用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LS小學IS中學的考慮
樓主: 964000
go

LS小學IS中學的考慮   [複製鏈接]

回覆樓主:

一間學校如同一個社區,人人目標唔同,何須估別人怎樣想,自己知自己追求什麼最重要。 無可否認,IS越來越多成績為本家長,自己決定要唔要跟隨。我孩子今年中學畢業,唔補習的孩子只有小部分,越低年級補習比例越高。This said, 相比LS,相信IS仍有距離,朋友孩子本地K2, 明年考直資私校小一,補習老師話K2一開學应識寫"我們",聽到都嚇死我

melobi12 發表於 19-11-7 10:34
或者係我了解未夠深。

我身邊有target 入神校嘅家長,幼稚園前已經發緊功,學好多嘢攞證書、考試升級,目 ...

神校學生轉入名IS中學係客觀事實。本地家長有無將補習、力谷和愛比較的文化帶入IS,咁多少都會有。

同枱食飯,各自修行,無謂太在意。

poonseelai 發表於 19-11-7 11:01
一間學校如同一個社區,人人目標唔同,何須估別人怎樣想,自己知自己追求什麼最重要。 無可否認,IS越來越 ...

八卦問下其實is知中學生去邊度補習嘅呢。 睇怕唔會係現代教育嗰啲。 咁佢哋嘅每堂補習費,會唔會畀本地學生嘅補習費貴好多呢。

Jane1983 發表於 19-11-7 10:09
回覆 melobi12 的帖子

每年grade 7 mass intake,都有唔少果幾間所謂神校會轉過熱門IS,所以兩者無衝突。

講開local school同IS 教學模式,我最近睇緊一本書,係一位印度長大(傳統教學模式)、之後讀IS、然後喺美國讀大學同教書、最後去左新加坡教IS嘅老師寫嘅,大概就係比較Asian 同 Western parenting methods 對小朋友學習嘅影響。都幾有趣的,但我未睇完,唔知睇完會唔會多啲啓發。

Beyond the Tiger Mom: East-West Parenting for the Global Age by Maya Thiagarajan

Lalaji 發表於 19-11-7 12:39
八卦問下其實is知中學生去邊度補習嘅呢。 睇怕唔會係現代教育嗰啲。 咁佢哋嘅每堂補習費,會唔會畀本地學 ...

補ib, NTK 应該歷史最耐,價錢唔知,無補過

melobi12 發表於 19-11-7 12:50
講開local school同IS 教學模式,我最近睇緊一本書,係一位印度長大(傳統教學模式)、之後讀IS、然後喺美 ...

謝謝推介。香港的學生讀得再辛苦,都輕鬆過印度好多。

生於憂患,死於安樂。我揀IS並唔係唔想小朋友競爭,或者怕佢辛苦。而係我覺得用功係傳統學校要的地方係無乜效益,所以先比咁貴學費行另一條路。

Jane1983 發表於 19-11-7 15:06

生於憂患,死於安樂。我揀IS並唔係唔想小朋友競爭 ...

Same here.

Jane1983    發表於 19-11-7 17:39

Jane1983 發表於 19-11-7 15:06

生於憂患,死於安樂。我揀IS並唔係唔想小朋友競爭 ...

Can’t agree more 要用功係有意義嘅地方

Jane1983    發表於 19-11-7 17:39

melobi12 發表於 19-11-7 12:50
講開local school同IS 教學模式,我最近睇緊一本書,係一位印度長大(傳統教學模式)、之後讀IS、然後喺美 ...

多謝分享 等我都讀下

964000 發表於 19-11-4 08:20
有些人會覺得小學LS中學IS is getting the best of both worlds, 但我覺得除了方便學中文,選學校還有很多 ...

我又來插花一下。

硬件方面,當然國際學校好過大部份直私津。

小學對每個家長,可能要達到目的唔同,共同點係趁細路還小,可塑性較大。

其中重要一樣,佢群邊班人,即係咩同學仔。

你講既人性化,有兩面睇法。

語言,文化係一方面,習慣,自律,信仰係一方面。

我個人會較注重自律,努力,刻苦, 謙遜呢D 傳統價值。

在這個已相當富裕既社會,讓細路從小與一群背景優渥既孩子,對佢成長是否好事。

回覆 retriever 的帖子

你提到最後果點,其實無論IS、直私和名津都有此問題,好難避免。咁多年觀察和聽朋友分享,我覺得國際學校學生在小學和初中時,基本上好純,好少人care你用咩靚嘢、去邊度旅行或者屋企有無錢,好少比較。
始終有些價值觀,對錢的睇法,係咪口沒遮攔亂曬命,對人基本的尊重,做人的修養......呢d係家庭教育。同讀咩學校無直接關係。

retriever 發表於 19-11-8 09:40
我又來插花一下。

硬件方面,當然國際學校好過大部份直私津。

多謝意見。
注重自律,努力,刻苦, 謙遜這些傳統美德,加多樣「不卑不亢」,我認為甚麼學校,家長也理應培養,沒有衝突。

直私/名津/神校的家長都是對子女有要求的一羣,大都巳不是基層,個個有工人,生活環境不俗,但無論甚麼學校,如果整天只是溫書補習做功課,就真的可培養到刻苦的性格嗎?現在的年輕人,巳不會為刻苦而刻苦,是找到意義才刻苦。

不能代表所有IS,起碼我過往接觸過的家長大多數是中上產/海外高層/專業人士,也有老師的子女,不是怎麼富豪級或暴發,大多是很樸實很有心培育子女。香港人會看人家住那裡,去那裡旅行,但外國人住公司房津,放假去歐洲瑞士其實只是番郷下,所以好多野係自己稔多左。

