用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

anitawong21 發表於 20-6-16 15:32
好少天主教學校有boarding,女校更少!如果成績好days school 多數在Auckland ,如Marist,Carmel,St Mar ...

原來有咁嘅網站,真的謝謝謝,我去search吓先。

想問吓大家,term break時住homestay嘅生活會係點?平時有咩好做?

回覆 anitawong21 的帖子

謝謝小時侯了了和你的回答,在成績報告有分Decile 1-10 是咩意思呢? 如果想選Band one 中,應該選Decile 幾?十分謝謝

mayto 發表於 20-6-19 10:47

謝謝小時侯了了和你的回答,在成績報告有分Decile 1-10 是咩意思呢? 如果想選Band ...

Decile 同成績冇關,主要睇學生家庭背景,如父母學歷、收入,政府會按學校decile調配資源。
8-)

bbba05 發表於 20-6-18 22:44
想問吓大家,term break時住homestay嘅生活會係點?平時有咩好做?

肯定會打機啦!

睇吓homestay 肯唔肯帶佢出去玩,或者約朋友出街,不過而家咁樣都唔知仲俾唔俾佢哋出去。
8-)

anitawong21 發表於 20-6-19 13:52
肯定會打機啦!

睇吓homestay 肯唔肯帶佢出去玩,或者約朋友出街,不過而家咁樣都唔知仲俾唔俾佢 ...

我都係咁諗,但成日打機都悶啦。就算host family會帶,可能一星期都係一次,連續3星期咁嘅生活唔知點過

bbba05 發表於 20-6-19 13:57
我都係咁諗,但成日打機都悶啦。就算host family會帶,可能一星期都係一次,連續3星期咁嘅生活唔知點過:un ...

你覺得佢哋打機會悶啫,但打緊機嘅人係打到收唔到手㗎
8-)

明白了,謝謝

bbba05 發表於 20-6-18 22:44

我女煲劇,有時去supermarket買零食,出去食下lunch
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-6-21 16:07
我女煲劇,有時去supermarket買零食,出去食下lunch

似乎打機煲劇都係時下年青人嘅恩物

Crabtree 發表於 20-6-21 16:07

你有冇開Netflix 俾佢用?
8-)

anitawong21 發表於 20-6-21 19:12
你有冇開Netflix 俾佢用?

有,佢話好悶,所以lockdown時開了family plan, 大家一齊睇
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

請比些意見,Iona or Nga tawa 兩間都收呀女。Iona會不會谷d?兩間程度是否差不多?
呀女成績一般怕太谷追不上。
謝謝你們

mayto 發表於 20-6-28 11:44
請比些意見,Iona or Nga tawa 兩間都收呀女。Iona會不會谷d?兩間程度是否差不多?
呀女成績一般怕太谷追不 ...

梗係去Iona啦,恭喜哂呀
8-)

mayto 發表於 20-6-28 11:44
呀女成績一般怕太谷追不 ...

Of course Iona. 請問申請year ?

回覆 Crabtree 的帖子

謝謝anitawong21 & anitawong21 & 你 回覆

明年 Year 11 (最怕呀女跟不上,大壓力)

Iona 到底取了成績叻外,學校老師take care 學生嗎?環境好嗎?

mayto 發表於 20-6-30 14:12
回覆 Crabtree 的帖子

謝謝anitawong21 & anitawong21 & 你 回覆

其實兩間成績都好,但我記得Nga Tawa人數比Iona少半,同埋你應該知Nga Tawa出名馬術,本地生大多數係為咗學馬術而入去,你可以思考吓啱唔啱呀女讀。印象中Iona都有,其實好多學校都有,但唔係最專著,未必校內有練馬場地。

其實我係第一次響哩度聽到有人話入到Iona,本來已經好少收留學生,佢一定係覺得你有能力先至肯話收你。學習情況唔多清楚,但聽講學校管理得幾嚴。我只係搭shuttle入過去一次,因為同車有宿生要落車,就咁睇環境真係好靚,校內就睇唔到啦,但decile 10女校,點都唔會差得去邊。

8-)

好多謝你的資料🥰

mayto 發表於 20-7-3 23:37

好多謝你的資料🥰

你自己申請/thru agent? 相信女兒成績唔差,是否名校呢?舊年我都想幫女兒申請,但無位!

小時了了 發表於 20-1-30 11:17
我其中一間心儀女校,今年暑假(2020年7月19日至8月17日)阿女會去試讀試住4星期,學校啱啱回覆有位俾阿女暑 ...

價錢好ok喎,請問係邊間?
‹ 上一主題|下一主題