用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

anitawong21 發表於 20-6-3 21:24
原來升中五,咁可以睇吓yr 11定yr 12。其實我唔太清楚foundation 學費,但同大學生一樣,要自己負責住宿生 ...
小兒英文、數學合格,中文差.有學校可見意嗎?

ponysee 發表於 20-6-4 16:55
小兒英文、數學合格,中文差.有學校可見意嗎?

其實你真係可以睇睇50 tops 先,因為都係decile 6以上的,但大部分都單性別。我哋之前都講過,嗰邊嘅單性別學校,通常成績會好過男女校。數學淺過香港,呢個你唔使擔心。至於中文科,唔係間間學校都有得讀,而且只係選修科目,同埋真係好淺好淺囉⋯⋯
8-)

回覆 ccab 的帖子

我現在申請又驚到時都未開關,遲申請又驚冇位.真係煩.你有冇同一想法 ? 請指教

回覆 anitawong21 的帖子

thanks!

mayto 發表於 20-6-4 17:10
回覆 ccab 的帖子

我現在申請又驚到時都未開關,遲申請又驚冇位.真係煩.你有冇同一想法 ? 請指教

你就算交咗學費,香港又未退學住,你最多唔買機票住啫。我哋讀緊仲驚過你啦,年尾visa又到期,返咗嚟之後,如果飛唔到返去,連學都冇得返呀
8-)

回覆 anitawong21 的帖子

又係- 擔心大

mayto 發表於 20-6-4 17:10
回覆 ccab 的帖子

我諗唔會出年都未通關呱我比較偏向唔捨得佢多D......

已扒了文幾日,我想呀仔明年去紐西蘭升學,band2頭。
請問以下學校合適嗎?
sacred heart auckland
whanganui collegiate school
lindisfarne college
st patrick college silverstream

penguin20 發表於 20-6-5 17:39
請問以下學校合適嗎?

第三間

第四間唔好考慮了
8-)

penguin20 發表於 20-6-5 17:39
請問以下學校合適嗎?

同意anita嘅觀點,成績最好Lindisfarne,  st patrick真係冇乜特別,冇乜理由揀。

謝謝bbba, anita wong的意見。
現在滿腦子是疑問。
呀仔現在中一,若果明年一月,應該讀year幾?
如果boarding,係咪行路可返學?
要不要讀second language?

penguin20 發表於 20-6-5 20:59
謝謝bbba, anita wong的意見。
現在滿腦子是疑問。
呀仔現在中一,若果明年一月,應該讀year幾?

一般跟年齡,明年一月入學時是否13 歲?可以讀year 9.

大部份學校宿舍都在校園內,步行去上堂食飯等等

Second langauge有得讀都應該係optional,  自己決定讀唔讀。

我個心十五十六,考慮緊經agent,還是自己申請,但又不大信心。
如果跟agent申請學校,agent會幫我做什麼?
我自己還要做什麼?
另外,interview是否用skype?
要不要interview家長?

penguin20 發表於 20-6-5 21:54
我個心十五十六,考慮緊經agent,還是自己申請,但又不大信心。
如果跟agent申請學校,agent會幫我做什麼? ...

用唔用agent視乎你自己有冇信心可以處理到,如果你英文ok溝通到,大可以自己跟學校聯絡,申請非常簡單。如果你怕自己唔識處理,亦可搵agent幫手,你有心水學校嘅話直接叫agent幫你報。

Agent主要幫你同學校溝通,之後做visa等等,我都唔太清楚(我自己報的)

Interview間間唔同,通常都係in學生。你其實可以上心議嘅學校網頁睇吓,通常都有講國際生申請方法,收費住宿安排等等資料,瞭解學校多d.

penguin20 發表於 20-6-5 21:54
如果跟agent申請學校,agent會幫我做什麼? ...

如果sacred heart auckland應該多agent肯做,whanganui collegiate school留返俾bbba答
lindisfarne college呢?可能你直接send email 問好D,呢間boarding在校園內的。

未必間間要interview 的,如果見多數都係skype㗎啦!至於見家長,都係睇返學校,其實interview只係倾吓計,唔會好似以前升中學咁樣見㗎!relax
8-)

感謝 anita, bbba.

我見學校分成三類,是否咁樣理解?

State, state: integrated, private.

即香港的 government, subsidized, private?

點解中學寫 Y9-Y15?

係咪讀完Y13便畢業?

Y14-Y15是什麼?

Sacred heart auckland 可經agent報。

Whanganui collegiate, 想請教bbba,可否講多些?

Lindisfarne college 上網頁睇,學校好靚,等我了解多些。

我見學校分成三類,是否咁樣理解?

State, state: integrated, private.

即香港的 government, subsidized, private?

點解中學寫 Y9-Y15?

係咪讀完Y13便畢業?

Y14-Y15是什麼?

Sacred heart auckland 可經agent報。

Whanganui collegiate, 想請教bbba,可否講多些?

Lindisfarne college 上網頁睇,學校好靚,等我了解多些。

penguin20 發表於 20-6-6 07:48
我見學校分成三類,是否咁樣理解?State, state: integrated, private.即香港的 governm ...

三類學校我嘅理解相若,state integrated似香港直資,可以收學費亦有自己特色(如宗教, 叫special character).

以我理解如果yr 13 攞唔到足夠credit, 可以繼續讀,但就叫yr 14,15 等,year幾跟年齡掛鉤。(唔知啱唔啱)

Whanganui Collegiate School, 特點係基督教男女寄宿學校,成績中上(唔係top 50 嘅range), 相對較多國際生(多過10%) .  所以如果阿仔男校冇問題,lindisfarne成績好d, 亦較多本地生,似乎係較好嘅選擇。

睇咗lindisfarne college website,
學校好靚,有點貴族感覺,
怕呀仔跟不上程度。
boarding, tuition fee, admin fee ... NZ$38 000.
未計 uniform, holiday homestay, insurance ...
算不算貴?

penguin20 發表於 20-6-6 18:35
睇咗lindisfarne college website,
學校好靚,有點貴族感覺,
怕呀仔跟不上程度。

唔算貴,加埋uniform, insurance,  holiday accommodation,  再加約3,4 千紐元

‹ 上一主題|下一主題