用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF interview for reserved list
go

ESF interview for reserved list

收到ESF QBS email 話interview for reserved list. 想請問下大家其實即係話,我哋今年入到嘅機會大唔大?

另外, 對於我哋小朋友不是native English speaker, 屋企亦都唔係用英文溝通嘅, in到機會大唔大呢。 學校會唔會一見我哋屋企唔係講英文就會fail我哋?

想問下你地係catchment zone 入到QBS ? 有沒有priority ? Reserved list根據經驗收哂ESF or first priority 學生後,重有位就會安排interview !

wingxsunny 發表於 19-11-5 12:41
想問下你地係catchment zone 入到QBS ? 有沒有priority ? Reserved list根據經驗收哂ESF or first priority ...

我哋有passport,within zone. no other priority.

其實講真 我所擔心嘅唔係幾時入得到因為反正on reserve list就算唔係名明年入到,遲一兩年我都冇所謂。

我問題係比較擔心英文嘅水平。因為畢竟小朋友而家讀緊本地。屋企又唔係講英文。極其量都只不過係一個講英文還可以嘅本地學。esf成日都話佢哋要英文叻先入得。我擔心佢肥佬。 所以想問下大家有冇曾經經歷過。esf究竟要英文水平去到乜嘢level先肯收

Lalaji 發表於 19-11-5 12:33
收到ESF QBS email 話interview for reserved list. 想請問下大家其實即係話,我哋今年入到嘅機會大唔大?
...

根據舊年我所聽到嘅係,reserved list其實得好少人,只要guarantee list有人英文唔達標或放棄學位,就會call reserved list嘅學生(當然given that 小朋友過左interview嘅最低要求)
聽起黎機會唔細

至於屋企人⋯我相信完全唔考慮。咁當然校長同家長傾偈時用英文啦。但我同長老喺學校溝通時都係用廣東話

Lalaji 發表於 19-11-5 12:49
我哋有passport,within zone. no other priority.

其實講真 我所擔心嘅唔係幾時入得到因為反正on reserv ...

其實我覺得佢哋英文要求唔高
我小朋友本身都係讀左2年local幼稚園兼屋企全廣東話(除左同姐姐)
我初初都覺得佢未必pass
但好彩又過到
有需要可以pm我問

Reserve list 有interview? QBS 係有機的。英文level ,真係唔識答你,我只可以話in year one 要求唔高,year two 以上的要求應該係跟國際學校的norm , 對於local 來說,開始有差距。朋友在傳統名小俾NR 插Esf year 3, reject 左,我都有啲估唔到

meimeimandy 發表於 19-11-5 12:56
其實我覺得佢哋英文要求唔高
我小朋友本身都係讀左2年local幼稚園兼屋企全廣東話(除左同姐姐)
我初初都 ...

冇錯interview日子都定咗。意思係如果見得成,就會入reserve list。打過去問其實係條隊N都只不過係得十零廿個人。

所以我擔心嘅係英文過唔過到關。

另外一邊廂其他backup學校又要畀錢啦。

貝珠 發表於 19-11-5 13:11
Reserve list 有interview? QBS 係有機的。英文level ,真係唔識答你,我只可以話in year one 要求唔高,ye ...

係同一時間interview 架
校長拎住嘅果張application form會有marking寫住係邊條隊
我都係interview 果日問校長先知

老實,如果你老作話你屋企講英文,去到interview 細路英文又甩甩咳咳,咁Esf 會覺得點呢?

貝珠 發表於 19-11-5 13:46
老實,如果你老作話你屋企講英文,去到interview 細路英文又甩甩咳咳,咁Esf 會覺得點呢?
...

所以我一定唔會講大話。 但只怕講真話會唔會立刻畀人out。

Lalaji 發表於 19-11-5 13:55

100%唔會
因為校長強調N次中文只係second language, 我當時亦有話喺屋企用中文
家長面見同小朋友interview 係同時進行但不同老師見

Lalaji 發表於 19-11-5 13:55

放心絕對不會。esf一向鼓勵學生返屋企講母語。

meimeimandy 發表於 19-11-5 13:59
100%唔會
因為校長強調N次中文只係second language, 我當時亦有話喺屋企用中文
家長面見同小朋友interview ...

請問同時進行,咁即係留返小朋友一個係到玩玩具?

Sumsumsum123 發表於 19-11-5 14:16
請問同時進行,咁即係留返小朋友一個係到玩玩具?

一組大概8個小朋友去同副校長interview (interview模式會在簡介會交代)
家長參觀學校同同校長或另一副校傾偈

meimeimandy 發表於 19-11-5 14:19
一組大概8個小朋友去同副校長interview (interview模式會在簡介會交代)
家長參觀學校同同校長或另一副校 ...

咁小朋友in緊個時無父母係身邊?定一定要兩個大人帶?
Thank you

Sumsumsum123 發表於 19-11-5 14:28
咁小朋友in緊個時無父母係身邊?定一定要兩個大人帶?
Thank you

小朋友in緊時父母咪去school tour同埋見下校長

meimeimandy 發表於 19-11-5 14:30
小朋友in緊時父母咪去school tour同埋見下校長

Oh明白,我以為有大人會陪住小朋友in tim
咁其實in完都應該唔知小朋友表現?因為根本唔在場

Sumsumsum123 發表於 19-11-5 14:41
Oh明白,我以為有大人會陪住小朋友in tim
咁其實in完都應該唔知小朋友表現?因為根本唔在場
...

我講緊in Year 1

meimeimandy 發表於 19-11-5 14:43
我講緊in Year 1

sorry誤會了

meimeimandy 發表於 19-11-5 14:19
家長參觀學校同同校長或另一副校 ...

其實我理解果啲interview for guaranteed seat 係有50個位就50個人in. 如果八個人一組, 咁in幾次咪in完囉。我呢個理解有冇錯誤。