用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

bbba05 發表於 20-1-31 19:13
要申請NZeTA, 除咗阿仔攞住study visa,  就唔需要另外申請。用app申請平d, 72 小時內會批出(試過幾分鐘就 ...
我唔係好識用app, 昨晚用電腦申請咗(真係貴啲),幾分鐘就email 俾我批咗,唔該哂

小時了了 發表於 20-2-1 10:08
我唔係好識用app, 昨晚用電腦申請咗(真係貴啲),幾分鐘就email 俾我批咗,唔該哂 ...

真係有效率, 由申請,交費,訂機票,NZeTA, 咁快攪掂晒。

小時了了 發表於 20-2-1 10:08
我唔係好識用app, 昨晚用電腦申請咗(真係貴啲),幾分鐘就email 俾我批咗,唔該哂 ...

阿女一個人飛嗎?

bbba05 發表於 20-2-1 10:18
阿女一個人飛嗎?

係呀,一個人飛呀,昨日出咗機票時即刻打去航空公司 Book 埋 UM Service https://www.airnewzealand.hk/special-assistance-children-travelling-alone-airband

因為要係奧克蘭轉機,買機票時已經 Shortist 2程機必須要係紐西蘭航空(因為有啲係香港去奧克蘭係 CX,轉機才是紐西蘭航空,咁樣係無得 UM service),之前與學校溝通晒(因為離開 Dunedin 返香港嗰程嗰班機係朝早7點,阿女要係 homestay 朝早5點幾要離開,唔知學校及 homestay 安唔安排到,學校回覆OK我先至買機票及俾學費) 2程機都係紐西蘭航空唔係日日都有機,只有特定星期X及時間,所以呢啲一早我遷就晒,當出機票時就可以即刻做其他安排。

昨日打電話去紐西蘭航空 book 及 俾$ UM service额外费用時,自己英文唔係幾好,有啲聽唔明職員講嘢及要提供咩野資料, 好彩阿女係度我俾阿女聽,見阿女同航空公司職員英文對答到及最後book 到UM俾埋錢。我第一次睇住阿女用英文處理事情,原來佢已成長咗,原來佢唔再係我眼中要父母幫佢處理及解决事情嘅小孩,佢已經可以自己處理自己嘅事,什或已經開始可以幫父母我俩處理事情了。

見到阿女用英文處理到事情,一方面我對佢日後有機會係海外讀書更放心,另一方面,自己好唔捨得阿女成長,唔再需要父母我倆了,反而,我要開始調較心態,阿女開始成長成熟照顧我及C6了。

以下係阿女今年暑假4星期 short stay 費用:
1) Short Stay 4 Weeks School + homestay Fee NZD: 4,850.00 (HKD 24,598.08)
Period: Term 3 from 19 July, 2020 Sunday (Arrival in homestay) to 17 August 2020, Monday (Departure in homestay) (4 weeks)
Tuition Fees: Term 3 NZ 2,100.00
School Administration: NZ 300.00
Homestay Fees: NZ 960.00
Homestay Administration Fees: NZ 100.00
Student Disbursement: NZ 1,000.00
Insurance: NZ 50.00
Uniform Hire: NZ 340.00

2) Air Ticket: HKD10,430
3) Air New Zealand Children travelling alone Airband (UM Service ) : NZ 80 (HKD414.24 )
4) New Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA) Fee TOTAL $47.00 NZD (HKD241.93)

**Total Cost: HKD24,598.08 + HKD10,430 + HKD414.24 + HKD241.93**
= ~HKD35,684.22 (4 Weeks) + 零用錢**

小時了了 發表於 20-2-1 10:48
係呀,一個人飛呀,昨日出咗機票時即刻打去航空公司 Book 埋 UM Service。

因為要係奧克蘭轉機,買機票時 ...
係好感恩,百感交集,我都有咁既感覺,我諗住四月過去幫我女補給及同佢遊下NZ21日,自駕,不過衣家好忐忑,原因係疫情唔確定到時會會入境補拒😭

1973 發表於 20-2-1 12:46
係好感恩,百感交集,我都有咁既感覺,我諗住四月過去幫我女補給及同佢遊下NZ21日,自駕,不過衣家好忐忑, ...

你買咗機票未?
8-)

係呀,一個人飛呀,昨日出咗機票時即刻打去航空公司 Book 埋 UM Service https://www.airnewzealand.hk/spe ...

