用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

回覆 小時了了 的帖子

Thx 小時了了
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 19-12-3 22:54
就係想聽聽你們的意見分析下(emoji)

有時間不妨又睇睇呢個, 呢個 2019年 version Study Dunedin Information ( 包括中學, 大學, 理工, 職業學院, 語言中心)  https://www.dunedinnz.com/__data/assets/pdf_file/0005/540617/Study-Dunedin-Institution-Directory_2019.pdf . 之前我曾定咗 Dunedin 呢度俾阿女讀書, 當時我就睇住裏面中學名單搵學校, 當時我 shortlist 咗 以下3間, 而當時首選 COLUMBA COLLEGE, 重要因素因為 boarding school 及成績都OK (無 ST HILDA’SCOLLEGIATE 咁好)

1) COLUMBA COLLEGE (Boarding)
Tuition per year
Day Girls Years 7-13 $18,445
Boarding house $15,500 per year
OTHER FEES Entrance fee $125

2) OTAGO GIRLS’HIGH SCHOOL (Homestay)
3) ST HILDA’SCOLLEGIATE (Homestay)

Study Dunedin Information Resources
https://www.dunedinnz.com/study/study-dunedin-information-resources

小時了了 發表於 19-12-4 09:19
有時間不妨又睇睇呢個, 呢個 2019年 version Study Dunedin Information ( 包括中學, 大學, 理工, 職業學 ...

多謝小時了了的資訊
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

最後我地決定讀: St Hilda!之後要做驗身和visa, 機票邊度買好呢?諗住同她去玩下,大家有何好建議

回覆 laina412 的帖子

想問下YR 7要不要考入學試? 我唔覺學校網頁有講

kinder17 發表於 19-12-5 17:30

想問下YR 7要不要考入學試? 我唔覺學校網頁有講

我嗰間唔洗呀!

小時了了 發表於 19-12-4 09:19
有時間不妨又睇睇呢個, 呢個 2019年 version Study Dunedin Information ( 包括中如學, 大學, 理工, 職業學 ...
阿女小五, 想2020 YR 7, 如果成績非常一般, 想知呢幾間會唔會好難入?

Columba College
Nga Tawa Diocesan School
Iona College
Woodford House

laina412 發表於 19-12-5 17:31

我嗰間唔洗呀!
你申請了幾耐知結果呀?

kinder17 發表於 19-12-5 17:33
你申請了幾耐知結果呀?

我揾Agent 尚學x搞好快,比成績表, 之後我再問學校有冇位,around 個令星期倒

咁我試下直接EMAIL學校問下先, 我有D急, 因為我同期英國那面都報緊要決定

kinder17 發表於 19-12-5 17:40

咁我試下直接EMAIL學校問下先, 我有D急, 因為我同期英國那面都報緊要決定 ...

英國收咗喇?

咁我試下直接EMAIL學校問下先, 我有D急, 因為我同期英國那面都報緊要決定 ...

自己send email問快好多,亦可睇到學校回覆的速度

四間有三間已經term break咗(nga tawa check唔到),  唔知staff放假未,盡快試啦,記住直接email俾負責international收生嘅director/staff.   

agent唔知會唔會有其他聯絡途徑。

laina412 發表於 19-12-5 17:31

我嗰間唔洗呀!

面試都叫做入學試嘅
8-)

kinder17 發表於 19-12-5 17:32
阿女小五, 想2020 YR 7, 如果成績非常一般, 想知呢幾間會唔會好難入?

Columba College

你可以問咗先,學校有興趣會叫你入表
8-)

laina412 發表於 19-12-5 17:51
英國收咗喇?

一間有,一間等緊

anitawong21 發表於 19-12-5 17:58
面試都叫做入學試嘅

係喎

kinder17 發表於 19-12-5 18:21
一間有,一間等緊

點解突然想轉紐西蘭?

laina412 發表於 19-12-5 18:28
點解突然想轉紐西蘭?
NZ有親戚, 平D, 人FRIENDLY D。UK就學術比較好D, 但貴好多。
所以就想兩面都考下再考慮, 但看來NZ似乎唔洗真係去考試。 UK就真係要比千幾二千元去考一間。

kinder17 發表於 19-12-5 19:05
NZ有親戚, 平D, 人FRIENDLY D。UK就學術比較好D, 但貴好多。
所以就想兩面都考下再考慮, 但看來NZ似乎唔洗 ...

oic~ 咁梗係快啲轉
‹ 上一主題|下一主題