用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 。。
樓主: kokoma1007
go

。。   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實考直私不預備學術
也一定要海量閱讀
St Clare’s, Raimondi 也要睇完本書,前者用自己語言講返個故事,後者要照讀
已不是認字層面

數學如果不train, 亦很勉強
真道2nd in問我女6x4, 唔prep點識答
Raimondi 2nd in 問TSL式奧數
Prep 咗發瘟答錯, 但起碼佢之後自己知錯咗
唔prep我諗答錯都唔知
今年我女遇到考小題目唔算特別淺

唉~都是一山還有一山高,就算操得幾fit 都好,臨場好緊要,老師又未必睇到,隨緣啦,無offer 嘅大家,唔好太灰,小朋友會知,又唔係跑完,條路仲好長,繼續努力啊!

picalo 發表於 19-11-5 10:34

其實考直私不預備學術

咁我小朋友好好彩,唔多睇書

有好多時候, 老師唔係要考生答得岩,
而係面對唔識答既時候既反應同態度?

paopaofish831 發表於 19-11-5 10:47
而係面對唔識答既時候既反應同態度? ...

我覺得係

回覆樓主:

same case, 我個囡in左好多間,間間reject同waiting, 2 in 都冇,好灰好大壓力。佢都係讀名幼,個人開心主動,可能衰學術冇信心,好多野我地都控制唔同,但相信會有更好的,大家努力。

paopaofish831 發表於 19-11-5 10:47
而係面對唔識答既時候既反應同態度? ...

我女遇過唔識
問老師
一間肯教
一問話唔可以問

入到名小,競爭也十分厲害,家長也不能放鬆。working mum 也必安排大量外補,私補。還有才藝方面也不能鬆懈,音樂盡快達到演奏級......
汰弱留強,如仔囡有鬥心,主動學習,good matching!!
相反,做一個普通平凡的小學生算了。

cat20203 發表於 19-11-5 12:38
入到名小,競爭也十分厲害,家長也不能放鬆。working mum 也必安排大量外補,私補。還有才藝方面也不能鬆懈 ...

其實有鬥心嘅小朋友係咪真係適合local? 定係放返佢哋係啲競爭少嘅環境,等佢心理平衡啲?

回覆 maylulu 的帖子

一般都會相信幼稚園老師的提議,原來不太可信...... 甘點算好?因爲自己都就黎要玩這個游戲。

mandy_ng207 發表於 19-11-5 12:52
其實有鬥心嘅小朋友係咪真係適合local? 定係放返佢哋係啲競爭少嘅環境,等佢心理平衡啲?
...
家長care小朋友心理健康係一件好事,但名校光環不能輕易放低。即使小朋友讀得唔開心,都未必轉校。no pain, no gain....可能佢地由細谷到大,慣咗,鬥心可無,但勤力有用,成績唔會太差。以上應該是大多家長用行動支持咗以上說法。K2 家長們努力,面試班,中英數外補至小一程度,三至四個興趣班,普通資質至少有1個offer.

flones5 發表於 19-11-5 13:03
回覆 maylulu 的帖子

一般都會相信幼稚園老師的提議,原來不太可信...... 甘點算好?因爲自己都就黎要玩這 ...

其實幼稚園老師如果佢哋自己冇小朋友,又或者佢小朋友冇玩過呢個遊戲,其實佢哋未必真係咁清楚知道依個遊戲,及每一間學校嘅特性囉!

esmetam67 發表於 19-11-4 14:44
Let me share my experience.

I did equip my daughter starting from K2.  She started to learn piano,  ...

Your daughter is smart! So what do you want to share with us?
hoho

回覆 hideseek 的帖子

請指示叩門玩法?因為我都以為叩門就主要睇學術

回覆 picalo 的帖子

o佐咀…乘數…

kokoma1007 發表於 19-11-5 14:23

請指示叩門玩法?因為我都以為叩門就主要睇學術

我無叩過門,唔識,不過每間最多都幾個叩門位,同埋叩門多數係官津,如果唔係有人脈,我估學校都係重成績多。

回覆 C9Ma 的帖子

都唔好意思去八卦人地老師d仔女入邊間多(其實又想知)

picalo 發表於 19-11-5 12:38
我女遇過唔識
問老師
一間肯教

愚見認為唔識問老師都唔係最理想,上品係嘗試透過自己識既野去推敲答案

cat20203 發表於 19-11-5 12:38
入到名小,競爭也十分厲害,家長也不能放鬆。working mum 也必安排大量外補,私補。還有才藝方面也不能鬆懈 ...

我自己小朋友讀緊名小,又唔覺好大競爭,功課反而小,時間用來發掘潛能,但大前提係小朋友要吸收能力好强

有老師話過:唔識就直接同老師話唔識,但亦都有人話應該自己再唸下再回答唔好話唔知…其實小朋友果下噶狀態,我地又點會知咧…
‹ 上一主題|下一主題