用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資 vs津校 (請教有兩位小朋友分別就讀的用家) ...
樓主: wongszehang
go

直資 vs津校 (請教有兩位小朋友分別就讀的用家)   [複製鏈接]

樓主唔係非常心儀直資培僑咩?
點解突然又諗津校?

pugusan 發表於 19-11-5 23:00
樓主唔係非常心儀直資培僑咩?
點解突然又諗津校?

衰左啦培僑

wongszehang 發表於 19-11-5 23:01
衰左啦培僑

身邊有好朋友仔女讀津校同自己小朋友讀直資,分別最大暫時覺得有:-

1)上堂模式 (我地上NET可以去出操場玩住遊戲上英文堂)多presentation, 唔係只坐定定上堂

2)功課量及質(佢量多都重抄寫,而我小朋友既功課就重思考,抄寫好少)

3)透明度 (學校會好高透明度話你知佢地個plan 係點行,甚至課程上都會活D)

4)興趣班,基本上我小朋友想參加既都可以入到,我朋友間津冇咩興趣班,放學趕住去操卷:(
另一個朋友間津既興趣班咩都抽唔到,所以最好要比錢出去學

仲有其他,留比其他人補上....
當然津校都吸引之處係唔使錢,近屋企etc

唔可以一概而論的,同樣係直資,學費、教學方法、每班人數、資源、校舍等等都可以好唔同。官津之間都可以差好遠(譬如LS同MCS校舍就已經同其他官津好唔同),私立之間亦都可以差好遠。

tigerdad 發表於 19-11-5 23:29
身邊有好朋友仔女讀津校同自己小朋友讀直資,分別最大暫時覺得有:-

1)上堂模式 (我地上NET可以去出操 ...

多謝前輩分享呀好有用

cylau2 發表於 19-11-5 23:31
唔可以一概而論的,同樣係直資,學費、教學方法、每班人數、資源、校舍等等都可以好唔同。官津之間都可以差 ...

no offence.

每次直津比較,都會有人拿兩間神津,話津校教學方法靈活,但神津係得果幾間;我真心好想知神津以外有邊間津校係做到靈活既教學?

我每次見我讀津小既小朋友做數,完全將填鴨教育提升到另一個層次,我就想即刻送個小朋友去外國。

直資都唔係冇死板既,但相對比例少。

wongszehang 發表於 19-11-5 20:32
係呀
但有時又諗直資會有資源裁培興趣,呢d興趣班出去學都成千蚊個月。。。
舉個例:
羊毛出自羊身上。直資要收學費,每年約2一5萬,有錢好辦事。
揀學校最緊要諗自己小孩的學習模式,是否適合,私校,真資,津校,各有好有壞。

對於保守型的小孩和家長,靈活教學未必合適。我自己就最怕要幫小孩做project,所以我揀津校。

每月慳大約有2一5千學費,夠請1對1補習中文和英文有餘。

津校的興趣班,都有專業老師,例如學劍橋英文,2千一年。

個人愚見,津校因為大抽獎嘅關係,小朋友嘅能力相對地會比較參差。萬一你所住嘅校網係多公屋嘅話,咁嗰個校網嘅學校有機會大部份小朋友來自內地家庭。依一點未必個個接受,加上文化差異,佢哋教小朋友嘅方法我哋未必接受。唔係話直資小學冇內地小朋友,只係願意花費嘅內地父母,教育水平都不會太差,相對地教育小朋友嘅方法比較好。

C9Ma 發表於 19-11-6 12:11
個人愚見,津校因為大抽獎嘅關係,小朋友嘅能力相對地會比較參差。萬一你所住嘅校網係多公屋嘅話,咁嗰個校 ...

梗係完全認同啦
如果唔係我都唔訓晒身考直資

不過我真係好奇課程內容大家分別係邊度

直資課程比一般津校深D, 其實直資係低讀,有D 一個月學費唔算貴,2,3千元一個月, 但不用收費的課外活動好多. 但係現在直資間間都多人考

小朋友讀緊一條龍直資,跟身邊津小的朋友最大分別是,比較少一點升中壓力

sushimama 發表於 19-11-6 12:34
小朋友讀緊一條龍直資,跟身邊津小的朋友最大分別是,比較少一點升中壓力
...

前輩覺得課程內容分別大嗎?

wongszehang 發表於 19-11-6 12:35

前輩覺得課程內容分別大嗎?

hideseek 發表於 19-11-6 12:38

甘真係要再加油!!!唔放棄啦

讀直資學術感受.

津校 : 多功課,多操練 ,小朋友家長迫著去做, 習慣了操練未必係壞事.
直資 - 少功課,重思考,少操練, 學校唔會給你壓力, 但課程較深,到考試自己攪掂家長反而要跟貼D.     

回覆樓主:

課程感覺冇咁受傳統框架限制,傳統一定相對spoon feeding 咁谷,傳統測考默次數也較多,直私同學間學習能力差異較少。
一條龍就算體藝發展都不用太「目標為標」,享受過程。

我不敢說所有津小都spoon feeding 或傳統,因肯定會有家長走出來說某某名小,某某津小學也是活動教學等等

miujoey 發表於 19-11-6 12:42
讀直資學術感受.

津校 : 多功課,多操練 ,小朋友家長迫著去做, 習慣了操練未必係壞事.

同意

直資:小朋友有多d空間發揮

我覺得直資同津校最大分別係:
1)直資閱讀氣氛濃厚好多;
2)一條龍直資升中壓力細,可以俾小朋友空間探索

至於學習模式功課測考量,真係間間唔同,津校都有少功課測考的,不少津校都有加入比較活潑既教學方法,當然佢地要面對呈分試,上到高小操練比例會佔好重

993rs 發表於 19-11-6 09:25
no offence.

每次直津比較,都會有人拿兩間神津,話津校教學方法靈活,但神津係得果幾間;我真心好想知 ...

我大致都同意你講嘅。官津嘅硬件軟件,除咗少數,大部份相差不遠,基本上冇聽過邊間唔係行精英制加大量操練而升中成績好嘅。(不過即使硬件上,亦有不少校舍仲未達到千禧校舍標準或者上嘅小學。)
唔同嘅直資(以及私立)嘅差異就可以好大。有啲谷到阿媽都唔認得嘅,亦有好靈活教學嘅;有名為一條龍/直屬但係年年篩人走嘅,亦有基本上唔篩直上中學嘅;有小班教學師生比例好好嘅,亦有大班嘅;有寛敞校舍嘅,亦有殘舊校舍嘅(我都去過幾間直私,真係睇完個校舍都唔想報)。

‹ 上一主題|下一主題