用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區基道、彭學高
樓主: huingalam
go

九龍城區基道、彭學高 [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-10-10 20:16
請問你的孩子當年入讀"聖三一"時學校是否仍然屬B3中學嗎?現在升格為B2中學,你真的見証著呢!
...

上年入應該係band2c成積左右吧,不過無小學咁大壓力佢番學真係開心左好多!

YmOra    發表於 20-10-12 17:32

Jeanwaikam 發表於 20-10-8 02:06
冒昧問一下,你小朋友讀聖三一中學,我也想了解一下呢間學校的功課量和小朋友讀得開心嗎?謝謝
...

可能我地小學功課多,上到中學反而輕鬆,再加上中一時有功課班做功課和幫默書,其實補習我現在只補數!中文文言文就要比較花多d時間,希望越上越好啦!而我個仔上到中學輕鬆左,課外活動都玩多左,上年同今年都玩三樣!總之老師對學生幾好,至少我個仔番到嚟都會講下!佢讀得開心,至少佢對自己校內d野幾緊張。

In2c68 發表於 20-10-12 16:52
可能我地小學功課多,上到中學反而輕鬆,再加上中一時有功課班做功課和幫默書,其實補習我現在只補數!中 ...

謝謝你的資料,我今日也去了他們的簡介會,感覺老師親切,學校屬於關顧學生的,感覺不錯,自行會試報

Jeanwaikam 發表於 20-11-14 22:56
謝謝你的資料,我今日也去了他們的簡介會,感覺老師親切,學校屬於關顧學生的,感覺不錯,自行會試報:la ...

"聖三一"真係一所好關愛的中學,難得嘅係學校近年"升咗呢"成績進步亦無阻學校的"關愛"特色。

YmOra 發表於 20-10-10 20:16
請問你的孩子當年入讀"聖三一"時學校是否仍然屬B3中學嗎?現在升格為B2中學,你真的見証著呢!
...

yeah, 希望有機會未來一年能做同學仔,謝謝

Jeanwaikam 發表於 20-11-16 08:00

預祝成功

彭學高有4班 其中一班係精英班 中一雙班主任 4班的數學和科學電腦都是用英文教 另外中英數將不同程度的學生再细分3-4Group 星期六都要返學學英文 每星期一有不同科嘅測驗 希望幫到你

Jeanwaikam 發表於 20-11-16 08:00

sorry咁遲.先睇到再覆,我推間學校都係因為係青春期反叛期中,老師真係幫到手,校長同社公都一流,年青人太多情緒問題,社公會開zone玩遊戲,學校又要佢地番團隊,我個仔已做第二年圖書館,有時呢d起碼叫學多樣野!希望你可以順利!

In2c68 發表於 20-11-21 17:57
sorry咁遲.先睇到再覆,我推間學校都係因為係青春期反叛期中,老師真係幫到手,校長同社公都一流,年青人 ...

對,我覺得這個校長比較親民,並且屬於團隊式運作。如果自行唔得,大抽獎都要放首位了
另外,請問知唔知道這位校長在此校做了多久?

Jeanwaikam 發表於 20-11-24 15:34
對,我覺得這個校長比較親民,並且屬於團隊式運作。如果自行唔得,大抽獎都要放首位了
另外,請問 ...

我見報紙訪問都係2015年的事,應該巳超過五年了!呢個校長好厲害,我今年家長會行過d壁報睇下有無見阿仔d野,我見到家長身上個小朋友名的贴紙,都可以講番我個仔係學校O唔OK過我知!

In2c68 發表於 20-11-24 15:44
我見報紙訪問都係2015年的事,應該巳超過五年了!呢個校長好厲害,我今年家長會行過d壁報睇下有無見阿仔d ...

已經做了五年!希望可以繼續做落去
有d小學係每五六年就要換另一位校長

Jeanwaikam 發表於 20-11-26 22:47
已經做了五年!希望可以繼續做落去
有d小學係每五六年就要換另一位校長
...

校長年齡都唔大,應該可以再做多好多年!除非有人高價請佢走。

In2c68 發表於 20-11-26 23:04
校長年齡都唔大,應該可以再做多好多年!除非有人高價請佢走。

謝謝你一路以來解答問題,感激
‹ 上一主題|下一主題