用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

bbba05 發表於 20-5-7 00:29
情況同我地差唔多。升中前過問佢,佢又係話唔想,之後亦放低咗。舊年下半年社會混亂,再問佢佢又話ok喎, ...

你仔今年過去,幾耐之前開始搵資料?你搵邊間agent可以PM我嗎?
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

LuckyGirl 發表於 20-5-7 10:45
你仔今年過去,幾耐之前開始搵資料?你搵邊間agent可以PM我嗎?

我自己直接聯絡學校的,冇經agent.   如果要agent資料,睇吓有冇其他家長可以幫吓你。

其實經唔經agent都好,過程都幾快,交齊成績表後可能要interview或做written assessment.   之後通常好快出offer. 我嘅情況,一個月內攪掂晒。

可以開始搵了,尤其是想住宿舍,宿位有限。

bbba05 發表於 20-5-7 10:56
我自己直接聯絡學校的,冇經agent.   如果要agent資料,睇吓有冇其他家長可以幫吓你。

其實經唔經agent都 ...

你仔係用S3 final exam張成績表去申請?
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

因為亞仔今年冇考過試,只可以用 上年年尾half yearly 嗰張,但考得好差

LuckyGirl 發表於 20-5-7 11:55
你仔係用S3 final exam張成績表去申請?

S2成績。我地舊年9月開始攪,當時剛剛先升S3.

bbba05 發表於 20-5-7 11:59

S2成績。我地舊年9月開始攪,當時剛剛先升S3.

是否S2畢業之後就退學?

LuckyGirl 發表於 20-5-7 12:08
是否S2畢業之後就退學?

佢讀到今年一月新年假前,跟住去nz開學。

LuckyGirl 發表於 20-5-7 11:57
因為亞仔今年冇考過試,只可以用 上年年尾half yearly 嗰張,但考得好差
...

那邊大部份學校對學術要求唔太高,比較重視英文溝通能力,所以好多都要interview.   成績定咗冇辦法,照試吓冇壞。

大家好,想請教一些NZ的资料. 我想小女明年一月讀yrs 11. 她現在讀Brand one school F3,但成績不好 ,攪到冇晒心機 !因為覺得讀來讀去都唔得.
NZ 的 課程 是否輕鬆D 和淺D?  

我只希望她可以開心D完成中學.

謝謝大家

mayto 發表於 20-6-1 16:33
大家好,想請教一些NZ的资料. 我想小女明年一月讀yrs 11. 她現在讀Brand one school F3,但成績不好 ,攪到冇 ...

整體壓力一定比香港細,學習氣氛亦較輕鬆,科目選擇較多,應該較容易找到有興趣的科目讀。部份學科(如數學) 較香港淺。

回覆 bbba05 的帖子

十分謝謝回覆,心情真係15 16,好怕選錯路比呀女, 留下怕她壓力太大,出去又擔心.

mayto 發表於 20-6-3 14:11
回覆 bbba05 的帖子

十分謝謝回覆,心情真係15 16,好怕選錯路比呀女, 留下怕她壓力太大,出去又擔心.
我同你心情一樣呀, 一邊申請一邊希望時間唔好行得咁快

bbba05 發表於 20-5-7 12:22
那邊大部份學校對學術要求唔太高,比較重視英文溝通能力,所以好多都要interview.   成績定咗冇辦法,照試 ...
想問升S5去讀第幾級?因在香港讀的科目他不喜歡,是否可再選科目?
S5先過去選擇多嗎?

ponysee 發表於 20-6-3 20:51
想問升S5去讀第幾級?因在香港讀的科目他不喜歡,是否可再選科目?
S5先過去選擇多嗎?

如果完咗中五先去,我覺得佢不如讀foundation
8-)

anitawong21 發表於 20-6-3 21:11
如果完咗中五先去,我覺得佢不如讀foundation

香港今年S4,想過去升S5
foundation學費貴嗎?

ponysee 發表於 20-6-3 20:51
S5先過去選擇多嗎?

現在中四還是中五?如果中四明年可以讀yr12.  每間學校都有顯示有乜野科目選擇,可以先看看是否啱心水先。

ponysee 發表於 20-6-3 21:14
香港今年S4,想過去升S5
foundation學費貴嗎?

原來升中五,咁可以睇吓yr 11定yr 12。其實我唔太清楚foundation 學費,但同大學生一樣,要自己負責住宿生活。

https://www.taylorsauckland.ac.nz

8-)

回覆 ccab 的帖子

Hi 您小朋友明年一月入學嗎? 現在巳申請好?

mayto 發表於 20-6-4 10:53
回覆 ccab 的帖子

Hi 您小朋友明年一月入學嗎? 現在巳申請好?
申請中, 係報出年1月呀

ccab 發表於 20-6-4 12:30
申請中, 係報出年1月呀
我仔e加中四,出年一月去基督城讀 year 12 , 已經選好了學校亦收到offer .. 我哋e加都諗緊到時一定會好掛住阿仔不過為咗佢將來 ... 唯有大家支持一下,珍惜現在每一刻
‹ 上一主題|下一主題