.佢哋D老師只看到小朋友表面嘢!亦無suggestion 比家長!
小一面試tips...只是面試形式……學校考嘢年年變……講到尾……都是小朋友反應……應對……!

回覆樓主:

面試班係tool, 小朋友表現當然係最重要。我好幾個同學仔,有啲暫時未有offer, 有啲成績好理想。佢地屋企都好努力幫小朋友。我聽佢地講,2面時d 題目面試班有提及過

鍾意就報,唔鍾意就唔報。冇嘢係包生仔既!唔好理人哋串唔串,起碼人哋再串都大把家長比錢!明買明賣,我唔覺得有問題。讀面試班就入到心儀小學?我都想!從來面試都不單只靠實力,運氣都要有!
對孖女冇offer又真係慘嘅,但冇offer就歸咎於面試班又唔係好公平。
Anyway, 既然已經發生左不如睇吓可以點樣裝備好去考插班啦!

毛毛寶寶 發表於 19-11-5 23:15
面試班係tool, 小朋友表現當然係最重要。我好幾個同學仔,有啲暫時未有offer, 有啲成績好理想。佢地屋企都 ...

有冇諗過,其實上ek 做吓research 都可以知道?

回覆 C9Ma 的帖子

不是完全歸咎面試班!但佢…… miss w 憑甚麼叫小朋友重讀k2?
一年面試班課程都未能幫到小朋友!讀來為何?
只是提醒大家這間是學店!不是幫小朋友的!只是用家長的錢去配合它的商業運作。
還有很多被勸退的小朋友……中途才發現小朋友唔夠學術?或是留下來只會影響它的運作!
留番個位叫其他小朋友來試下……
這樣立心……不是幫小朋友!

回覆 C9Ma 的帖子

大家想想:究竟是名幼小朋友幫佢省靚招牌?或是佢幫名幼小朋友入到名校?
揀名幼小朋友的原因……這些小朋友配合它的商業運作!
這些小朋友根本是尖子,家長培養不少。唔讀佢……都可以入到名校。
好心提醒大家!

Funnydad 發表於 19-11-6 00:01
回覆 C9Ma 的帖子

不是完全歸咎面試班!但佢…… miss w 憑甚麼叫小朋友重讀k2?

相信佢都只係提議,你朋友又儍豬豬乜都聽。至於勸退,一開始前係有講過發現唔適合係會叫你走。當然美其名係唔適合,但最終都係最緊要自己業績啦!

唔好話佢,我都試過有一個面試班,對方係冇收生要求,但覺得你小朋友唔係佢想要果type, 一樣叫你走。

商業社會入面又真係有幾多個係唔睇業績丫!

我上過呢間,不過唔係面試班,每次都見到一大班家長等候老師briefing, 感覺到老師好識entertain 班家長,而家長又好受。

不過叫人repeat K2 又考唔到offer,明白到家長有幾失望。

唯有靠叩門入到間好學校。

回覆樓主:

Del

你的朋友點會聽一個只同孖女做完評估嘅人嘅意見去重讀K2?!他們本身其實也有這個意向吧!
從來面試班只是輔助,小朋友天資性格、狀態、父母教育等缺一不可。
我是用家,普通幼稚園,今年考小成績理想。課程,貼題及Miss W 幫了小朋友很多,當然我們與小朋友這一年也是努力準備。我覺得可以改善的地方是去到「二面」的專班對小朋友的training 不夠,很多時也要跟據老師的briefing 自己再同小朋友練,不過上小幾堂當慳返啲時間/錢我又冇所謂!
他們不是NGO, 很多人在waiting list, 選擇較合適的學生無可厚非,我小朋友學術普通也收!反而有聽過勸退是因為小朋友行為有問題,騷擾課堂秩序、打其他小朋友,咁叫佢走都好正常啫!

我小朋友唔係名幼,呢間有收。佢second in貼士係準,但一線名校要另外比錢上,我冇比錢上所以佢冇比貼士我

sugarpiggy 發表於 19-11-6 06:00
你的朋友點會聽一個只同孖女做完評估嘅人嘅意見去重讀K2?!他們本身其實也有這個意向吧!
從來面試班只是輔 ...

咁講啦,我朋友係另一老師教的。

佢上乜乜乜專班係miss w 教。咁佢上完專班堂有野想揾miss w 揾黎揾去都揾唔到!