用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

w2chai 發表於 19-11-11 09:13
打算讀Year 10!我都有睇妳仔仔讀嗰間,係基督教私立,我又想阿仔讀基督教學校,唔知點揀!
...

如果有信仰,我自己prefer揀番基督教學校,始終讀幾年,如果都冇教會生活唔係幾好。

w2chai 發表於 19-11-11 01:28
請問有人聽過Timaru Boys High School嗎?如果四月插班,唔知係咪冇咁好,但一月又太急!
...

Err...請問你是否想讀男校?
8-)

回覆 bbba05 的帖子

想約診所照肺時,姑娘問我簽証做邊隻form,我話學生簽證,佢話有唔同嘅form, #1096,#1007.....😑

w2chai 發表於 19-11-11 01:28
請問有人聽過Timaru Boys High School嗎?如果四月插班,唔知係咪冇咁好,但一月又太急!
...

有考慮過Timaru Boys不過agent 話個地方比較落後、所以不考慮了、除非好想去上aviation 課。可考慮otago boys, 問左好多人都話幾好。

小王子popo 發表於 19-11-11 14:25
回覆 bbba05 的帖子

想約診所照肺時,姑娘問我簽証做邊隻form,我話學生簽證,佢話有唔同嘅form, #1096,#10 ...

診所係唔係卓x?

兩間診所都問相同問題問我申請邊種INZ no.

回覆樓主:

其實immigration都冇話要邊種,只係要求照肺。當時卓x要求inz no. , 甚至乎要我先submit visa application,  再等immigration話我知要咩form.   之後我搵另一間,我只告訴佢做visa要照肺,佢話ok.   到上到診所佢有再問我邊種form,  我話唔知form no. , 只需照肺就ok,  佢就幫我攪掂喇。

搵到喇,應該是INZ 1096 😊

我想女兒明年頭過去紐西蘭讀year 11, 香港讀書讓她太大壓力,出現情緒問題,想搵d關愛,小班教學的中學,讓她重拾讀書興趣。女兒喜歡跳舞,音樂。請問你地對以下兩間有何評價:

1. Nelson for girls school
2. Otago Girls' High School
3. Nga Tawa Diocesan School
4. Wellington Girls' College

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 19-11-12 14:38
我想女兒明年頭過去紐西蘭讀year 11, 香港讀書讓她太大壓力,出現情緒問題,想搵d關愛,小班教學的中學,讓 ...

女兒需唔需要boarding? otago and wellington冇boarding,  只有homestay.

nga tawa人少d,  偏遠d.

升大學率好似nga tawa和wellington好d,  跟住otago, 最後nelson

nga tawa基督教,其他冇宗教。

nga tawa一路都有performing arts讀,其他學校未詳細睇。

我女prefer 住boarding, nga Tawa 係咪唔方便呢?
因為Auckland太多華人,所以我想她學好英文。其實男女校,你有無建議呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 19-11-12 15:33
我女prefer 住boarding, nga Tawa 係咪唔方便呢?
因為Auckland太多華人,所以我想她學好英文。其實男女校 ...

都遠架,要auckland轉機再坐多大半個鐘車。我仔那間係whanganui, 其實都係咁唔方便。我仔未開學,真係唔敢推介。想交通方便又唔想太多華人,可以睇吓hamilton那邊。

你可以去哩個網站睇吓,可以揀地區,男女校,有冇boarding.   每間學校睇吓佢有幾多學生,咩種族,升大學人數等等。
https://www.educationcounts.govt.nz/find-school

Crabtree 發表於 19-11-12 14:38
我想女兒明年頭過去紐西蘭讀year 11, 香港讀書讓她太大壓力,出現情緒問題,想搵d關愛,小班教學的中學,讓 ...

Nga Tawa成績好好,出名馬術訓練。至於其餘三間都是在南島的,不過如果你一心想呀女入女校,你要睇清楚哩三間是否會同另一間同名男校一齊上課,我睇過第一間係
8-)

bbba05 發表於 19-11-12 15:52
都遠架,要auckland轉機再坐多大半個鐘車。我仔那間係whanganui, 其實都係咁唔方便。我仔未開學,真係唔敢 ...

好的,謝謝你

anitawong21 發表於 19-11-12 16:07
Nga Tawa成績好好,出名馬術訓練。至於其餘三間都是在南島的,不過如果你一心想呀女入女校,你要睇清楚哩 ...

馬術阿女一般般,同男校一齊上某些科,阿女話無所謂。她在香港讀女校,覺得唔鍾意,但紐西蘭又無心水男女校,agent推介女校成績好d

Crabtree 發表於 19-11-12 16:29
馬術阿女一般般,同男校一齊上某些科,阿女話無所謂。她在香港讀女校,覺得唔鍾意,但紐西蘭又無心水男女 ...

男女校boarding school可以留意吓以下兩間:
St Paul's Collegiate (Hamilton)
St Peter's School,  Cambridge

st paul year 11 開始收女仔,所以女仔比例少d,  除咗ncea,  仲有cambridge讀。

st peter除咗ncea,  仲可以揀ib.

好成績嘅女校又真係幾多。

Crabtree 發表於 19-11-12 16:29
馬術阿女一般般,同男校一齊上某些科,阿女話無所謂。她在香港讀女校,覺得唔鍾意,但紐西蘭又無心水男女 ...

因為嗰邊單性別學校通常成績係好D。

咁唔好Nga Tawa,因為好多本地學生學馬術,係會參加國際賽嗰D,你女兒喜歡音樂,唔知可否融入哩種學校。
8-)

回覆樓主:

新聞都有講
https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12222229

有關入境紐西蘭。海關係咪會嚴格檢驗,係咪唔可以帶食物進入境內?
因學校話唔建議帶food 進入紐西蘭(除非有申報),否則會罰款。
我知肉類/ 農產品一定唔帶過去,但一啲乾糧零食可以帶過去嗎?

小王子popo 發表於 19-11-13 12:47
有關入境紐西蘭。海關係咪會嚴格檢驗,係咪唔可以帶食物進入境內?
因學校話唔建議帶food 進入紐西蘭(除非 ...

有家長話成功帶過日式小食,有照報關,亦有問過。但我都唔建議你帶,唔知是否個別關員通融,真係嚴格執行嗰陣就麻鬼煩
8-)
‹ 上一主題|下一主題