用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果係band 1 邊緣人,portfolio 又冇野睇。。。 ...
go

如果係band 1 邊緣人,portfolio 又冇野睇。。。 [複製鏈接]

自行入band 1 機會是否好微?

相信冇band 1 學校唔駛英文面試,英文oral 亦好差,但又冇理由自行揀band 2, 與其花時間應付面試對答,  是否更應集中精神搞呈分試靠派位?
   2    0    0    0

IloveJJ 發表於 19-11-5 11:30
咁大範圍好難講。
睇下目標嗰間面試形式先,面試時間應該係呈二之後,不影響溫書既。咁當然,英文呢啲都唔 ...

但英文一關已經可以bye bye, 因為佢英文無論係reading 定oral 應該唔好得過我小二仔

其實我好懷疑佢究竟係唔係band 1, 但佢老師又話係band 1, 都唔知信唔信得過。

醒目開學勳章

sunnymama2 發表於 19-11-5 11:42

但英文一關已經可以bye bye, 因為佢英文無論係reading  ...
你仔好似小2?講緊嗰個係小2定小6生?

bobbob 發表於 19-11-5 11:47
你仔好似小2?講緊嗰個係小2定小6生?

小6

sunnymama2 發表於 19-11-5 11:10

相信冇band 1 學校唔駛英文面試,英文oral 亦好差,但又冇理由自行揀band 2,  ...
無論如何都要集中精神搞好呈分試,爭取做 BAND 1 學生,起碼派位唔會太差。

sunnymama2 發表於 19-11-5 11:10

相信冇band 1 學校唔駛英文面試,英文oral 亦好差,但又冇理由自行揀band 2,  ...

Deleted

醒目開學勳章

sunnymama2 發表於 19-11-5 12:14
小6
英文連小2生都不如,咁都相當嚇人喎。。不如谷考試力爭上band 1好過啦

王家爸爸 發表於 19-11-5 12:32
無論如何都要集中精神搞好呈分試,爭取做 BAND 1 學生,起碼派位唔會太差。

...

係,我都係咁諗!

love-baby 發表於 19-11-5 12:33
就咁睇你形容,你仔仔除咗係b1邊緣人,仲要英文差,咁你有冇諗過b1學校其實未必適合佢。
大部分嘅b1都係英 ...

你講得好有道理呀!

英文又唔夠人talk, 又唔多睇書,又冇咩校外成績,我都唔知幫佢揀邊間band 1 中學自行面試。但揀band 2 自行又有少少心有不甘。

下個月呈二,同佢講左考好呈分試先,如果名次有進步,可以更確定係band 1, 至少多些選擇。

樓主小朋友不是讀龍校嗎?不是直升?

bobbob 發表於 19-11-5 12:37
英文連小2生都不如,咁都相當嚇人喎。。不如谷考試力爭上band 1好過啦

係呀,就係因為英文睇唔掂,講唔掂,所以都唔知揀邊間自行band 1 好。

我諗住照揀band 1 自行,但就唔會同佢train 面試skill, 集中火力考試,唔知啱唔啱呢

持之以恆 發表於 19-11-5 12:43
樓主小朋友不是讀龍校嗎?不是直升?

小6生係我最痛錫的侄女,唔係我小朋友。

sunnymama2 發表於 19-11-5 12:44
係呀,就係因為英文睇唔掂,講唔掂,所以都唔知揀邊間自行band 1 好。

我諗住照揀band 1 自行,但就唔會 ...

目標學校是 all in 嗎?如果唔係,可能最後根本冇得見

popochiny 發表於 19-11-5 13:00
目標學校是 all in 嗎?如果唔係,可能最後根本冇得見

我都唔知,又冇去過簡介會。。。

得啦,諗到啦,連一場簡介會都未聽過的人,都係疊埋心水考呈分算。

Thx

sunnymama2 發表於 19-11-5 13:26

得啦,諗到啦,連一場簡介會都未聽過的人,都係疊埋心水考呈分算。

有些父母真係唔理或唔識理,你係有心人,幫得幾多得幾多啦

popochiny 發表於 19-11-5 13:39
有些父母真係唔理或唔識理,你係有心人,幫得幾多得幾多啦

Thx, 雖然學校話侄女係band 1, 但我驚老師估錯,所以叫佢每星期黎我屋企,幫佢惡補,希望可以上番高d 名次,band 1 就穩陣d

sunnymama2 發表於 19-11-5 13:26

唔好咁諗首先同你一樣無去自行,已浪費左機會,之後抽獎老師都叫我揀d band2學校,咁老定等抽獎希望頭十間就中,結果唔知隨機number差定老師估錯band,結果派左間自己揀都無揀band3尾的學校。最後好辛苦同好彩叩到間band2讀!
真係要問清楚老師,如果英文成績唔好,以呈分d分計法好難band1喎!

In2c68 發表於 19-11-6 04:28
唔好咁諗首先同你一樣無去自行,已浪費左機會,之後抽獎老師都叫我揀d band2學校,咁老定等抽獎希望頭十間 ...

因為讀緊三線小學,雖然英文程度低,但校內名次高。佢最主要係英文唔talk 得,但短短幾個月又難train 佢。

最驚老師估錯band ,band 2 當band 1 填咋。

sunnymama2 發表於 19-11-6 07:13
因為讀緊三線小學,雖然英文程度低,但校內名次高。佢最主要係英文唔talk 得,但短短幾個月又難train 佢。 ...

其實咁樣最難估的,以英文去計我地一線小學考18x名上到二線中學溫science 覺得唔算大難,但有個同學仔三線小學考十幾話好難,小測結果我地八十幾分佢去到唔合格!
只能咁講,如果分數如老師所講照報band1,而又好彩派得入!但佢到最後可能讀得辛苦,最怕中一讀到失自信!所以都係問清楚老師搵間適合佢level的中學!如上面有人話band2中中,其實都可考慮,就好似培道為例,讀到一d都唔失禮!呢到有時都有人會討論的問題,你想佢係band1後段定係band2輕鬆前段?
‹ 上一主題|下一主題