用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇小VS太恊
go

崇小VS太恊 [複製鏈接]

太恊有設精英班,崇小語境好,唔知點揀好?
大家用家可唔可以俾D意見我!
   4    0    0    0

follow

回覆樓主:

崇小升中有保障
首70%達基本要求可免試升基崇

回覆樓主:

太協升中派位亦唔錯

http://www.heepwoh.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1472&mode=published&nocache1572923396&lang=zh

基崇中學係BAND2 定BAND 1??
崇真小學學術高及深?

vk7 發表於 19-11-5 11:34
基崇中學係BAND2 定BAND 1??
崇真小學學術高及深?

基崇2018年3322有59%達B2A水平
據以下基祟簡介~60%升讀大學學位

http://221.126.235.7/1920/skool_web/Talk%20for%20TTPS_revised%2020190924.pdf

vk7 發表於 19-11-5 10:16
...

太協
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

點解?

vk7 發表於 19-11-5 17:00

點解?

同隔離post 崇真vs新大天一樣,留返啲學費好好栽培小朋友,6年後,即使係中游份子,考入基崇中學唔難。

崇小除了英文外,其他科目學術水準高嗎?

感覺語境, 英文係好難補番,崇真派中無太恊好
上了小一,未必有咁多時間去外補
但係崇真打好底,出去叩門中學BAND1,應該不難。

vk7 發表於 19-11-5 17:11

感覺語境, 英文係好難補番,崇真派中無太恊好

咁樓主你已經揀左

但又諗到如果入到太恊精英班,又唔會差到邊..
哈哈...還是矛盾中~

gracelam 發表於 19-11-5 17:04
同隔離post 崇真vs新大天一樣,留返啲學費好好栽培小朋友,6年後,即使係中游份子,考入基崇中學唔難。
...

絕對同意!

vk7 發表於 19-11-5 17:16

但又諗到如果入到太恊精英班,又唔會差到邊..

入到精英班就係,入唔到就...

vk7 發表於 19-11-5 10:16
...

我覺得語境好緊要,band 1 中學都係英中,英文打好個底到中學冇咁辛苦。

唔建議太協最主要係間學校好有問題。大家仲記得協和洩漏試題單野,需然入唔到罪(不誠實意圖取用電腦罪) ,但唔通學校覺得洩漏試題冇問題? 學校冇公佈過對老師有任何處分,如何教導學校做正確的事。甚至乎在最初停職期間,其中一位老師仍負責帶隊參加比賽,咁咩叫停職!

gracelam 發表於 19-11-5 17:04
...
你我的選擇好簡單,一定飛走收費又唔係三私一直的所謂英文語境小學。
重複多一次,樓主已經有了選擇重點,語境。
那麽,在語境甘重要的情形下,學校的升中派彩已經講明了問題所在——即其他甘多不同B1中學的選擇,係認可新大天或協和都比崇小的六年教育成果好少少——並不僅僅係你我兩個甘樣認爲。

一分錢一分貨, 崇真有28個NET老師, 冠絕全港, 教師比例 8:1 (外面平均12:1),在這校錢是用得有價值

Poyau    發表於 19-11-5 19:14

我唔覺得太協英文會比唔上崇小。讀中文小學英文未必差得過英文小學。以佢 NET 同學費比例咁高,英文程度顯得普通。
讀英中唔係想像中咁「需要」英文,正正常常識聽識講就得,就算唔太得,都好快適應。年年都大把中文小學嘅人讀英中,冇需要咁擔心。
當然,如果你真係咁注重語境,覺得唔可以冇,咁當然崇小適合你多啲。要睇下你覺得升中比例同語境,邊樣野係只可以學校畀到你,你係幾多錢去補救不足都補唔到。

1998Ruby1998 發表於 19-11-5 19:48
我唔覺得太協英文會比唔上崇小。讀中文小學英文未必差得過英文小學。以佢 NET 同學費比例咁高,英文程度顯 ...

唔太認同你嘅看法,崇小在校內只講英文和普通話,講得多聽得多一定好d.   當然我唔係話英小英文一定好,好在乎學生努唔努力。

英中點會英文唔重要,英文唔好你好多野唔識表達,只有死記。大部份書變晒英文,好多字都睇唔明,要花多幾多時間理解。

至於太協,我小朋友讀過,我可以話俾你聽佢只係不停操,入唔到精英班就只有次等老師教你。
‹ 上一主題|下一主題