用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

唔帶嘢食,好慘

小王子popo 發表於 19-11-14 16:14
唔帶嘢食,好慘

咁又未必冇嘢食,嗰邊D超市好大間㗎,好多零食賣,只係種類冇香港咁多元化。

呀女當地同學通常買朱古力、薯片返去食,有時亦會買杯麵。不過我個女係飯筒,學校餐膳又好少見到有飯,所以佢放假會去買壽司返宿舍放入雪櫃慢慢食
8-)

anitawong21 發表於 19-11-12 18:58
因為嗰邊單性別學校通常成績係好D。

咁唔好Nga Tawa,因為好多本地學生學馬術,係會參加國際賽嗰D,你女 ...

Nga Tawa 就係貪佢細校,似family,而且成績幾好。你地覺得以下幾間又如何:

1. St. Hildas Collegiate
2. Iona College
3. Woodford House

Compare with
1. Nelson College for Girls
2. Nga Tawa

女兒喜歡有dance學,最好有music, boarding

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 19-11-14 23:35
Nga Tawa 就係貪佢細校,似family,而且成績幾好。你地覺得以下幾間又如何:

妳新揀那三間成績都好好(應該好過 nga tawa), 又冇咁辟。

st hilda's collegiate國際生只可以住homestay.

iona & woodford都好好,學生唔多,兩間year 11-13 都有music揀,iona year11 有dancing.

nelson成績差一截,唔好考慮喇。

Crabtree 發表於 19-11-14 23:35

其實係當興趣活動,女校通常都有跳舞及音樂,但如果要考NCEA,一般學校都有音樂科可以揀,你哩幾間都應該有,不過NCEA有冇跳舞我唔清楚。

關於樓上1號,好㗎,但boarding只可讓本地人住,留學生要去homestay。2號同3號都有宿舍,可住七日,兩間又係鄰居,不時有聯校活動,人數、學費、成績都差唔多,我唔清楚你女兒係咪玩古典音樂,兩間都有同學好叻玩古典音樂,但2號好似有個好靚音樂廳,佢哋都有放活動相片上fb,你可以睇睇。不過2號應該係比3號少一半留學生,但3號唔多機會同男仔相處喎

如果哩幾間學校都收,咁就考慮下銀包,可以的話我唔會考慮樓下一號

8-)

bbba05 發表於 19-11-15 01:08
妳新揀那三間成績都好好(應該好過 nga tawa), 又冇咁辟。

st hilda's collegiate國際生只可以住homestay. ...

謝謝你的幫忙
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

anitawong21 發表於 19-11-15 01:12
其實係當興趣活動,女校通常都有跳舞及音樂,但如果要考NCEA,一般學校都有音樂科可以揀,你哩幾間都應該 ...

謝謝你的詳細資料。女兒一向學開鋼琴,考完ATCL, 考慮緊過去修唔修music, 當興趣學,考埋LTCL or 揀這科讀?

Crabtree 發表於 19-11-15 07:32
謝謝你的詳細資料。女兒一向學開鋼琴,考完ATCL, 考慮緊過去修唔修music, 當興趣學,考埋LTCL or 揀這科讀 ...

當然可以報音樂科,其實嗰邊好多學生NCEA都會選收哩D香港所謂的垃圾科

但唔清楚可否考LTCL,還是嗰邊有另一種考試,不過你要求的話,學校可為女兒安排樂器老師的
8-)

回覆樓主:

我問了agent話 Woodford House & Iona have rigid rule on int’l students in each year levels and have to wait 3-6 months. 相反佢哋相熟的Nelson & Nga Tawa就話無問題,叫我2揀1。
你地覺得呢?

Crabtree 發表於 19-11-17 13:33
我問了agent話 Woodford House & Iona have rigid rule on int’l students in each year levels and have  ...
真心話:唔好信晒agent 講嘢,佢角色係sale 目的賺佣金,打份工。而我哋作為父母,角色及目的係有限資源下俾最好嘅嘢俾自己心肝寶貝女

我問了agent話 Woodford House & Iona have rigid rule on int’l students in each year levels and have  ...

自己親身經驗:Woodford House 幾個月前我 問AAS agent 幫我問及攪今年term 4 Short stay 交流幾個月, agent 未問學校就直接覆我學校唔收我唔洗申請。 但我唔心息直接email 問學校,學校好快幾日內覆我可以去Short stay 交流,之後 email 來來回回同學校溝通,學校好快回覆email
以我前幾個月同 Woodford email 溝通,學校好快决定可以即刻覆妳收唔收

試吓自己email問吓學校,有位冇位即刻知。時間緊迫,唔好靠晒agent.

St Hildas 又係非常非常好嘅學校,我幾個月前email 問學校又係有學位,學校即刻 email 可以覆你有無學位收唔收的

Agent 講嘢,唔好信足呀。 Woodford 及St Hildas係好好學校,成绩好好架. 真心建議你可以直接 email 學校問有無學位,又或者同agent 堅持 "嘗試"申請,咁方法得唔得?

小時了了 發表於 19-11-17 14:51
自己親身經驗:Woodford House 幾個月前我 問AAS agent 幫我問及攪今年term 4 Short stay 交流幾個月, age ...

我就係問AAS, 佢地咁覆我。而且佢地之前同我講過Nga Tawa & Nelson嘅校長,同佢地好熟,所以我先有d疑惑。我都係自己send email問學校?問完先apply? 我見有收application fee

bbba05 發表於 19-11-17 14:49
試吓自己email問吓學校,有位冇位即刻知。時間緊迫,唔好靠晒agent.

Ok, 我已send email問學校

Crabtree 發表於 19-11-17 15:07
我就係問AAS, 佢地咁覆我。而且佢地之前同我講過Nga Tawa & Nelson嘅校長,同佢地好熟,所以我先有d疑惑。 ...

妳咁講,我極度懷疑Nga Tawa 俾好高佣金 agent,因為佢當時又係不断 sale 我報 Nga Tawa,但我堅持另外我提嗰两間,我仲cap 埋學校覆我 email 圖俾AAS 嗰顧問睇,佢無聲出

好彩上來問下你哋意見,我直接send email問學校有無位先,有即online apply. 我還以為AAS好pro, 感覺良好。

Crabtree 發表於 19-11-17 15:31
好彩上來問下你哋意見,我直接send email問學校有無位先,有即online apply. 我還以為AAS好pro, 感覺良好。 ...

記得直接email 俾負責international student的director,  如果唔係唔知幾時先覆你

Ok, 明白,thx

Crabtree 發表於 19-11-17 16:09
Ok, 明白,thx

Woodford 你可以 email 呢個,之前我同佢溝通申請入讀事宜 [email protected] (Director of Global Education)

‹ 上一主題|下一主題