你女兒是否在外國讀書?見到女兒長大,能獨立處理事情,既感恩又開心。
上次我女買機票是經Agent買學生票,都幾貴。請問機票你是NZ airline訂?
我諗住阿女7月回港避冬,未買機票。
BTW, 聽聞Dunedin 冬天有機會下雪, 要帶夠衫。
學校在山上,巿中心可步行上到去。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-2-1 19:25
你女兒是否在外國讀書?見到女兒長大,能獨立處理事情,既感恩又開心。
上次我女買機票是經Agent買學生票,都幾貴。請問機票你是NZ airline訂?
我諗住阿女7月回港避冬,未買機票。
BTW, 聽聞Dunedin 冬天有機會下雪, 要帶夠衫。
學校在山上,巿中心可步行上到去。

我女依家係香港讀中學,我經 Travel Agecy 買機票, 我後來係 NZ airline 網站見訂一次性來回機票好似平過 Travel Agency。

多謝提點,咁會再帶厚啲衫過去了。

anitawong21 發表於 20-2-1 13:40
你買咗機票未?
唔敢買喇,頭先同女女傾過,格硬過黎最終可能被隔離,睇下年開學早啲同佢過去仲好呱

1973 發表於 20-2-2 01:30
唔敢買喇,頭先同女女傾過,格硬過黎最終可能被隔離,睇下年開學早啲同佢過去仲好呱
...

紐西蘭剛剛限制中國旅客入境,
http://www.stuff.co.nz/national/119217316/coronavirus-new-zealand-blocks-travellers-coming-from-china?cid=app-android

係呀,一個人飛呀,昨日出咗機票時即刻打去航空公司 Book 埋 UM Service https://www.airnewzealand.hk/spe ...

4 Weeks School + homestay Fee NZD: 4,850.00 都唔平喎.
呢間學校原本一年既學費係幾多紐元?

chanti 發表於 20-2-2 21:36
4 Weeks School + homestay Fee NZD: 4,850.00 都唔平喎.
呢間學校原本一年既學費係幾多紐元? …

4 Weeks School + homestay Fee NZD: 4,850.00 都唔平喎 ---- 純我個人意見,我覺得平過英國NZD: 4,850.00 (匯款匯這價錢HKD 24,598.08)(紐幣兌換呢排好似比較低價)

呢間學校原本一年既學費係幾多紐元? --- 如下:
2020 Fee
Tuition Fees 4 term: NZD 18,100
Homestay  4 term  : NZD 11,520
Short Stay Tuition Fee (1 term or less) : NZD525 per week

英國嗰啲 Summer School 仲貴,英國 3星期£4,200 (~HKD42,000)https://concordcollegeuk.com/summer-school/courses/dates-fees/

你地有冇睇/check 女兒email? 又或者可以怎看學校嘢?有無for parent睇?好似香港咁,知道學校訊息/活動?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 Crabtree 的帖子

check 仔女 email 好像不太好 , 紐西蘭學校有個SCHOOL APPS 的..如果請假..可以透過這APPS
而有一欄可以填家長EMAIL , 那你便知仔女有沒有請假 , 也可以看SCHOOL NOTICE
另外我兒子學校有PARENT PORTAL 的 WEBSITE
可以 CHECK 你仔女的 SCHOOL NOTICE, ATTENDANCE 和成績的
我估間間學校都有的

Crabtree 發表於 20-2-3 18:08
你地有冇睇/check 女兒email? 又或者可以怎看學校嘢?有無for parent睇?好似香港咁,知道學校訊息/活動?
...

我哋學校每星期都有發放全校消息,如有特別事必需我哋批准,會收到email
8-)

1973 發表於 20-2-2 01:30
...

我本來都想叫佢四月返來,同佢去首爾玩,好彩未買機票咋
8-)

lucia6119 發表於 20-2-3 20:40
回覆 Crabtree 的帖子

check 仔女 email 好像不太好 , 紐西蘭學校有個SCHOOL APPS 的..如果請假..可以透過 ...

School apps? 即搵番自己間學校的apps?

anitawong21 發表於 20-2-3 21:52
我哋學校每星期都有發放全校消息,如有特別事必需我哋批准,會收到email
...

我就是什麼都唔知?阿囡今日先知學校send了參加活動的email. 我就係想知有冇parent portal ? 你指是personal email會收到?

Crabtree 發表於 20-2-4 03:00
我就是什麼都唔知?阿囡今日先知學校send了參加活動的email. 我就係想知有冇parent portal ? 你指是person ...

唔係乜嘢活動都必須家長同意,但出外的活動通常要我哋要簽電子通告,我哋唔係用app簽,係email一條連結,用網上回覆
8-)

anitawong21 發表於 20-2-4 05:59
唔係乜嘢活動都必須家長同意,但出外的活動通常要我哋要簽電子通告,我哋唔係用app簽,係email一條連結, ...

明白了。

‹ 上一主題|下一主題