現在社會普遍富庶了,要教導孩子學會珍惜,明白人間疾苦是一大學問。凱特皇妃都會親自去超市買Halloween costumes 比皇子公主,家庭敎育最重要。

既然環境優越是客觀現實,正好教導他們利用自己的優勢去幫助別人。
最近見一個調查排名,全世界捐款助人最多的是美國澳紐英國加拿大印尼緬甸,中國是167個國家中排第尾。

964000 發表於 19-11-9 07:10

多謝意見。

"直私/名津/神校的家長都是對子女有要求的一羣,大都巳不是基層,個個有工人,生活環境不俗,但無論甚麼學校,如果整天只是溫書補習做功課,就真的可培養到刻苦的性格嗎?現在的年輕人,巳不會為刻苦而刻苦,是找到意義才刻苦。"

我的擔憂正正是在富裕社會, 生活優渥, 要培養刻苦堅毅, 實要刻意營造!

你說的直私/名津/神校的家長"生活環境不俗", 大體都是事實, 也不是說"整天只是溫書補習做功課", 就可培養什麼...

反而你說的"人性化" 更有商榷的餘地.

甚至我知道有某些國際學校(中學)某些圈子, 有定期集體惡習活動. 當然不會是學校教導下的惡習, 但我會擔心是在富裕圈子, 家長較忙, 前途不憂, 自由觀念等等, 正如某些強調培養學生自信的學校, 易培養出"串" 的學生, 不是指直接的因果關係...

我常在想, 在自由化觀念底下, 只教育細路做個 "守法好公民" 是否足夠?

retriever 發表於 19-11-12 13:41
"直私/名津/神校的家長都是對子女有要求的一羣,大都巳不是基層,個個有工人,生活環境不俗,但無論甚麼學 ...

今日這個社會環境,看到你寫“集體惡習活動”、“守法好公民”,真係心中一凜,難過到不得了。

retriever 發表於 19-11-12 13:41
"直私/名津/神校的家長都是對子女有要求的一羣,大都巳不是基層,個個有工人,生活環境不俗,但無論甚麼學 ...

其實無論富裕定草根定中產,父母太忙不和孩溝通相處不關心都會有問題。但我接觸其實大部分家長是緊張多於不理孩子,我女好多同學媽咪是專業人仕/高薪厚職都放棄而去做FTM的。我不知道會不會間間學校的圈子和氛圍不同,我都明白你的concern我以前都會咁稔,你識正不同人就會給你不同印象。
至於串,愈自卑的人其實才會愈串

964000 發表於 19-11-14 21:47
其實無論富裕定草根定中產,父母太忙不和孩溝通相處不關心都會有問題。但我接觸其實大部分家長是緊張多於 ...

我身邊幾個國際學校既家長 比名津同名local 既人貼地 而我去唔少國際學校既open day 眼見都是正常人

另一方面 我識不少虛榮鐘意攀比既人 讀local school 當然都好多貼地既人
我去local kindie interview 都好多其他人著眼既靚車 名牌袋

我既睇法係 真有錢人 虛榮既人 兩邊有 朋友住南區house (真有錢人)仔女讀平民國際學校 亦都大把有錢人讀st paul coed個啲 津校住幾千萬樓 飛first class 又有
我自己唔會用人地expense 水平去judge啲咩

兩邊都好多媽媽放棄高薪厚職教好子女 (呢個都係家庭收入要有返咁上下先做到既)

我以前都有考慮過呢點 自己子女群埋啲食飽唔憂米既人好唔好 但唸深一層度度都有 出泥做野又又
所以呢個不是選校既Concern
反而自己可以留意下佢啲朋友 點擇友

同埋我幾同意 真係有質素既家長 唔會理人地啲私人野(有唔有錢)
大家送子女去學校係接受好既教育

細佬Bebe 發表於 19-11-15 21:08

我身邊幾個國際學校既家長 比名津同名local 既人貼地 而 ...

當然同意任何學校都有不同類既人.

我既疑問不是用人地EXPENSE 去JUDGE D 物.

你既意思, 係津校和國際學校環境無分別?!

retriever 發表於 19-11-25 10:35
當然同意任何學校都有不同類既人.

我既疑問不是用人地EXPENSE 去JUDGE D 物.

唔係 我意思唔係讀國際學校同津校既人一樣

我都同意 總括泥講國際學校既人家庭環境 比起津校係好啲
但津校其實都有有錢人 (local直資就好明顯 唔駛講)

我覺得只要間學校係好 唔太駛理人地係點 揀學校著重返揀學校既教學質素

回覆 retriever 的帖子

家庭環境有分別,但小朋友的感受唔一定同實際家境掛勾。IS學生唔係咁興曬屋企有錢,或者用咩好嘢。佢地之間的關係比較簡單。
我自己聽朋友講和自己觀察,以小學和初中計,本地名校的細路對同學仔用咩文具、去邊度旅行、坐咩車、用咩好嘢,反而較重視。高中就太遠,數據不足。

細佬Bebe 發表於 19-11-25 11:10
唔係 我意思唔係讀國際學校同津校既人一樣

我都同意 總括泥講國際學校既人家庭環境 比起津校係好啲

明白.

我的諗法正正是教學以外的東西...

譬如, 你們幾位講緊英語環境, 口音, 表達/現既機會...

呢D 差別, 是否值得上朋輩圈差別上的影響?
‹ 上一主題|下一主題